用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗(AM)、小西灣迦南(AM)、九龍塘英藝(PM - 英普), ...
go

玫瑰崗(AM)、小西灣迦南(AM)、九龍塘英藝(PM - 英普), 請問點揀 [複製鏈接]

我是新手媽媽, 所以唔多識, 想問多些資料。暫時bb有3個offers, 不過來緊仲有好幾個interview未 in, 有d仲出年先致in, 但呢3間今個月就要比留位費, 我無可能比晒3間, 所以想3間之中揀一間交留位費, 請問大家會點揀(請排先後), 同埋點解會揀呢間呢(唔計地點)??

我想請問無學卷的學校課程係咪會深d、資源係咪會好d?? 但點解玫瑰崗又有學卷又咁多人話佢課程深呢??

我之前找過資料, 聽說玫瑰崗係2日英文、2日普通話、1日西班牙、再加小小蒙特梳利, 但有媽媽話, 其實佢地平日係以廣東話受課比較多, 只可叫做有英文堂和普通話堂等等, 請問到底係點??

致於小西灣迦南, 請問有無人知佢幾多時間上英文?? 有無Net teacher? 有無普通話???

九龍塘英藝又如果呢???

請知道的媽媽指教下, 謝謝
   1    0    0    0

睇下邊間會方便你 .. 同埋你想你小朋友小學係選咩學校

如果傳統學校就玫瑰崗, 國際學校就英藝 ..

迦南我心中覺得麻麻所以唔會選擇

謝謝你, 港島區會方便d, 但九龍塘區都ok, 如果唔計地點, 會點揀呢??? 我將來想比小朋友考直資小學、私小都會比佢試, 但私小學費貴(還要考慮一下), 但想試直資, 唔得先揀傳統小校, 咁唔知應該點揀好呢??

回覆:玫瑰崗(AM)、小西灣迦南(AM)、九龍塘英藝(PM - 英普), 請問點揀

玫瑰崗&英藝都係好學校,如住港島會揀玫瑰崗,始終過海太遠怕小朋友辛苦

sysy474  英藝如非九龍塘分校ok 嗎?  發表於 12-11-23 22:46

回復 kwokbobo 的帖子

點解你唔比佢試下傳統先 ?
唔得先再去活動教學 ..
因為由活動教學轉去傳統, 個小朋友會好辛苦
但係如果由傳統轉去活動教學. 個小朋友會快適應 d 又開心 d

我初初都怕大女係要活動教學, 但我都係比左傳統佢先, 一年班睇到接唔接受到, 唔得就即刻轉去活動
但幸好女女都係受到, 所以唔好因為你覺得而去定
而家我細仔都係, 如果將來小一比左傳統佢唔得先再轉去活動教學.

希望幫到你啦

回覆:玫瑰崗(AM)、小西灣迦南(AM)、九龍塘英藝(PM - 英普), 請問點揀

小朋友so small, 近屋企好d

Vote for RHS!But be honest,Mama, you have really ignore the importance of distance to a 2-yr old kid as your offers are across Kln Tong, Siu Sai Wan and Stubbs Road.....if you are not planning to move to a place which near to your choice, guess it should be too far away for yor little one....consider location for 2-yr old kid ba....

danba 發表於 12-11-23 19:47
玫瑰崗&英藝都係好學校,如住港島會揀玫瑰崗,始終過海太遠怕小朋友辛苦

...

謝謝你的見意, 其實車程差唔多, 都是30分鐘車左右, 不過如在港島就真係唔洗過海, 慳番d車錢

happymama_jkc 發表於 12-11-23 20:32

點解你唔比佢試下傳統先 ?

其實我想問直資和私小係咪多數是活動教學架呢?? 我真係唔知點揀好, 我都找了好多資料, 但此終呢個係我第一bb, 無呢d經驗, 有時聽完都唔知個實際情況係點

naughtybj 發表於 12-11-23 22:11
睇你都係香港人,你哋已大把choices,不要和九龍人爭吧,今年九龍塘已爭到只有大B有得讀啦,放棄英藝學位吧: ...

你唔好咁啦, 個個父母都為自己個bb挑選適合的學校, bb都要interview考入, 唔好講到同九龍人爭, 大把人跨區番學, 不過佢年紀仲細, 當然要考慮下, 而且各學校車程都是30分鐘, 所以我覺得地區無問題, 我想了解學校多d, 所以先問下意見, 好讓我行量下點樣揀間適合自己bb的學校

naughtybj 發表於 12-11-23 22:11
睇你都係香港人,你哋已大把choices,不要和九龍人爭吧,今年九龍塘已爭到只有大B有得讀啦,放棄英藝學位吧: ...
你放心啦,我本人雖然有朋友teaching in the Kowloon Tong kindergartens but I am not letting my child study in Kowloon Tong as it is really too far away. Too much of a carbon footprint as some might say.

我會留返Hong Kong Island.

fishmeow 發表於 12-11-23 22:19
小朋友so small, 近屋企好d

我都明白, 但車程其實差唔多時間

kwokbobo 發表於 12-11-23 22:56
你唔好咁啦, 個個父母都為自己個bb挑選適合的學校, 我bb都要interview考入, 唔好講到同九龍人爭, 大把人跨 ...
港島都好多好的幼稚園. 玫瑰崗都幾好,環境好.

雖然我女未必入到,當日表現好差,但我都覺得環境同教學都相當之好. If she is lucky to get accepted, I will discuss with my family as I prefer to let her go through the traditional method of teaching first.

sallyksleung 發表於 12-11-23 22:21

Vote for RHS!But be honest,Mama, you have really ignore the importance of dist ...

謝謝你, 其實我都有考慮過, 我剛剛住在各地點的中間, 所以車程時間差唔多

martialartsmum 發表於 12-11-23 23:02
港島都好多好的幼稚園. 玫瑰崗都幾好,環境好.

雖然我女未必入到,當日表現好差,但我都覺得環境同教學都相當 ...

謝謝你, 我都鐘意玫瑰崗, 聽人講話好, 所以更想了解有幾好, 睇下係咪真係適合

Good luck to your girl

我想問玫小係咪私小來架?? 還是官津學校?? Sorry, 我真係唔多識, 謝謝

我會揀rhs, zenith其實口碑一般,唔多值得過海。最後果間我一定唔會揀

回復 gillgillkwok 的帖子

Why change then? Location ??
‹ 上一主題|下一主題