用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到香港禮賢結果喇
樓主: Miffy4478
go

收到香港禮賢結果喇 [複製鏈接]

引用:回復+kikiki127+的帖子 我知唔少人收到啓

原帖由 rarafish 於 12-11-23 發表
回復 kikiki127 的帖子

我知唔少人收到啓思am offer 都放棄..
其實我係南區都唔係好耐 都係不停問 上網睇 田東=田灣東華三院 我本身都唔知呢間學校咁好 係收到offer上黎問d媽媽講我聽 係南區係一間好多人爭既學校 不過你都放鬆d 路仲有好漫長 加油 支持你

引用:回復+kikiki127+的帖子 我同你一樣..+日日

原帖由 rarafish 於 12-11-23 發表

我同你一樣..
係啦 仲要都係南區媽媽 希望你會收到救恩offer

rarafish  Thanks.. Hope we all get in..yeah!!

會唔會佢地收左返開教會同有宗教背景的先?之前呢度有人話禮賢會都重視呢方面,實際就唔知喇,有冇人分享下?以下係呢度媽媽早年的分享:
好心急,已經多間學校有result出咗,禮賢會遲遲都未有,已經有多位家長打電話問結果,我都打咗去問~

老師要問你係咩時間見,咩老師見既。老師答咗因為上午班冇晒位,下午班你會5會考慮呢?

老:冇晒位,
我:點解冇晒位先?
老:因為已經收咗有兄姊讀既新生先。共80個位。
我:咁收有兄姊既又佔咗幾多個位呢?
老:但仲會堂區既及基督教既新生先。下午理你會考慮嗎
我:唔會考慮啦。

唔知依家係咪都係咁呢?

coco1234hk  我女8月B,住南區,無兄弟姐妹,不是教友,有幸收左am....加油呀  發表於 12-11-23 15:02

回復 rarafish 的帖子

想問下你仔仔係咪讀緊深灣軒啟思?好唔好?課程係咪好淺架?

rarafish  係happy school..
淺ga..
如果比起明我...
但我個仔係超細仔..所以我唔想迫佢讀咁深..
反而阿女係十月女..少少細..但佢老積..七個月講野..
所以想搵d 好d 既   發表於 12-11-23 16:02

回復 cheung_chit 的帖子

我收到am offer......
1) 無家姐阿哥讀緊
2) 我地唔係基督徒
3) 我地都係住南區
4) 我個baby in時好亂, 個老c走黎走好, 好忙....in得唔係咁好....
5) 我個baby唔算係大b

所以唔知佢揀仔用咩準則....不過放心啦...我諗大把人會放返個位出黎, 中西區仲有咁多學校未in/未有result....

引用:回復+cheung_chit+的帖子 我收到am+offer.

原帖由 cherriehahaha 於 12-11-23 發表
回復 cheung_chit 的帖子

我收到am offer......
謝謝你意見 算了 打定輸數 唔想再空歡喜一場了

嘩!原來咁多第二區嘅過左黎爭位,難怪我地中西區小朋友會冇啦!

引用:嘩!原來咁多第二區嘅過左黎爭位,難怪我地

原帖由 des_tests 於 12-11-23 發表
嘩!原來咁多第二區嘅過左黎爭位,難怪我地中西區小朋友會冇啦!
其實唔係特登過黎爭囉 我老爺奶奶都係上環住既 小朋友有時會兩邊走

kikiki127 發表於 12-11-23 13:47
其實唔係特登過黎爭囉 我老爺奶奶都係上環住既 小朋友有時會兩邊走
早知就唔駛搬過黎啦.....只係諗到第時小朋友番學唔駛咁辛苦

引用:Quote:kikiki127+發表於+12-11-23+13:47+其

早知就唔駛搬過黎啦.....只係諗到第時小朋友番學唔駛咁辛苦
其實無話早唔早知既 你搬過黎 應該有諗過因為呢區好多好學校 好既野 自然多人爭 每個家長都想幫自己小朋友搵最好等佢第時條路好行d 我諗好多家長都會報兩區 都係為左兩手準備

kikiki127 發表於 12-11-23 14:10
其實無話早唔早知既 你搬過黎 應該有諗過因為呢區好多好學校 好既野 自然多人爭 每個家長都想幫自己小朋友 ...
咁其實咁做對本身係果區住嘅小朋友都好唔公平,呢個做法同借地址考學校好似冇分別,如果係咁香港就唔駛分18區啦,一區過咪得囉

引用:Quote:kikiki127+發表於+12-11-23+14:10+其

咁其實咁做對本身係果區住嘅小朋友都好唔公平,呢個做法同借地址考學校好似冇分別,如果係咁香港就唔駛分18 ...
我明既 但呢個只能歸究教育局 因為幼稚園係無規定不能跨區報讀 你都唔洗咁唔開心 到上小一既時候 都會跟返住址派位 到時你唔需要擔心隔離區媽媽同你爭

回復 des_tests 的帖子

都唔算唔公平..
因為亦有好多中西區既小朋友會去另一D地區報名..

好似KLN TONG果D學校, 幾千人報名亦黎自不同地區..
如果淨係住係KLN TONG既人先報得KLN TONG既學校, 咁即係偏重左有錢人??!

kikiki127 發表於 12-11-23 14:19
我明既 但呢個只能歸究教育局 因為幼稚園係無規定不能跨區報讀 你都唔洗咁唔開心 到上小一既時候 都會跟返 ...
冇分別啦!小學都可以自行考嘅,同埋自行考小學都會考慮幼稚園讀邊間......

引用:回復+des_tests+的帖子 都唔算唔公平..+因

原帖由 Vijoyce 於 12-11-23 發表

都唔算唔公平..
講得好好

引用:Quote:kikiki127+發表於+12-11-23+14:19+我

冇分別啦!小學都可以自行考嘅,同埋自行考小學都會考慮幼稚園讀邊間......
...
就係呢個原因 家長們先會幫小朋友報好既校網 都係個句 有邊個家長唔想個小朋友第時條路好行d 所以在我黎講我唔覺得報第二區有咩問題

其實咁樣同雙非學童黎香港讀書都冇咩分別

Vijoyce 發表於 12-11-23 14:20

都唔算唔公平..
但有D收入唔高嘅家庭就係冇機會跨區,只能留番係自己果區,亦都係有好多家長咁跨左黎中西區,所以依家佢地仲擔心緊冇offer

引用:其實咁樣同雙非學童黎香港讀書都冇咩分別

其實咁樣同雙非學童黎香港讀書都冇咩分別
我覺得你咁諗未免太偏激 即是經濟唔太好既既家庭 搬唔到去好既校網區就抹殺左俾小朋友讀好學校既機會 d小朋友同家長去in到一間好學校 都係靠佢地既表現 唔係揸住把刀去搶個學位返黎 學校亦有權唔揀 又唔好咁形容跨區報讀既家長 再講 你當然你有權去發表你既感受 但係到傾得既媽媽都係想大家勉勵一下 交換下消息 無必要令到自己唔開心囉

引用:Quote:Vijoyce+發表於+12-11-23+14:20+回復

但有D收入唔高嘅家庭就係冇機會跨區,只能留番係自己果區,亦都係有好多家長咁跨左黎中西區,所以依家佢地 ...
咁我諗有部份住中西區既家長同樣地擔心緊手上無offer既 唔一定關跨區事

‹ 上一主題|下一主題