用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 快樂童年重要..定係兩文三語重要??
樓主: thomas982226
go

快樂童年重要..定係兩文三語重要?? [複製鏈接]

回復 shevachevy 的帖子

哦..我一分都無呀..我係新手媽媽..無宗教背景...o no

我覺得唔係二者對立,學習可以使人快樂,快樂亦有助學習
在於家長點營造環境和價值觀給小朋友

回復 thomas982226 的帖子

咁即係15分, 但有15分又揀沙呂o既真係恆河沙數...
必須留意學校取態, 有d學校講明要自行加抽獎都揀佢第一先有得叩門...
既然你認為"操練小朋友兩文三語"係重要o既, 可能都要考埋直資/私校多個選擇~

醒目開學勳章 貢獻勳章

純講學校,康傑都叫兩文3語,雖然Eng / PTH 時間唔算多,活動教學,英文用外國教材,有網上資源,教得唔比九龍塘嘅KG淺,但學費就相對平,全日班下午都係玩興趣班,校舍又大.... 又多參觀活動,都好開心架!
我當年一見佢洗手間洗手盆嘅設計就覺得呢間學校好重視細節!

恐龍家

引用:sorry其實我係新手媽媽..我唔係好明佢派位

原帖由 thomas982226 於 12-11-24 發表
sorry其實我係新手媽媽..我唔係好明佢派位係咩意思..即係我住邊區教統局會派區內是但一間小學比我 ...
如果唔話谷佢入小一,就睇你想佢响幼稚園果三年學到咩多啲作考慮啦,邊間理念同教學方針你buy d? 小朋友鐘意邊間的環境多啲?

引用:我覺得唔係二者對立,學習可以使人快樂,快

原帖由 lovecupid 於 12-11-24 發表
我覺得唔係二者對立,學習可以使人快樂,快樂亦有助學習
在於家長點營造環境和價值觀給小朋友
...
Agreed. 唔可以兩者並存架咩?

引用:我個女超活躍好動,坐唔定。但語文能力尚可

原帖由 thomas982226 於 12-11-24 發表
我個女超活躍好動,坐唔定。但語文能力尚可兩歲無返常規學校只返play group但已經可以講到全句英文句子,同 ...
我讀海怡康傑pn國際班,我,婆婆同阿女都好喜歡呢间学校!老師好有愛心,每個星期都打一次电話滙報。双語班每日有半小時native eng teacher, 每星期有兩堂普通話!高年級家長話好多功課架!

‹ 上一主題|下一主題