用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 同學騷擾
go

同學騷擾 [複製鏈接]

阿仔最近一放學就唔開心地講隔離位同學上堂時常騷擾佢,例如撩佢傾計,突然拍佢、阿仔跌野落地時又尊登踩落去...,阿仔已經對呢位同學用手勢示意要安靜,因佢已經因為咁抄唔設筆記了...

我聽到阿仔咁講,就鼔勵佢自己找老師幫忙,佢同中文老師講,中文老師叫佢同班主任講,跟住佢再同班主任講,但班主任冇答佢呢...唉...我可以點做...

1    0    0    0

回覆:justin2003 的帖子

我同意讓孩子自己先告訴老師,但可能因孩子表達不夠清楚,老師不了解或上堂時太忙而未有即時跟進。建議可嘗試寫手冊通知老師,讓老師有時間消化及課后與你聯絡進一步了解問題所在。

回覆:longlokma 的帖子

你講得啱,我相信係阿仔喺轉堂時講得唔清楚,老師可能要趕上下一堂所以冇答佢任何野,淨係叫佢番埋位...

因為呢d事都延續左差唔多兩星期,阿仔講完嗰日放學後,我打番學校搵班主任,不過班主任唔喺位,於是便留低電話等覆....

但到目前為止仲未覆呢...

請問你認為我應該俾阿仔星期一再問,定係由我去問好d呢?

寫手冊再跟進或叫囝小息/ lunch去搵班主任講好過轉堂. 有內聯網就send email都OK. 小事唔洗家長出面住.

回覆:Yanamami 的帖子

係,我都唔想出面好似攪大件事,最好阿仔可以自己學習解決。你意思係提議阿仔問多次班主任可否調位嗎?

Yanamami  係呀~~或者問老師, 佢集中唔到精神, 點好? 小朋友去教員室搵多幾次班主任好平常.   發表於 12-11-24 09:51

回覆:Yanamami 的帖子

留電話沒覆有可能是辦公室職員忘了交給老師(先作這個假設好些),所以可試試寫手冊並吩咐孩子親自交給老師看,相信老師一定會跟進及回覆的。

回覆:longlokma 的帖子

好,謝謝你的意見!

回覆:同學騷擾

Yanamami 發表於 12-11-24 09:42
寫手冊再跟進或叫囝小息/ lunch去搵班主任講好過轉堂. 有內聯網就send email都OK. 小事唔洗家長出面住. ...

寫手冊 & 內聯網send email 是最好的方法.

引用:阿仔最近一放學就唔開心地講隔離位同學上堂

原帖由 justin2003 於 12-11-24 發表
阿仔最近一放學就唔開心地講隔離位同學上堂時常騷擾佢,例如撩佢傾計,突然拍佢、阿仔跌野落地時又尊登踩落 ...
你親自打比佢講若怕打擾佢,寫信比佢

回復 justin2003 的帖子

我個仔上年調過四次位,成日同啲學術差或曳曳同學仔坐,佢有同我地呻過,我地解釋佢聽呢類小朋友需要同學仔幫忙,老師編你坐佢哋隔離,係睇得起你,幫下人啦。佢聽完開心啲,我地又無再理。

到調完第三次位,佢放學話我聽,今次個隔離同學仔極曳,佢自己去咗揾班主任要求調位,不過班主任同我地講嘅一樣,話佢專心呀、定力夠呀、成績好呀,叫佢繼續幫同學。我以為佢會唔開心,點知佢反而覺得係種光榮,仲諗辦法去‘教好’同學仔。

我本來估老師第四次調位會獎下佢,俾番啲好日子佢過,點知都係一樣。我當時其實有啲失望,不過又唔可以話阿仔無得著,佢有老師認同,人自信咗;佢上堂俾人嘈住聽唔到嗰啲,佢又會自己落堂捉住老師問明為止,都算識自己解決問題;所以又算。到今年開學編位,同一位班主任俾佢跟老友坐,因為信得過佢地識自制,唔會上堂傾偈。遲來的獎賞,阿仔開心兼招積咗一排!

我估每個問題都可以有多個辦法解決,如果阿仔當日情緒好困擾,或成績有問題,我會介入;如果唔係,可以考慮睇下先, 或者叫佢自己再搵下老師傾下。都係種學習嚟嘅。

囝囝mama    發表於 12-11-24 16:52
Yanamami    發表於 12-11-24 16:08

回復 A-Mum 的帖子

係呀, 我仔間學校都鍾意咁做, 分開特別頑皮或愛說話的同學, 安排他們坐在一些比較乖或成績好的同學旁邊, 但一學期是會多次調位的.  阿仔都試過跟他討厭的同學被安排坐在一起, 亦因上堂被人騷擾, 想制止時反被老師誤會佢傾計而鬧責怪............這些不同情況我都聽唔少, 但只是聽佢呻, 冇出手, 最多俾少少意見佢, 由得佢自己去處理吧.

回復 A-Mum 的帖子

多謝你, 好, 我會再俾D時間亞仔自己解決, 呢個都係成長中要學習GE事!THANKS SO MUCH!!

A-Mum    發表於 12-11-25 08:58

多戲哂咁多位GE意見啊!
‹ 上一主題|下一主題