用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔2nd interview
樓主: cy664
go

男拔2nd interview   [複製鏈接]

當五六歲人仔,打完木人巷,又要一眼関七,又要照顧我們家長的感受,我就絕對滿意

忘記其他次要因素吧。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Repeated...............
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:當五六歲人仔,打完木人巷,又要一眼関七,

原帖由 ANChan59 於 12-11-29 發表
當五六歲人仔,打完木人巷,又要一眼関七,又要照顧我們家長的感受,我就絕對滿意

忘記其他次要因素 ...
讚成呀!
我囝都有同我地講“bye bye “,自己都有些意外,乜佢咁鎮定嘅!
真係抵讚!

回覆:ANChan59 的帖子

可以做的都已經做完,所以大家真不要太在意得失,雖然情感上是很難做到。

不過我們要明白孩子是看著我們、聽著我們的,近幾個月來大人細路都一同努力著,每次和他們跟親戚朋友其他家長們碰面,總少不免提到考小一的事,我覺得我們總會跟他們說這說那,其實內容多數對小孩子沒有甚麼好處,反而... 大家可有想過換著是我們,聽著爸媽跟別人說關於自己考學校的種種,可能有些事自己都不知道,我們的感覺會是如何呢?老實說,最近在反省時我為此也很苦惱,不知孩子有沒有受到甚麼影響,覺得自己應該可以處理得好一些。

我們要更欣賞和愛我們的孩子啊!大家努力加油喔!

P.S. 對不起,一時有感而發,離了題。

308  Yes, 我俾十個叻亞仔  發表於 12-11-29 11:48
小小媽咪

忘記其他次要因素吧。

回覆:男拔2nd interview

我見很多小朋友帶病上場,我覺得他們嚟到呢個位都好叻仔。
不過我家公子受薬物影響,high 到對住校監亂咁講嘢。所以結果都預咗了。
不過經歷咗咁多次Interview ,果仔表現都不錯了,算超額完成了!
祝福各位!

回復 蔚蔚媽咪 的帖子

Yes, agree!  仲慘過見工!  成個氣氛都好緊張, in 完之後好失落, 感覺到應該都係陪跑多!  希望快啲有結果, 得同唔得大家都可以鬆一口氣; 小朋友都攰啦!   佢地為咗考父母心儀嘅學校, 都不得不硬著頭皮, 堅強起來應付三對一嘅interview, 真係要俾十個叻叻佢地呀

hadwinboy  我見工都未試過 3 vs 1  發表於 12-11-29 13:40

引用:回復+蔚蔚媽咪+的帖子 Yes,+agree!++仲慘

原帖由 Claralai 於 12-11-29 發表
回復 蔚蔚媽咪 的帖子

Yes, agree!  仲慘過見工!  成個氣氛都好緊張, in 完之後好失落, 感覺到應該都係陪 ...
無錯,孩子真的比我們辛苦呀!我們為他們安排種種是辛苦,但他們就直程負責衝鋒陷陣,有時又沒有話事權,五六歲人仔,我們還可再要求甚麼呢?

小小媽咪

五、六歲見三個大人是預賽,十年後若代表學校去比賽(好似昨日的足球和下星期的籃球final), 成村人睇住你 :)將來做埋官,日日畀百萬人𥄫住。

MacMa  男排A Grade Final 在今個星期日!  發表於 12-11-29 11:00

醒目開學勳章 貢獻勳章

你地講得啱~ 我睇見我個成日開會嘅老公,面試時亂up嘢 (唔到point,食鑼絲),但d小朋友就過咗一關又一關...
我已經做好心裡準備,好大可能讀SFA,再有好消息係bonus
恐龍家

大家的囝囝去到2nd interview已經好叻!無論如何,得的固然恭喜,reject亦無需灰心!我亞仔當年都無2nd interview,但我的心態喺比佢見識吓,日後長大唔好怪我無同佢報考。

但世事難料,六年後又可行此山路返學!

bebelee  Well done!!!!   發表於 12-11-29 17:12
kkbabe    發表於 12-11-29 17:04
hadwinboy   比多個叻你個小朋友  發表於 12-11-29 13:44
ubc1999    發表於 12-11-29 12:14
davywm    發表於 12-11-29 11:46

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+12-11-29+發表回

原帖由 Cherishvalue 於 12-11-29 發表
不過會有非舊生用嗎?
Yes, this is the point I would like to raise. At least we didn't buy any patented DBS things in garden fete...

引用:當五六歲人仔,打完木人巷,又要一眼関七,

原帖由 ANChan59 於 12-11-29 發表

忘記其他次要因素 ...
面試後,阿仔拍我條裙話:「今日我最叻,答咗最多問題,爸爸第二名,答咗2條,媽咪你都叻叻,答到一條。」眼涙差點流下來,生怕口窒窒的我令佢失望

小曳人  唔會!你永遠係孩子最好嘅媽媽!又點會令佢失望呢?!  發表於 12-11-29 11:13

ubc1999 發表於 12-11-29 11:07
Yes, this is the point I would like to raise. At least we didn't buy any patented DBS things in gard ...
Just relax, I am kidding  

呀仔見完話有啲唔識,不過佢同我哋講:「我已經好叻仔㗎嘞!」我估要佢獨自面對三位考官,真是已經好叻仔了!

我老公又喺之前plan曬點講,最後又喺唔知自己講咗咩(我當然也太緊張答唔到point)。老公他而家好後悔自己累咗阿仔,
我日日安慰佢要平常心。
但其實自己個心也忐忑不安呢!
好想快d 知結果!

我朋友係校友,佢話成班校友的兒子考母校,失敗的居多。

蔚蔚媽咪  羅校長話, 自己人有10分加噃!  發表於 12-11-29 15:11
joyceaaron  想請問ANCHAN59, 關係分不是計10分咩? 點解你話計5分?  發表於 12-11-29 14:37
hadwinboy  考完後我都有一剎匣後悔沒有去信教. 我覺得我一向的堅持可能累了個仔.  發表於 12-11-29 13:52
ANChan59  男拔只計五分,連自己老師兒子都未必入到。

其他95分唔到前列,5分未必起死回生。入到嚟妳會發現跟EK的謠言有好大落差。  發表於 12-11-29 13:41
ubc1999  但佢地手執10分   發表於 12-11-29 12:15

DB old boy仔沒有必入,反而朋友LS old boy 自行計分入咗,一天都光曬。

所以大家咪灰心,但第一round唔計也世襲分。old boys 入唔到第2輪就算聖公會主教推薦都冇用。我都識old boys 嘅仔第二ro入唔到第2輪嘅!In 完大局已定,不要想太多。

cowboy2007 發表於 12-11-29 11:24
我老公又喺之前plan曬點講,最後又喺唔知自己講咗咩(我當然也太緊張答唔到point)。老公他而家好後悔自己累 ...
我老公又係, IN完都責備自己講得唔好, 佢都好怕連累個仔; 我安慰佢, 點可以講連累, 我地一家三口一齊去面試, 係一個好好的經歷來, 再講我又唔覺得佢講得差, 反而我就麻麻地.

ANChan59  Team work  發表於 12-11-29 13:42
MacMa  right attitude!  發表於 12-11-29 12:03
神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

cowboy2007 發表於 12-11-29 11:36
DB old boy仔沒有必入,反而朋友LS old boy 自行計分入咗,一天都光曬。

所以大家咪灰心,但第一round唔計 ...
真係有old boy仔入唔到2nd in?

ANChan59  為數不少,舊生自己講,少於一半機會入第二輪。  發表於 12-11-29 13:43
‹ 上一主題|下一主題