用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 64屆校際朗誦節 (祝福及分享區) 2012 (稍後再update 20 ...
樓主: 天瑜
go

64屆校際朗誦節 (祝福及分享區) 2012 (稍後再update 2013 年)   [複製鏈接]

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

回覆:64屆校際朗誦節 (祝福及分享區) 2012

昨天第一次參加英詩,九龍區,取得第三!我地好滿意,但當時人有D唔開心話好想拿第—。 我地叫佢繼續努力練習啦!妳K3細個,同組D哥哥姐姐經驗多D……(下刪一百字)不過真比賽時會減兩三成表現。大家努力!

我覺得英詩獨誦比普通話/中文的較易掌握
通常小學的英詩較為興鬆, 從字面看, 小朋友易掌握固中的快樂情緒
但中文詩, 可能有深層意義, 難以捉摸,
而且現今的小朋友的普通話發音都很好,
所以單憑字正腔圓, 難以取得佳績.

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

天瑜 發表於 12-11-28 19:38
回復 birdbird 的帖子

因為朗誦比賽是一場同學、家長及老師之間的中西文學修養比拼。

難聽d講句,在小學組, 
同學出賽, 有如賽馬,
老師和家長就是練馬師,
練馬師的功力, 就反映在隻馬出賽時的步姿與節奏.

小朋友拿獎, 表面上的榮譽是給他,
但我認為這個榮譽, 有8分努力是來自家長和老師去解讀篇詩 和佢地對小朋友的指導,
2分努力才是小朋友呢 (因為小朋友是跟老師/家長的指導去演譯首詩!)

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

一家三口, 預祝你呀女成功呀!

我兩個小朋友都未贏過校際架,呀女上年經我自家訓練贏左另一個英詩。今年搬入元朗,改了報Y 區,唔知機會會唔會大啲。不過我同意,參加比賽,多嘗輸既滋味,到日後做人做事都有好大既幫助。大家放鬆心情比小朋友自由發揮啦!加油!

Yukyuk  預祝成功!旅途愉快!  發表於 12-11-29 08:13

十分認同birdbird所講,角力的其實有7、8成是老師/家長的功力,我囡囡好幸運有個好的普通話老師,兩年都有名次,我和囡囡都十分感謝老師的悉心教導!

引用:一家三口,+預祝你呀女成功呀! 我兩個小

原帖由 silvia_ng 於 12-11-29 發表
一家三口, 預祝你呀女成功呀!

我兩個小朋友都未贏過校際架,呀女上年經我自家訓練贏左另一個英詩。今年 ...
Sylvia : 妳搬了入元朗呀?返學方便哪?去Y 區參加英詩也不錯啊!今早暫時完成上場比賽,真的覺得好多實力好接近,還是好睇評判喜不喜愛小朋友的演繹方法.

天瑜  咁!請問您囝係邊區呢?  發表於 12-11-29 11:33
其實係一家四口子

老師同學生都好重要, 最重要都係睇下個評判like唔like你表演個方法, 真係好主觀~~

好似我仔個center大半已經攞左獎, 只得我個仔無, 所以好憎個陳xx評判

天瑜  有可能其他同學仔的組別水平沒有您囝那場高。  發表於 12-11-29 13:35
天瑜  咁!您囝得分接近季軍分數嗎?  發表於 12-11-29 13:34

接近, 只差一分~~咁要睇下采數囉, 如果個場既人差既, 咁佢咪可以攞埋冠軍?

醒目開學勳章

回覆:Yannass 的帖子

簽名被屏蔽

回覆:天瑜 的帖子

比賽既野,好主觀!評判like 你style 就得,唔like 表現得好都無用!有時覺得好好的同學無獎!平平無其的又冠軍!明明要off phone!電話響幾次都唔知why可以仲比個家長坐係度!當遊戲一場,不用太認真!

回復 Yannass 的帖子

Yannass, 請問你小朋友係參加幾年班普通話朗誦? 因我仔都有參加, 想請你比 D 現場經驗遮, 謝謝

阿仔終於完成中文詩詞獨誦,老師沒教他動作。我昨晚才有時間特訓他,表現令我擔心。帶他比賽前最後和他排練,大有進步。因比賽排序排得後,到他作賽時,他已忘記做動作,很順暢大聲朗讀完。他已努力了

最後冠軍84,亞軍83,季軍82,他80,獎他食麥記。

天瑜  Enjoy!  發表於 12-11-29 17:09

囡囡今早比賽完英詩,得亞軍,全中評判所講,無奈!相反第一係native speakers, 可能口音靚,所以得第一!

天瑜  Congratulations! 有入三甲好好了!  因為一山還有一山高。"全中評判所講" 是中伏了?好評?  發表於 12-11-29 18:28
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

唔知網上會唔會有各場的結果 ?

醒目開學勳章

回覆:overview 的帖子

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題