用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 快樂童年重要..定係兩文三語重要??
go

快樂童年重要..定係兩文三語重要?? [複製鏈接]

我個女超活躍好動,坐唔定。但語文能力尚可兩歲無返常規學校只返play group但已經可以講到全句英文句子,同老師英文應對都ok。依家,馬鞍山靈糧收am班,康傑收全日班。如果...唔計全日半日問題,對於佢黎講...邊間會好d??
   0    0    0    0

唔認識兩間學校,不過培養求知慾+同英文仔國語仔玩,唔驚佢唔識兩文三語。

回覆:快樂童年重要..定係兩文三語重要??

先苦後甜or先甜後苦 小學傳統名校都幾深架

回復 jolalee 的帖子

jolalee..好同意你個方向呀,呢個都係我一直同佢揀既路線,所以康傑收我個時都好開心因為佢有好多net teacher同普通話老師。而且都算係一間多活動開心學習既學校。但去到靈糧in個時..又見到另一d優點係康傑無既,唔識講..好似..d老師校長連校巴叔叔都好nice好識氹小朋友。

好warm既感覺一d都唔馬虎唔商業,只可惜呢間係母語學校全校得2個net teacher每日得20mins 英文,普通話就一星期得3日....

mmding 發表於 12-11-24 09:55
先苦後甜or先甜後苦 小學傳統名校都幾深架
咁人地都冇話要考傳統名校⋯不過都好,引帶出一個問題:樓主想入那類或那幾間小學?

兩者真的不能共存嗎?

回復 mmding 的帖子

mmding...係呀..所以依家魚與熊掌...我目標係入沙田呂小呀....

我目標係入沙田呂小呀....

回復 marcuscyrus 的帖子

我諗有既..但個d係一線國際學校..我負擔唔起呀..英基個d..唉我只係一般能力5000蚊內既學費慳慳地就應付得到..

thomas982226 發表於 12-11-24 09:58

jolalee..好同意你個方向呀,呢個都係我一直同佢揀既路線,所以康傑收我個時都好開心 ...
咁睇黎兩間都可以給予孩子快樂童年。我唸除語文外,我唸你在注意學校𥚃面人的質素,which is very good。因為孩子這個年齡最重要係身教。如果圍著他的都是充滿愛的人,咁小孩都懂得去愛。
語文可以用很多方法pick up. 我慶幸家附近什麼國藉的孩子也有,我亦encourage 仔仔與他們一起玩。仔仔表哥跟仔仔的mother tongue不一樣,兩個一起玩半日,肯講second language程度遠勝放佢上一個禮拜外語堂。當然,兩者相輔相承就最好。
我提議你返放學時段去兩間學校門口𥄫下,看看老師對孩子們關注程度,還有孩子的反應及素質,看看那邊較貼近你的要求及需要。

jolalee 發表於 12-11-24 10:08
咁人地都冇話要考傳統名校⋯不過都好,引帶出一個問題:樓主想入那類或那幾間小學?
...
全完同意, 幼稚園基本上可以話係入讀小學前一個準備。

同埋, 我覺得都仲要睇返自己小朋友的性格, 讀書緣, 如果佢係坐唔定的, 你迫左佢讀傳統可能大家都辛苦 (傳統的幼稚園功課量, 上k2 - k3後要開始測驗...都唔少) 因傳統教學真係如果成日四處走老師都會投訴有點影響佢地其他小朋友上堂。

說真, 活動教學又唔代表出唔到叻的小朋友(如果覺得學校教的野唔夠擔心, 日後追唔上小一課程, 上到k2- k3 等佢大d, 做媽媽的一定會知道自己小朋友邊一邊好似識的野唔係咁多, 咁咪同佢課外搵d 地方上下堂都可以)

有時如果性格唔合適讀, 俾到名校你讀追又追唔上可能對小朋友黎講仲有反效果,樓主小朋友咁叻返playgroup 已經學到咁多野, 不如帶小朋友去睇下學校問返佢like邊間, 小朋友是懂的!

thomas982226    發表於 12-11-24 11:25
jolalee    發表於 12-11-24 10:52

引用:回復+jolalee+的帖子 jolalee..好同意你個

原帖由 thomas982226 於 12-11-24 發表

jolalee..好同意你個方向呀,呢個都係我一直同佢揀既路線,所以康傑收我個時都好開心 ...
咁你有無25分吖

thomas982226    發表於 12-11-24 11:21
jolalee  原本主題係那樣對孩子的發展益處大,但最後還是回到報校、爭位。香港實在太現實,但冇法,那是現實⋯  發表於 12-11-24 10:51

剛剛幫你check過,初步睇黎靈糧多啲小朋友入呂小 (而兩間都有入靈糧小學,主風,循道衞理)。你可以問學校囉以往畢業生去向嘅record (可能佢有個list俾你,或口頭嗡你聽),以作參考。

thomas982226  ..thx so much ....等我打去問下先...  發表於 12-11-24 10:48

jolalee..去佢學校睇真係一個好方法woo...我之前真係無諗過tim thx..不過你都好幸運呀有個講外語既表哥..我絕對同意邊玩邊學..同用身教去感染呀女係勝過千言萬語呢。

回復 melody228 的帖子

咩叫25分呀? sorry 我唔係好明呀

引用:回復+melody228+的帖子 咩叫25分呀?+sorry

原帖由 thomas982226 於 12-11-24 發表
回復 melody228 的帖子

咩叫25分呀? sorry 我唔係好明呀
你小朋友第一階段係咪好大機會收?係的話你就隨心揀學校囉,最多小一跟功課緊啲。

sorry其實我係新手媽媽..我唔係好明佢派位係咩意思..即係我住邊區教統局會派區內是但一間小學比我嗎?還是學校派比我架呢?其實我真係唔明點分我只知道如果佢k個底打得好,第時扣門都易d咋...>.<

我見到啦...真係好多謝你呀。你提意個d完全係我無諗過要注意既野,靈糧個邊派位d資料上網有得睇架而且好清楚好多都係我心中首或次選

但係康傑..佢個網都無寫我打去問..佢就話無呢方面既資料提供...我依家上教育局個網度試下搵..thx so much

回復 thomas982226 的帖子

靠叩門真係唔易噃, 自行階段如你冇25分/20分其實真係好似買六合彩
25/20分 即係要父母/兄姐曾在/在該校就讀, 加相同宗教/辦學團體如乜都冇only係適齡o既首名子女即係得15分, 望天打卦果隻
再唔係就等第2年6月大抽獎, 睇你有冇抽獎命, 但沙呂係區內名小, 會揀佢o既人應該真係唔少~
你講緊o既"訓練" 只可能o係叩門階段有幫助, 當然, 教好仔女唔係for 考小一o既, 但入心儀津校o既策略同你o既計劃可能未必配合到~

我估靈糧適合你的方向,不過也要看看孩子喜不喜歡。另外就係了解一下計分制度,知己知彼。語文的確有很多方法吸收,尤其是靈糧係半日,多些時間發展其他興趣、語言。
‹ 上一主題|下一主題