用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績一直處於下峰!
go

成績一直處於下峰! [複製鏈接]

成績一直處於下峰!

唉!我個女成績由小一開始已經處於下峰,年年都係考最尾,今年好少少,考尾三, :cry: 我已經同佢好努力咁溫習,

醒目開學勳章

Re: 成績一直處於下峰!

如果可以o既話我覺得小學階段最好就係自己同小朋友跟(當然最好你係全職媽媽, 如果係在職媽媽就太辛苦嘞!唯有靠人補習), 尤其是睇功課, 因為係功課上你可以留意到小朋友o既弱點, 針對佢o既弱點嚟同佢多加温習. 小學係基礎, 打得好日後就冇咁辛苦o架嘞!
[img][/img]

版主 醒目開學勳章

你個女話希望唔會再考第尾... 咁我諗你個女已經好唔開心,壓力好大。或者你暫時唔好太專注o係佢既成績上,慢慢諗下有咩辦法可以幫佢。另外你個女有無特別鍾意既活動,試下向課外活動發展,做得好既多d讚佢,咁樣做可以加強自信心。

學校程度只係一般,唔會太深或淺,好似小二上學期先背乘數表,都同其它小學課程大同小異,問題應該係小女

Sorry for hearing that.

你個女讀個間學校有無係測驗或者考試之後派番D卷o架? 一向我都有跟開我個女o既讀書情況, 有時我又會湊佢放學, 除o左問佢o的成績之外, 我都會問o下佢學校o既近況, o的老師o既o野等等, 其實呢o的都同佢o既成績有o的關連, 例如: 我個女o既情況係, 如果佢個年個數學老師教得好, 佢就會有o的心機讀, 會高分o的, 咁, 我就唔會擺唔多時間去溫數學, 所以我會按照佢每年o既情況, 同我個女溫習。

我個女間學校每次測驗之後, 會派番o的測驗卷比佢, 咁我就會細心o的睇o下佢邊度最弱, 例如:佢今次中文測驗造句最弱, 而我睇番測驗卷, 發現卷內大部分造句用o既詞語都係中文書內o既重詞(即係佢老師上堂教書時, 係每課內都會highlight的詞語), 咁我就會叫佢抄一次所有測驗範圍o既重詞, 然後默一次(因為好多時除o左造句之外, 試卷都會考填充, 而填充都會係重詞到出), 再每個重詞造一句句子(通常口講), 咁如果佢作得唔通順, 就會向佢解釋一下個詞語, 叫佢再作過。

當溫完所有書之後, 我就會比一o的練習佢做, 同佢對答案, 如果佢做o岩o左, 咁我就一定會讚佢, 我個女二年級試過數學測驗得4x分,  雖然我當時好嬲, 但係我就事後檢討o下自己, 係唔係比o左好多壓力佢? 跟住, 我又有同佢個數學老師傾過, 佢都話我個女測驗時好驚, 計錯曬o的數, 於是, 我就改變策略, 同佢做練習o既時候, 如果佢做得好, 就比一個貼紙獎勵, 儲滿10個, 就可以買一件喜歡o既文具, 又或者出街玩。

每次測驗或考試之前溫習, 如果佢真係好"支力", 我都會比佢"目訓"一陣, 每次溫習一個鐘, 就會比佢小休5-10分鐘, 係呢段時間, 我唔會理佢做物野, 但係時間一到, 我就要佢專心繼續溫書, 或者做練習等等。

不過, 其實你個女讀個間係物野學校呢? 係唔係傳統名校? 會唔會學校都比好多壓力個小朋友呢?

呢個係我o既心得, 希望幫到你喇
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

DoReMi媽媽 寫道:
如果可以o既話我覺得小學階段最好就係自己同小朋友跟(當然最好你係全職媽媽, 如果係在職媽媽就太辛苦嘞!唯有靠人補習), 尤其是睇功課, 因為係功課上你可以留意到小朋友o既弱點, 針對佢o既弱點嚟同佢多加温習. 小學係基礎, 打得好日後就冇咁辛苦o架嘞!

Agree, 我係在職媽媽, 所以我成日要就假o黎幫佢溫書, 好彩我老公都肯幫手, 唉, 但係你知男人o的o野, 有時會幫到甩甩漏漏囉!
還使我的心靈得到舒暢。

我係全職媽咪,但因為我太緊張女女

我仔好細,未有什麽經驗給你,不過見你女話:希望唔會再考第尾!我覺得總算正面,起碼吾係話:希望吾使讀書/考試!

有冇同補習老師傾過,亞女弱在那一方面。我以前幫過幾個小朋友補習(小三至小六都有),你知以前D亞媽吾會隨便請補習,個個都係成績好差好差,亞媽冇晒計至比錢補習,但我發覺佢地本身吾係讀吾到書,而係無從入手,對佢地黎講日日一堆野(功課/默書)吾知點算好,連問都吾知係邊度問起好,你諗下,舊既都未識,日日返學又教新野,點處理?!

