用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 六年~對學習的生活百感交雜~
go

六年~對學習的生活百感交雜~ [複製鏈接]

有開心, 傷心, 難過到最後放開懷抱迎接呈分試~
第二次呈分考完, 而家我同仔仔可以先鬆一口氣~

0    0    0    0

回覆:六年~對學校的百感交雜~

初上小學,因為二公婆返工,諗住將仔仔放係補習社!萬無一失!
點知就係呢一失, 仔仔係細仔, 在學校連寫手冊都有問題, 經常寫甩!
但沒考慮這點因素,以為出去補補補,邊樣唔得補邊樣,可惜換來成績都是不見效!但還是找不到問題的根~一直浪費時間到3年班. 認識到一位媽媽才點醒我.
原來仔仔有專注力問題...和自理問題
到那時才知道要幫仔仔便需要解決根...
用盡各種方法, 面對困難..
再找尋方法...
但已經去到5年級...雖然成績普通, 但已經比1-4年級成績好~
來到6年級..因為暑假過後, 需要收拾心情...測驗成績不理想...
好彩仔仔知衰...在這次呈分都算用功...
希望平平穩穩過埋這個上下學期! 迎接中一生涯...!

燁燁媽 發表於 12-11-21 13:29
初上小學,因為二公婆返工,諗住將仔仔放係補習社!萬無一失!
點知就係呢一失, 仔仔係細仔, 在學校連寫 ...
自理問題其實點解決? 呢一代 d 細路完全唔會緊張自己既成績, 要佢自動去溫習更加是 mission impossible.
希望到 5 / 6 年班年紀大一點會好 D ... 卦

smallfoothk  等佢自己開竅  發表於 12-11-21 16:37

本身之前同老爺奶奶一起住~
老人家多照顧~無微不至~
最後為了仔仔..堅決搬出來住~
由於都是搬到學校附近住, 返學放學仔仔自己攪掂~
沖涼各樣自理自己處理返~

開頭真係烏龍百出, 可以門都不關就這樣出門(大開中門)~
key就這樣掛係鎖匙位...
日日返學遲到...幾分鐘....
好像需要還完基本步....樣樣都需要訓練回來..

雖然現在不能說自理很好...
但起碼沒有早期的問題!

我想問陳瑞祺對成績上,中,下的同學照顧怎麼樣? 會不會成績中間的小朋友在班上備受忽視? 謝謝.

patricklee99 發表於 12-11-23 09:18
我想問陳瑞祺對成績上,中,下的同學照顧怎麼樣? 會不會成績中間的小朋友在班上備受忽視? 謝謝. ...
照我所知老師會安排成績比較好的同學, 坐在成績中/下的同學旁.  應該沒有備受忽視的情況出現.  而且老師會與家長保持聯絡的.

回復 newfather 的帖子

多謝你的回應. 我想問與家長聯絡是否只在家長面見日和小朋友有問題時才會主動聯絡? 還是在平時有其他的方法? 謝謝.

引用:Quote:patricklee99+發表於+12-11-23+09:18

原帖由 newfather 於 12-11-23 發表
照我所知老師會安排成績比較好的同學, 坐在成績中/下的同學旁.  應該沒有備受忽視的情況出現.  而且老師會 ...
其實從小訓練小孩是最好最正面方法!
依賴同學照顧最多是提點交功課和寫齊功課!
老師方面大都熱心和熱誠!只要有任何困難都可找老師傾談!最好時間當然是接送返學放學時段!
如發現小朋友有學習困難更應盡早找社工張姑娘!
張姑娘是非常熱心的!
我當年亦打擾她不少時間!

回覆:六年~對學習的生活百感交雜~

好感謝數學徐老師! 對我們班學生不離不棄!利用自己私人時間幫我們班!
燁今次考試,數學高分左三十分!
感謝到楊副校長聽我的申訴!和鼓勵我!

路過,
睇得出樓主甜酸都試晒,
加油

3次呈分考完了, 感觸良多!
3次分別是BCCB, BBBB, ACCA
名次可以由第一次得7x 到最後的11X
點解3次分數差不多, 但名次本來站穩band 2. 到而家要選band 3,
分分鐘連鄧鏡波都未必入到!
我接受不到!
我想痛哭一場

燁燁媽 發表於 13-5-6 14:24
3次呈分考完了, 感觸良多!
3次分別是BCCB, BBBB, ACCA
名次可以由第一次得7x 到最後的11X

但其實單睇成績燁係一直在進步中, 但名次就大退, 是否因其他學生都在發力!!!
我同樣面臨你呢個問題, 超級擔心成績下滑.
大家都要加油, 燁媽不要氣餒, 事情未必我地想像中差.

係csk過左快5個年頭, 心裡百感交集, 難以用筆墨去形容, 我從心底裡感激csk老師們既無私奉獻, 利用自己私人時間為學生補課, 真心去愛錫學生.

回覆:燁燁媽 的帖子

燁燁媽,不要吃餒,不要打亂陣腳。現在只是行了人生馬拉松的一小段。一日未衝缐,未知結局。慶幸在CKS 有不少好的老師,一直有扶持著小朋友成長。我們這一代父母,既不做虎媽媽,也不做怪獸家長,但願做好伯樂家長一職尋找他們的長處,為他們打氣。其實你的囝囝一直都有進步,比多D鼓勵他吧!  升上中學是另一個世界,很多男孩子在中三四時才真正發力。

引用:Quote:燁燁媽+發表於+13-5-6+14:24+3次呈分

原帖由 loklok0104 於 13-05-06 發表
但其實單睇成績燁係一直在進步中, 但名次就大退, 是否因其他學生都在發力!!!
我同樣面臨你呢個問題, 超級 ...
用名次來分banding 真係大錯突錯!
咁樣唔單止打擊父母, 覺得自己小孩成續差, 仲會令小朋友自脾!

知道小兒成績雖未好似第二次好, 但都無想過咁後, 變成band 3生, 這次派位, 反正都要選band 3中學, 我由的仔仔自已自由選擇!
我真的氣餒了!

其實這3次呈分, 我沒有為仔仔報任何呈分班或操卷班!
需知道這2樣很重要, 但我覺得用這麼多時間來做這些, 不如多看自己喜歡的書, 或從中做一些有意義的事!
但回頭望, 是不是應該做一些大部份媽媽都要迫子女做卷使呈分卷?
多十分和小十分, 真的那麼重要嗎?
兒子自己學董自己該做的事不是更重要嗎?
我已經錯過了一次兒子該學習的生活細節了!
我不想天天在家裹出現打罵聲音! 我想天天歡笑回家!

OMG
到底怎做才好?
我的選擇困難証又發作了!

小兒上了黃笏南第二年了.....仍然懷念在陳瑞琪充滿愛的日子......
‹ 上一主題|下一主題