用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Ben哥請指教 [複製鏈接]

小兒和我倆都很喜愛KTS,請問在2nd之前有甚麼可以准備,以最佳狀態迎戰,請ben哥指教,感激
   18    0    0    0

其實 Yanamami 已作出了最重要的提示。

Yanamami :Check 功課只係睇下有無心機做o者. 1st in過關即academic OK左la. 2nd in 家長, 係時侯做功課la. 學校重視家校合作, 希望家長認同&配合學校教育理念. Good luck everyone.

Yanamami :開工做功課la...
http://www.ktsps.edu.hk/1/07_1.html.

http://www.edu-kingdom.com/forum ... tra=page%3D4&page=3

>那裡可找到舊年的家長題目?
Yanamami :係右上角「搜索」個box打關鍵字la.
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2495794&extra=page%3D4&page=3

Old topics were brought up by ha8mo
KTS第二次面試後感
http://www.edu-kingdom.com/forum ... tra=page%3D5&page=1
KTS 2nd in result
http://www.edu-kingdom.com/forum ... tra=page%3D5&page=1

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

多謝您詳細的回覆,感激!

回覆:Ben哥請指教

本人新手媽咪. 剛得知阿仔直屬私小唔收 (雖然佢成績好好,英文和數都好ok)
之前好老定, 只係報咗幾間龍校,但都觸礁。
好明白機會係留俾D有準備嘅人,但
依架仲有冇機會報/叩門KTS? 還是要等明年考插班?請多多指敎

From KTS web site: 本校已截止2013年度小一學位申請。如欲申請,可於2013年6月7日起再瀏覽本網頁或致電查詢。

我提議2013年6月7日之前兩、三日,呈交信件說想入KTS(+個人履歷冊)。
2013年6月7日起再不停留意 KTS 網頁或致電查詢,如有收生公布,跟足程序第一時間做。

因為KTS不會濫收備取生,所以通常(註一)收完備取生後還有些位剩,6月7日後會進行最後一輪收生。

(註一) 多數年份會還有些位剩,但有些年份會冇位剩。

Good luck.

加油。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

引用:+本帖最後由+Ben2003+於+12-11-28+19:59+編

原帖由 Ben2003 於 12-11-28 發表

From KTS web site: 本校已截止2013年度小一學位申請。如欲 ...
謝謝賜敎

回覆:Ben哥請指教

Ben哥,我個女出年讀K1,我想請教吓如果我想亞女入KTS,我而家可以點部署呢?

Littlerachel 發表於 12-11-29 19:25
Ben哥,我個女出年讀K1,我想請教吓如果我想亞女入KTS,我而家可以點部署呢?

...

Ben哥囝囝都就快入U啦. 相隔太遠....我代答la.

其實入到邊間小學, 有時都幾講緣份. 有少少意見la, 考邊間小學都o岩用. 而家囡囡先2歲? 多d帶佢去超市/ 郵局/ 麥記/ 公園...etc同人傾下, 打下招呼, 練下同陌生人傾. 有禮&笑容滿面&自信就間間學校都鐘意收. 幼稚園階段訓練下自理, 自己食飯/ 穿衣/ 收拾書包...etc. 多去library, 中英文書多讀有益. 我女細時睇Hi-5/ Wiggles/ Barney/ Disney Channel卡通, 英文听力唔錯架. 其實都無乜話點特別部署, 都係一般禁做.

Thanks.......

Yanamami  有無補充呀?  發表於 12-11-30 08:51
命運就是這樣的敲門。

Ben2003 發表於 12-11-28 19:58
From KTS web site: 本校已截止2013年度小一學位申請。如欲申請,可於2013年6月7日起再瀏覽本網頁或致電查 ...

記得今年及舊年六月的學位都很緊張,據聞六月份也沒有空位流放出來
‹ 上一主題|下一主題