除了當日功課,我會由佢較為有興趣/較為有把握的科目為起點,如果佢話無一科有興趣,我就同佢攻默書,只要有一科有進步或一次默書高分左,佢地就會起勁好多,覺得原來自己吾係咁差,個人都開心左,仲好有心機溫書,因為想快D其他科都有進步,那怕只進步十分八分或,吾好睇少,對成績差既小朋友係好大既意義。當然,佢地本身個底吾好,追得係辛苦D,但真係個個都得law。

你先吾好太心急,佢亂但你吾可以亂,不可能一步登天,重新在各方面都整理一下,e.g.情緒、目標等。

醒目開學勳章

你鬧得佢咁犀利係唔得o架, 只係迫到佢每次都話比你聽明, 其實佢就唔識, 佢只係應付咗你就算, 而你又以為佢真係明, 到考試就"弊家火".(因我見過有小朋友就真係咁o既情形)點解我話自己跟功課好啲呢?比如數學咁, 你發覺佢除數成日都有錯漏, 就可以揾多啲除數習作比佢做,中英文科如是, 其實同beaclem o既方法類似, 有啲嘢如果可以早啲教o既就早啲比佢學, 如乘數會係2年級教, 我會係1年級個暑假教小朋友背九因歌, 成個暑假背九因歌, 應該冇問題, 咁到2年級學乘數就冇咁辛苦啦!
[img][/img]

[quote]
栗一燒 寫道:
我係全職媽咪,但因為我太緊張女女
還使我的心靈得到舒暢。

如果系我我轉下學校
長此下去小朋友讀書無成功感
再下去只有大家痛苦

I agreed this approach, my younger daughter is also the last few students in the class.  The teacher said that only if they reach the STANDARD, keep it & find other area she feels interested like swimming, dancing....etc.  What is so called "STANDARD" means "pass", that's fine.  Our teacher age is over 50, she told me that a few old boys/girls came back from Standford / Harvard U, at that time, they are fair in acadamic result, not the excellent one.  Keep on encourage her, tomorrow will be better.
wunma 寫道:
Please don't care so much on her results.

If you find that your daughter has already tried her best to face the exam, I don't think you should focus on how many marks she's got.

Still, she is improving right? At least she got all subject pass, not too bad!

If I were you, I would not blame on her anymore. Try to relax and give her more encouragement. She is only a seven years old girl, the most important thing to do now, in my opinion, is to make her feel happy with the school life and then, step by step build up her confidence again.

栗一燒
你囡囡會唔會係細囡呢?  有無關係呢?

anyway, 努力呀!!!!   

首先,好多謝各位媽咪

My son now is K3, may be my advice cannot help you much.
You can take your daughter with more out looking for the external enviroment, and let her with more thinking. As much more information or knowledge in her mind can assist her to build up her thinking network and absorb the knowledge in difference way.

好遺憾聽到你女的故事。但感覺就係,對你女最缺少信心個個,就正係個媽咪你。可能你話你是最了解個女的能力先至講呢的說話,但如果我係個女,就對自己已無晒信心。想阿女成績好,最緊要有興趣和有信心;想個女有信心和有興趣,自己先有多d 信心先得。如果阿媽都整日話“你唔得”,你話結果係

非常同意hrsccky的意見.
小孩子的心靈極之脆弱, 別以為他們不在意自己在別人對自己的評价, 一個分數, 一個眼神, 一句缺乏支持的批評都足以粉粹那弱小心靈, 成績絕對是次要的事重要是小孩子本身, 培養他們有自信, 有見解, 敢於表達,喜歡與人交住和積極樂觀的態度才是最要緊.
我其實也是個暴燥的人, 但為了小孩子未來着想, 不斷提醒自己, 改善自己, 更警戒自己絕不可和別人攀比, [size=x-large]不愛面子, 只愛孩子, 為孩子營造天才兒童的自我形象, 小小進步也譬喻作某某天才人物的影子, 關注他成績以外的行為發展, 其實我的兒子都是個平常小童, 但他非常具愛心, 勇敢和自信.
我亦深信他會有快樂的人生! 這不是大部份父母親的祈望嗎!?     

If you have time, you can go to public library to borrow some books about teaching the children.
The call number is about 528.xx xxxx

I have read a few. One of them said you can apply playing game in teaching.

e.g. making sentences by using those new words, she learn in school, by you and your girl and see who win....Go to supermarket with her and let her calculate the total amount before you go to the cashier.....

Try to make everything as a game.   
And she will enjoy to learn more.   
8-) 8-)

粟一燒

如果囡囡成績唔好,有可能是基礎打得不好,嘗試溫番一年級教的東西,看看問題出在那裡。買一些二年級的習作讓她做,只要中、英、數一兩份,看她那一方便最需要幫助。妳和她說不要怕,媽媽會陪她一起行這條路,目標是追上學校的進度,亦不要太介意名次,應看重個人的進步及訂下目標,例如,下次測驗科科70分以上。還有,嘗試每天複習上課學的東西和早些準備測驗、考試。妳不要再責備囡囡了,她也承受很多壓力。妳們放鬆一點,一起努力,預祝成功!
‹ 上一主題|下一主題