用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績一直處於下峰!
樓主: 栗一燒
go

成績一直處於下峰! [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 成績一直處於下峰!

小孩子的心靈極之脆弱, 別以為他們不在意自己在別人對自己的評价, 一個分數, 一個眼神, 一句缺乏支持的批評都足以粉粹那弱小心靈, 成績絕對是次要的事重要是小孩子本身, 培養他們有自信, 有見解, 敢於表達,喜歡與人交住和積極樂觀的態度才是最要緊.

我比較正面和直接,不錯,小孩子的心靈極之脆弱,但如果孩子成績差或行為偏差,不妨直接說出你的意見。當然,父母要多看書,多想。這樣,父母所提出的意見才更正确,對孩子更有帮助。

[quote]
栗一燒 寫道:
我係全職媽咪,但因為我太緊張女女

If a child is in a good mood, it will take him one minute to understand a topic while it will take an hour or more to even draw a straight line if he is under duress of evil parents!

The more you press him, the worse he will perform since he is so scared of commiting mistake knowing that the hitting stick is waiting for him. The more scared he is, the worse he will become.   

醒目開學勳章

Dear 栗一燒:

比多的信心+愛心啦,吾好從好似我呢個過來人的故事今啦!我就係之前返工+太緊張女女,成日不停閙,閙到佢有段時間無晒信心,覺得自己講什麼都係吾岩,好多東西都識都扮吾識,好在最近呢2年都執得番,講起上來,好得多得的朋友同好多家長教路,女女而家從拾信心,関係仲好左好多,最近仲成日同我講,佢話比我聽,以前佢一開口我就係又閙吾係又閙,攪到佢亂晒,都吾知自己講邊句先岩媽咪聽,成日都好想喊,明知自己係岩都吾敢講,講比你知呀!我打呢段說話時想起來都差點兒喊呀!好采執得番,吾係而家真係吾敢想像呀!試吓比多點信心,関心+奈性,日子有功,我地支持你架,吾好氣餒呀!加油,努力.

bettylam

好多謝各位媽咪!看完幾位媽咪

子女從小就開始觀察和學習父母的一舉一動.
您希望子女了解和明白您的教導和所講的說話, 以身作則,提供有規律的生活習慣, 一致行動,是必要的.

您想培養小朋友有良好閱讀習慣..
您想小朋友多學習...
您想小朋友有信心..
您想小朋友有好的成績...

那您要想想自己能否做到實質行動, 作為子女的榜樣和依歸?

尤其是'信心'這麼難以明白的東西, 父母本身對做人處事的信心又怎麼呢? 自己有冇足夠信心去承擔或改善子女已'成績一直處於下峰'的責任?  當您能掌握這個時, 您和您的小朋友已踏入成功(改善成績)的路途了.

Loving, Caring & Sharing “教養孩童,使他走當行的道,就是到老,他也不偏離。” (箴言23:6)

粟一燒:

聽到你和你囡囡的親子關係好轉, 我們都感到很開心, 你的改變令你囡囡改變, 你囡囡開心你就更加開心, 兩者一體, 互相帶動, 我們一齊努力吧!

醒目開學勳章

Dear 栗一燒:

angeline & precious 講的說話也等如我對你的心聲,努力呀!我地為我地未來一路成長過長漫長而加把勁,千奇吾好氣餒,睇成你邁向成功,我地登你開心.

bettylam

想問你個女係唔係細女呀,係年尾出世呀?
好多細仔細女係會追得辛苦d架.

努力呀!粟一燒, 見到你同個女既關係改善左, 已經係最大既收獲啦, 至於成績, 慢慢來啦, 我有個中學同學話我聽, 佢細個讀小學既時候, 成日考第尾, 但係, 最後佢都讀到中大, 佢以前中學既時候, 英文成績得E(F.5), 但係到左A-level(F.7), 又可以比佢羅C 喎, 佢都可以改到, 你個女都得架, 比心機呀!

我地個個都支持你架
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

醒目開學勳章

東京mewmew:

你講的說話好岩聽呀!我地成班bk家長支持一齊支持佢 .

努力!     :

bettylam 寫道:
東京mewmew:

你講的說話好岩聽呀!我地成班bk家長支持一齊支持佢 .

努力!     :

Thank you
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

醒目開學勳章

Dear 栗一燒:

你點呀!女女點情況呀!好忙呀!得閒上講吓近況呀!

bettylam   

呢度就好似一個家長大學堂,我係度學了很多事,亦有很多媽咪很好人,把她們

Dear Betty and all mom:
已有一段時間無上

醒目開學勳章

Dear 栗一燒:

努力呀!加多點油呀!支持你同你女女.你地做得好好呀!

醒目開學勳章

Dear 栗一燒:

你寫得好好呀!一的都吾覺得你吾係好識講野喎,吾怕架,講多點,講多點,比多的信心自己同女女呀!有時間記得搵我地呀!,但一定當然係照顧女女之餘.

bettylam

各位媽咪好, 祝大家雞年進步. 再祝大家嘅仔仔女女聽教聽話,學業進步.

栗一燒,

你女女有無做過評估,因為我仔仔係中文d成績比較差。佢今年讀一年級, 剛剛派左成績表。就係中文特別差,老師都察覺到,所以同佢做左個評估。結果就係佢係中文方面有讀寫障礙,要特別幫佢去學習。不過我都諗住會係出面再幫佢做多一次評估。

我諗你女女會唔會都係有呢方面嘅問題呢? 你可以同佢老師傾傾呀!!

栗一燒,
你就好啦!話改就改, 我就改唔到,次次都是鬧完至來後悔!

舊年小一時,因為是新轉變,所以對佢完全沒有要求,還因為驚見她突然學會很多東西而開心不已. 可能是這樣,她的成績很好,全年的成績都在A GRADE以上.

可是升上二年級之後,可能開始對佢有點要求,我開始緊張. 經常責罵她,尤其是每次見她錯些我提過幾十次的地方時,便會罵得很兇. 見她學校沒有太多功課做,太多空閒時間,便買了許多習作給她分次做. 她沒有反對,也願意做, 可是學習意慾明顯沒有小一時的熱衷. 作業是做多了,可是成績卻在倒退. 也不知是課程深了,還是作業做多了,到考試時也跟做作業的心情一樣馬虎吧?! 今個星期六便見老師,取成績表了,到時再看看全級名次便知道了.

不過,我已經決定無論今次成績如何,我也不會責罵她. 跟小一一樣,不要對她太多要求,讓她自由發揮. 我只在旁邊提點一下便是了. 我還在她房間內貼上寫了一些字句和貼上她可愛的相片的POSTER來提醒自己不要罵得太兇呢!

最後, 我覺得多點跟同班的家長交談是很好的鬆弛方法. 因為很多時跟她們交換意見時,發覺原來大部份家長都有相同的問題,可能這是她們這個年歲的特質吧, 才發覺原來有問題的是家長,不是自己的女兒!

大家努力加油啦! 也不要給自己太大壓力(這也是跟我自己說的), 我們也只是在學習為人母親吧了! 明天會更好!!

‹ 上一主題|下一主題