用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗幼稚園 請問各位讀緊的家長覺得英文教得怎樣?
go

請問各位讀緊的家長覺得英文教得怎樣? [複製鏈接]

小女有來年PN offer, 我也是舊生,但小女另有其他學校(英普班)的offer, 想問問讀緊的家長意見,英文教學的詳情,謝!

1    0    0    0

I am not sure what's your 英普班is. In RHS, I know what my son learned at school although he cannot tell the school life to me after school. The school will tell from the handbook and my son will take back  some HW and books on Friday.He can read the words and sound clearly. For Sept  to Nov, they learn letter sounds, colours and shapes in English. I love that at least we can follow what he learned and he likes taking his books and revise them at home.Some of his PN friends from different famous PN kinder, their parents know nothing about their school life and just know that they play happily at school.

小女今年K1才開始讀玫幼,之前pn是讀全英普班的。始終玫瑰崗不是全英普,廣東話佔大多數,而同學仔都係說廣東話的;講真比我預期的真係有好大落差,阿女很明顯比之前講少咗好多英文(甚至國語);所以我都唯有急急揾英文補習班比佢;同番我的朋友傾,發覺小朋友受朋輩(學校)影響最大,最明顯的例子係我朋友屋企幾乎全英語的,個女都唔鍾意講廣東話,但番咗唔夠兩個月pn班(廣東話的)就已經𨍭哂台了。咁話說回來,玫幼的教學和課程都好全面,我女女不是好鍾意返學的小朋友,但而家都喜歡返學。
不過其實要睇番你想要些什麼,若想要比到語言環境的話,一定要揀英普的學校!

上文怪獸字:就已經𨍭哂台了:p

上文怪獸字:(就已經𨍭哂台了) :p

個人認為玫記真的很好,小囡正讀pn, 英文已教 phonics, shapes, colors, 假期有生字卡,圖書派。阿囡而家係屋企很多時會說英文(但我是土生土長的港人)丶講廣東話亦進步很多、有時亦會說少許 putonghua. 玫記英語程度算不俗,一星期有兩天英語授課,一班有兩外籍老師授課英語,我囡英語一點也沒𠊷退,反而上 playgroup 時就顯見英語較高一班,專注力一流!

LEUNG2858  玫幼英語是NET 老師?仲一班兩個咁多?  聽其他家長話唔係NET老師........  發表於 12-11-28 16:18

想問下玫幼話2日英文堂、2日普通話堂,其實一日有幾多時間係英文 / 普通話?唔該晒!

我仲未去過觀課唔完全知道(可能高年班的家長會清楚啲),但我有問過吓班主任,她說每日都會教廣東話中文的(她教的),每日的音樂堂時,如果果日首歌仔係英文歌就會由英文老師教,國語歌就由國語老師教,廣東話歌就由廣東話老師教;(我不好意思在電話問太多,但相信勞作或畫畫至茶點或去洗手間都應該係用廣東話),計計埋埋其實都唔係好多當日的英文或國語了。
相比一些英普學校,她們每一句說話都係英普的,可想而知個分別係邊!
我不是話玫幼的英文/國語唔好,她的課程深和課程設計的用心相比很多出名的學校都好,(從她的視學報告可知)。
我只是純粹針對她所提供的語言環境而言!
當然全英普的學校一定冇學券!

LEUNG2858  全英普的學校不一定冇學券既.....蘇浙有學卷的  發表於 12-11-28 16:22

唔該晒,咁即係每日只有唱遊時間係英文 / 普通話?

唔係,你誤會咗啦,果兩日的英文/國語都有書本教的,有phonics,生字,會話和故事的!
課程真係okay㗎,你會好清楚老師教咗什麼,你又可以幫她溫習的!

回覆:請問各位讀緊的家長覺得英文教得怎樣?

各位想子女成為什麼?識英文和普通話而唔識廣東話?本人有一位朋友,仔仔2歲已流利英語,但當時佢要搵廣東話playgroup比小朋友,要惡補廣東話,因為佢知道在香港,廣東話唔得要接上幼稚園小學有一定難道,就算我仔同學能說流利普通話,入玫記係想學流利廣東話!在香港一定要2文3語!

引用:小女今年K1才開始讀玫幼,之前pn是讀全英普

原帖由 227d 於 12-11-26 發表
小女今年K1才開始讀玫幼,之前pn是讀全英普班的。始終玫瑰崗不是全英普,廣東話佔大多數,而同學仔都係說廣 ...
請問你覺得是否需要帶小朋友出去上額外的英文班呢?

回覆:請問各位讀緊的家長覺得英文教得怎樣?

我仔仔由PN讀到宜家K2, 佢可以完全用英文同普通話同我啲native 嘅朋友溝通,我自己無搵任何補習。我覺得玫記啲課程深,程度都有返咁上下,唔使擔心。特別係啲native老師,佢地會有方法同小朋友溝通,令佢地有興趣講。亞仔宜家K2佢已經識超多生字,學緊基本grammar同上緊PTE倫大課外活動。宜家仲有西班牙文學,超得!

回覆:irenetyw 的帖子

聽到口水流,可惜我無offer

我幫阿女上的英文補習班係"chat room"形式(外藉人仕教),因屋企除咗菲庸姐姐,冇人同佢講英文,我想佢英文會話方面好些而已。
irenetyw, 多謝你提供的資料,你仔仔好叻,我不是對玫幼冇信心,我只將玫幼跟全英普學校的語言環境作對比而已!

My son hasn't talk too much before RHS. Now I can read the book that was taught by  the teachers. He likes the NET teacher,MR Paul  very much.

咁蘇浙本地部好定玫瑰岡好?he gets a k1 offer. my son is now studing in kcs 蘇浙本地部nursery class,i found his mandarin is improved a lot. He sometimes talks with us in mandarin.  But RHS has a better connection in good primary sch.

回復 Kittypekkle 的帖子

蘇浙出名小朋友國語好, 玫幼就英語好, 其實好睇你想要D咩....
‹ 上一主題|下一主題