用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南無學卷
go

迦南無學卷 [複製鏈接]

想問迦南已經無學卷,點解重有咁多人報,間學校真係好咩?
   0    0    0    0

引用:想問迦南已經無學卷,點解重有咁多人報,間

原帖由 myheiheibb 於 12-11-23 發表
想問迦南已經無學卷,點解重有咁多人報,間學校真係好咩?
有系統!

回覆:迦南無學卷

有名氣

因為個仔係細仔~會收巳經好好~
校舍大~舒服~最緊要返學返得開心~
其實好多都退學卷~根本無得選擇~

我相信pn班冇學卷,又唔係間間開,迦南分校多,總計多人報;出生率高,家長報幾間補底;收細b, 好多間開pn之餘唔多收細b; 各種原因下咪多人報,其實唔止迦南,邨校都好full架。
若講k1就別論,在無學卷下,k1多左好多間學校可報,有些家長可能k1會試其他學校/龍校。但始終在出生率高情況下,莫講迦南,有冇學卷既邨校都唔代表易入。迦南分校多咪多人認識及討論。純粹己見!

我無報

小兒小一全班30人,無一個係迦南,迦南考小一的成績似乎不是太好。

其實各取所需啦,有d 叻的可以攞住幾個offer慢慢揀,但係好似我女係細b, 响依家偏向對細b有歧視的香港,有人收已經好開心,唔埋得咁多。Nursey 主要都係想佢學紀律,規矩,如果唔讀N, 讀playgroup都要幾千蚊一個月,而且又近屋企,又直升上K1, 可攻可守,唔錯呀~

mybabygirl    發表於 12-12-11 13:40

mimi1102 發表於 12-11-24 09:03
其實各取所需啦,有d 叻的可以攞住幾個offer慢慢揀,但係好似我女係細b, 响依家偏向對細b有歧視的香港,有 ...
絕對讚同!

回復 wilsonchanwh 的帖子

你用既指標都好緊喎! 一班30人無一個係迦南就代表佢考小一的成績似乎不是太好, 請問你小朋友讀邊間名校幼稚園呢? 而家又讀邊間名校小一呢? 如果你間幼稚園包入名校小一我都想試下喎!

wilsonchanwh 發表於 12-11-24 07:50
小兒小一全班30人,無一個係迦南,迦南考小一的成績似乎不是太好。
我都覺得你個指標好奇怪喎, 首先你咁勁知道晒全班同學讀邊間幼稚園既, 我女班得 26 人, 我都唔知佢地讀邊間喎.  而且你又冇講你讀邊間小學, 不如你開校名嚟聽吓喇.  以我所知, 今年小一的一批, 音小, kts, 德雅, 聖三一, sfa, 福小 , st. joe等都有迦南出品喎.

好多人覺得無學卷反而要俾錢嘅學校一定係好d,所以迦南亦自我升格為無學卷,今年開始會賺到笑

反而我覺得係班雙非累事…咩都搶…

回復 chanwendy 的帖子

我贊同你所講!迦南個個小朋友都讀得開心,自理能力又高,考到心儀嘅私小或資小都有好多;我哋本身冇能力讀私小/資小,今年統一派位派得差,所以都叩左好多間官津小,大部分學校都有offer,所以我絕對唔認同迦南唔好.還有,迦南喺K3學到嘅嘢,升上官津小一絕對冇問題,可以應付到.

由明年開始無學卷,我相信迦南嘅小朋友會比之前嘅小朋友更加叻!
‹ 上一主題|下一主題