用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小兒有德雅同培僑收,請名位幫忙邊間好? ...
go

小兒有德雅同培僑收,請名位幫忙邊間好? [複製鏈接]

小兒有德雅同培僑收,請名位高人,幫幫手分析下兩間學校的𣎴同,謝謝!
   1    0    0    0

幫幫手,唔該,心急人

回覆:小兒有德雅同培僑收,請名位幫忙邊間好?

我見你在小一選校個邊都有問人 點揀。我對德雅認識不多,但好像是比較傳統的。培僑多活動教學。兩所學校路線不同。

甘你每樣評分,包括你心目中的教學形式,囝囝性格,宗教,是否要一條龍,居住遠近等。希望可以幫到你選擇啦。

謝謝幫忙,因我怕上大學的程度不夠,很多人說中學後大多都去外國升學。

回覆:小兒有德雅同培僑收,請名位幫忙邊間好?

我唔知德雅情況,但培橋活動教學唔一定淺,只係唔係死讀,小朋友要學要做嘅野唔少,只係唔係操練式,唔好以為活動教學=唔洗勤力,可能付出仲多,而活動教學重嘅係學習過程,唔係分數。睇你家長鍾意邊款,同埋小朋友係邊款。我個小朋友係思考型,所以我揀培橋,你話個答案俾佢知,佢會問點解同埋再講多幾個答案嘅可能性,所以傳統學校唔岩佢

很多謝妳的意見,我的兒子比較內斂,但學校成績頭十名之內,我很喜歡培僑校舍。
聽說中學學費向政府申請五仟元一個月,末知是否屬實?

無聽過中學部申請五仟學費一個月喎! 只係知道香港果間培僑中學申請加學費至五千幾...不過這五千幾係一年學費而不是一個月學費。

Sorry 可能係我攪錯!
請問知唔知道升大學的成功率有幾多,讀完十二年能否與出面其他專上學府函接?
請幫忙解答,thx

我都好想知多d,小女都要在培僑和德雅之間決擇。我對德雅了解不多,是不是適合女仔?升中情況如何?

其實培僑不是一間國際學校亦不是行IB  的,佢地係要考 DSE 架!
而今年DSE同埋AL 成績都考得幾好, 如果想了解多D, 可以上佢地網業找2011-2012 既周年報告更可以睇到的。

回覆:海豚仔 的帖子

我都有睇過,可能我真的有點迷網,選擇培僑又要放棄抽獎,又係我考慮因素!真的值得放棄嗎?很怕作出錯誤的決擇,怕影響呀仔將來!

‹ 上一主題|下一主題