用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅 vs 聖家(九龍塘)
go

德雅 vs 聖家(九龍塘) [複製鏈接]

我的女兒已有德雅offer,未知自行可否抽到聖家,可給意見比較這兩間學校嗎?如校風、功課量、學術成績、課外活動、直屬中學等。

0    0    0    0

回覆:德雅 vs 聖家(九龍塘)

聖家,唔使錢

你同我一樣.....

其實2間學校既背景都好似, 中學就聖家略勝, 資源應該都會聖家好d, 始終係一間津校, 又係大校...... 但我小朋友其實比較合小班, 而且德雅的師生和修女在面試當日, 俾我既感覺非常友善, 聖家的我沒有接觸過, 所以很難評論...... 所以我決定26/11後再決定, 等聖家真係有offer先再分析

我也是等緊九龍塘聖家呀!快d26號啦!祝大家順利!

Gigayan,

其實我對德雅十分有好感,感覺同你差不多,只是有點担心德雅功課太多。

另外因為還有細妹,如選聖家可以免除日後煩惱。但我對聖家認識不多,所以很難決擇。

回覆:littlehk 的帖子

想問九龍塘聖家同九龍城聖家是否上同一中學, 升中比例是否一樣?

引用:想問九龍塘聖家同九龍城聖家是否上同一中學

原帖由 ABCdoreme 於 12-11-22 發表
想問九龍塘聖家同九龍城聖家是否上同一中學, 升中比例是否一樣?
我朋友個女係聖家讀小學,再上聖家中學,但中間走左出去插班,佢話中學部好多基民!

Aliciya  may I ask what is 基民?  發表於 12-11-22 18:07

引用:Quote:原帖由+ABCdoreme+於+12-11-22+發表

原帖由 BBCoffee 於 12-11-22 發表
我朋友個女係聖家讀小學,再上聖家中學,但中間走左出去插班,佢話中學部好多基民!

...
基民?you mean "les"?

引用:Quote:原帖由+BBCoffee+於+12-11-22+發表我

原帖由 ac917 於 12-11-22 發表
基民?you mean "les"?
Yes ar! But not from my own experience! Heard from my friend

回復 BBCoffee 的帖子

唔好亂諗野啦!女校的女孩子一般感情很好,拖手攬頭攬頸好普通啦!

My daughter got offer from SFA but also waiting for the result of Holy Family as i am old girl and catholic, so i hope i would be one of the lucky candidates from 113xx.

回覆:littlehk 的帖子

聖家的名氣越來越大、學生質素也不斷提昇,應該是一隻有潛質的「優質股」

回覆:Fatsa 的帖子

請問九龍塘還是九龍城優質d呢?

Both kowloon tong and kowloon city are good.
‹ 上一主題|下一主題