用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 請問舊年的家長啟基比參加政府統一派位嗎? ...
go

請問舊年的家長啟基比參加政府統一派位嗎? [複製鏈接]

請問舊年的家長啟基比參加政府統一派位嗎?
   0    0    0    0

回覆:請問舊年的家長啟基比參加政府統一派位嗎?

當然可以啦

回覆:sillyisaac 的帖子

Thx. 但今年簡介會校長好似講過如果收咗我地就唔希望我地再抽!

今年小一競爭好像比往年激烈。
可能學校想確認清楚一些真係需要入讀的小朋友,
而可以騰出更多學位可以比更加想入啟基的小朋友吧!

我地昨天都派到學校,不過我地會揀啟基

回復 kellytse 的帖子

kellytse,
你派到自行,係咩原因令你放棄學位而㨂啟基呢??

回覆:joyce1024 的帖子

本身都係想個女讀呢間學校,個女面試後都好鐘意,啟基收我地當然入啦,放棄政府學位係想留返比人

我囡囡都係見咗咁多間學校,話最鍾意啟基  ^_^

My son also love 啟基 most.  But  I just a bit worry about language environment and secondary school allocation.

回覆:bbeasy25 的帖子

我都諗住出去搵英文課程比個女讀下,其實我以前都係讀中文小學的,上去中學先用英文,無理由我得佢唔得卦。。。。。

回復 kellytse 的帖子

我仔仔現在讀英普幼稚園, 我覺得佢D水準OK, 所以有D担心. 但我好鍾意啓基教育理念.
仲有就升中問題, 唔知可適應中學課程??

bbeasy25,

我都有担心你所想的問題,但就確實很喜歡學校的理念及莫校長那顆心,所以如kellytse所言,如果到時真的覺得追不上,可能到外邊上上堂。不過又怕負担大呢,因為我還有個細仔正讀幼稚園,學費不少呀~~~

我自已好鐘意啟基,但係只係waiting. 返而蔡繼有offer 2nd in, 依家等派彩。

請問有冇啟基家長分享下男孩子一般上邊幾間中學

當然可以啦!莫校長簡介會話過,到時候教育局會俾個名單佢ga!佢知道邊個去參加大抽獎!

咁多位ccs家長,你地好!!小女都準備入讀,唔參加大抽獎啦!
‹ 上一主題|下一主題