用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 融合教育逾十年 校園仍充斥歧視
go

融合教育逾十年 校園仍充斥歧視 [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆:cowina.wong 的帖子

香港樣樣都先進,但點解特殊教育咁落後?
點解政府唔可以有遠見些?小朋友從小教育好,將來長大便不需要成社會的負擔。

Becky.. 發表於 12-11-23 20:18
香港樣樣都先進,但點解特殊教育咁落後?
點解政府唔可以有遠見些?小朋友從小教育好,將來長大便不需要成 ...

在特殊教育的領域,香港真的是遠遠落後,對特殊需要的小朋友的助幫越大越少得可憐,我以前的大老闆,為左個仔減一半人工都要返法國,都係因為呢度無支援,如果在香港找私人的訓練能比到他老家的服務,也要用上他一半的人工,所以就返老家~~  政府真係好差!!!!

回覆:autunmbb 的帖子

終於理解d家長,由特殊位轉讀主流小學,唔係想象中那麼簡單及好。

我由始至終都唔信無標籤呢件事, 除非學校係一間收SEN比例多的學校.所以我選擇不需要支援,不評估,不交報告,我只靠自已努力, 都唔想再靠政府的所謂支援

在主流的兩年,是我和個仔的地獄日子,每天都害怕佢被欺凌,所以幾倦都好,都堅持親自送個仔返學。睇到直至上堂鐘響才回家。
支援當然完全少。功課也是全部自己教。尚幸只有中文超低分。
其餘都算合格。但欺凌、歧視先係死症

睇完與光同行,真的很羨慕日本,他們搞的,才是真正的融合教育!

國人社會係咁
跟本就係已經放棄晒呢D小朋友
所謂融合又好, 特殊又好, 都只係比個地方班小朋友HEA到夠歲數就由佢自生自滅
唔好對政府有希望, 到頭來盞失望
自己靠自己好過:;pppp:

教育老師同學校, 是必要既第一步. 有好多歧視同欺凌係由老師們助長的﹗

有些學校收sen只為向政府拿更多錢, 根本不是對sen學生有心教育. 政府應該派人定期跟進及調查﹗

回復 fongbau 的帖子

以家好多人都係因為人工高先做老師, 好多都求求其其過一日得一日, 跟本無愛心無耐性﹗

回覆:idak 的帖子

唉,我地都要睇開D~為左打份工嘅何止得教師吖,而家D醫生、護士、警察呀都係咁。。。。

回覆:融合教育逾十年 校園仍充斥歧視

所以我都傾向選高調收sen學生的細學校。雖然多sen學生',但係不太帕被歧視。睇完呢個新聞,同埋剛剛拹康會小組都唔比我個囝玩,真係有暗影。

‹ 上一主題|下一主題