用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請保持理性討論, 並對言論負責
go

請保持理性討論, 並對言論負責   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

近日見到部分會員, 在討論時使用不恰當語氣或字眼
我都明白大家為自己小孩著急, 但請記住, 自己作為家長, 一言一行都係向小朋友進行緊身教
"低能", "白痴", 或者用言語互相挖苦對罵, 難道討論區充塞呢類說話大家會開心嗎?

見到咁多家長熱烈投入討論選校, 本來係好事, 各人有各人不同的選校意見, 希望各位互相尊重, 同時都為人著想, 設身處地為其他家長唸唸, 好嗎?

另外, 亦請家長對自己言論負責, 請勿發放不盡不實之言論, 影響家長決定或引起不必要之恐慌, 為子女選校是影響一生的事, 請各位高擡貴手

多謝合作

Pizza1234    發表於 13-7-8 12:51
carolmum    發表於 13-7-5 23:04
taktakchichi    發表於 13-5-31 07:21
   1    0    36    1

回覆:請保持理性討論, 並對言論負責

撑!大家都係成年人,心平氣和啦!

Pizza1234    發表於 13-7-8 12:52

呼籲一下大家唔好郁d話人打手,郁d話人有機心啦!對於非正面評價其實好小事,每人經歷不一樣,看法不一樣啫!不一定是壞心腸呀!

回復 Charlotte_mom 的帖子

讚成理性討論,但與事實完全不乎的無理挑釁直係離晒譜, 更何況是正在就讀的"用家"家長發表不滿!  其實如果可以一早攞走無理的指責就最好啦
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

贊成理性討論
兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~

醒目開學勳章

引用:呼籲一下大家唔好郁d話人打手,郁d話人有機

原帖由 seamama 於 13-05-31 發表
呼籲一下大家唔好郁d話人打手,郁d話人有機心啦!對於非正面評價其實好小事,每人經歷不一樣,看法不一樣啫 ...
同意。

每個人對同一件事都有不同感覺及反應。

醒目開學勳章

回覆:HKTHK 的帖子

因為標題太敏感,所以吸引大量觀眾!

可能當事人都唔想!  思想影響行為,明白的。

引用:呼籲一下大家唔好郁d話人打手,郁d話人有機

原帖由 seamama 於 13-05-31 發表
呼籲一下大家唔好郁d話人打手,郁d話人有機心啦!對於非正面評價其實好小事,每人經歷不一樣,看法不一樣啫 ...

和諧..................和諧.........................和諧................................
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

理性討論不過疑似打手果間就真係....

引用:理性討論不過疑似打手果間就真係.... +

原帖由 bebesoky 於 13-06-02 發表
理性討論不過疑似打手果間就真係....
哪一間!

‹ 上一主題|下一主題