用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問如K2搬到九龍塘, 才幫小朋友申請K3插班會否很困難? ...
go

請問如K2搬到九龍塘, 才幫小朋友申請K3插班會否很困難? [複製鏈接]

大家好呀, 想問問如K2搬到九龍塘, 才幫小朋友申請K3插班會否很困難?因如困難可能要先安排租地方, 要重新再計劃, 所以煩請各位給予寶貴意見~~
   0    0    0    0

回覆:請問如K2搬到九龍塘, 才幫小朋友申請K3插班會否很困難?

唔會既,今年st cat k3有個來自劍嗚

插K3意義大吾大?好多名小K2學期尾和暑假,已開始申請,看都係舊校資料和成績表。

同埋,你轉校小朋友要適應,新老師、新同學,除非好有charisma,否則一定會經歷「無人同我玩」的痛苦階段,分分鐘影響小一面試,得不償失。

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果你小朋友讀開間學校有番咁上下,唔會太淺嘅話,應該唔太難
但如果讀開較淺嘅學校,或者要試時表現唔理想,就有機會有位都唔會收
恐龍家

回覆:請問如K2搬到九龍塘, 才幫小朋友申請K3插班會否很困難?

回復 naughtybj 的帖子

英藝很深的,講明教深一年,而英藝英普班都是做得很好

Jane1983 發表於 12-11-23 21:00
插K3意義大吾大?好多名小K2學期尾和暑假,已開始申請,看都係舊校資料和成績表。

同埋,你轉校小朋友要適 ...

我估樓主可能想搬屋抽九龍塘區津校

回復 sarubuta 的帖子

都估係,不過除非吾考私校\直資,否則咁關鍵時候作咁大改變,對小朋友心靈係幾大沖擊。

識個小朋友插K2,好叻女,都戒片年幾,返一學校吾知係緊張或吾敢同老師講去toilet,頭一個星期返學賴咗2次wee wee

‹ 上一主題|下一主題