用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教同寶血,你會點揀?
go

高主教同寶血,你會點揀? [複製鏈接]

女仔,兩間都收左,大家有咩高見?

1    0    0    0

回覆:高主教同寶血,你會點揀?

女仔我就覺得寶血好

回覆:高主教同寶血,你會點揀?

我揀左高主教

a有學卷/ b 無學卷
a少功課/ b 多功課

+睇你住既地點,同睇你自己小朋友性格, 仲有你有無人跟功課喎.
2 間好唔同. 唔係我地話好就得.

fr Feiji
回復 longbear 的帖子

課程:

玫記課程較包羅萬有,但較高幼少師生互動。高主教常常讓小朋友自己處理事情及表達自己意見,很多互動的活動,如搜集資料然後在堂上討論等,小朋友可以有機會參與及決定教學的活動,但則沒有玫記的Spanish 和 Montessori堂。

高主教每日有25 分鐘英文堂,由專科英文老師教(約四成時間是外籍老師教),跟玫瑰崗每星期兩堂英文堂(每次長約1至1.5小時)時間差不多。

高主教普通話每星期兩堂,每次25分鐘,由普通話為母語的老師教;玫瑰崗也是每星期兩堂普通話堂,但時間長些,約1至1.5小時一堂。

程度來說,兩間程度都是絕對可涵接小一的。

老師質素:兩間老師都有愛心,玫記較多老資歷的老師,高記老師則學歷較高,很多都是名幼稚園(甚至小學)轉過來。不過玫記的老師會把手提電話號碼給家長,高幼則沒有,但家長亦可致電學校找老師,老師都樂意回覆的。

升小安排:高幼不保證直升,第一屆K3插班生約五成人有offer. 玫幼是幾乎一定可直升小學,但去年只有少於10個畢業生選擇留低入玫小。

中學:高記band 1, 玫記band 3

學費:玫記有學卷,比高幼平一截,不過書簿費亦頗費。(同一套書,比高幼貴一倍以上。)高幼書簿費是便宜的。

環境及交通:玫記的戶外操場和禮堂比高幼大,不過高幼新裝修,班房亦一樣寬敞。高幼交通較方便
,玫幼則位於半山,環境清靜。

其他:高幼每班最多收30人,玫幼K1至K3每班約33-34人,大家都是雙班主任。高幼宗教色彩較玫幼濃厚。

總結:兩間各有優點,最大問題是,你是一位很能承受考小一的壓力的家長嗎?如果你很怕這個殘酷的遊戲的話,選擇是很明顯的(尤其囝囝),有半隻腳入了一間band one 的學校了,有幾多人花那麼多錢搬屋也是為了這個機會呀!

引用:女仔我就覺得寶血好 +

原帖由 melodylee113 於 12-11-21 發表
女仔我就覺得寶血好
高幼有女仔由寶血轉過來,也讀得很開心。各人有各人的看法啦。:)

回復 feiji 的帖子

多謝大家, 我都好喜歡高主教, 所以諗左好耐.

小兔咕 發表於 12-11-21 09:04
a有學卷/ b 無學卷
a少功課/ b 多功課
咁請問計埋中小學呢? 係咪會揀高記呢? 謝~~

sobmama 發表於 12-11-22 17:36
咁請問計埋中小學呢? 係咪會揀高記呢? 謝~~

我唔一定乩選高記, 但
睇完寶血小學既leaflet我可以答你我唔會選寶血小學。。 
我唔想我既女會寫得出, 立體人生, 呢d 中文...
人生係3d ?咁時間呢?無計到時間呢個factor, 人生係凝固狀態的嗎?
仲有好多共產theory.. 沒有國家發展=沒有社會安定, =沒有家庭幸褔=沒有個人快樂..
我唔介意番大6 交流,, 但去最污染既地方學環保.. ..
同叫我小朋友戴紅領巾.. 我唔想~~~

想問下其實高幼/高小男女比例如何?上次去 interview 見到八成係男仔。會唔會上到小學男多過女好多?

回復 小兔咕 的帖子

完全明白了, 謝謝~~ 我仲以為佢既天主教學校唔會有呢d野添....
‹ 上一主題|下一主題