用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 非常擔心阿女嘅語言能力
go

非常擔心阿女嘅語言能力 [複製鏈接]

亞女16 個月,平日淨係工人姐姐湊(印傭中英都唔係好得), 我放工同放假先係咁同亞b 講嘢, 佢近呢個星期先講到爸爸,媽媽, 同自己講外星話, 對住陌生人更加唔出聲, 正常嗎?

1    0    0    0

我個囡兩歲前都唔講野,我又係好擔心,結果我去做評估,話比其他遲半年。不過,一過兩歲,突然唔同,開始跟我地講,同講番之前我地教佢嘅野。d專家話兩歲前係input,之後先會output。
唔使擔心。你唔係屋企時,可以播CD等佢聽多D,係屋企就同傾多D。

我個囡兩歲前都唔講野,我又係好擔心,結果我去做評估,話比其他遲半年。不過,一過兩歲,突然唔同,開始跟我地講,同講番之前我地教佢嘅野。d專家話兩歲前係input,之後先會output。
唔使擔心。你唔係屋企時,可以播CD等佢聽多D,係屋企就同傾多D。

回覆:RBaBa 的帖子

以你嘅經驗請問播咩cd較好呢?

回復 yanyantsui 的帖子

My girl is similar. She is required to follow up at 2.5 yrs at clinic. At that time, she can only speak very simple words (not sentence). The nurse still said OK. She was so quiet during the PN for the first half year. We talk  with her more and bring her out seeing more different people and things.  She also learned from school. When she is 3 yrs, she loves to talk. Now, she is non-stop talking.
Don't worry but need be patience. If possible, join playgroup and let her get along with different kids. These will also help.

回覆:yanyantsui 的帖子

Better to bring her to playgroup instead of  staying with the maid all the time. Playing cd and dvd can also help.

我阿B兩歲前都唔是講好多野,我又係好擔心,去健康院醫生話叫我不用太擔心,話他都OK啦.不過要我抽時間多些同他溝通,想他表達的好啲.因為都要返工,后来我就買兒歌,英文+粵語+卡通片给他看,依家大個了,都好好多,現在我就下午給他看英文臺電视

我會播兒歌,慢d同簡單果d。playground d 兒歌都好,除了播,我會唱給佢聽。
佢依加成日要我地一齊唱。
當然直接傾最好。一定要多鼓勵。

其實唔駛擔心喎!語言發展分別好大,有D好早好D好遲!
就算工人中英都唔好,阿女最多係講得唔正或者文法錯,但都鼓勵工人多D同佢傾計!
但其實,小朋友一返學,講野能力快到嚇C你!到時你唔好嫌個女煩添呀!

回覆:非常擔心阿女嘅語言能力

多謝大家! 因為我覺得阿女比較慢熱, 最近上playgroup 同interview 嗰陣見到其他小朋友好活躍, 自己兩個朋友個小朋友都係大阿女3個月就識講好多嘢, 所以超擔心!我會繼續努力㗎!

回覆:yanyantsui 的帖子

我之前聽playgroup d老師講,多d同小朋友扮動物叫聲,引起興趣之余,小朋友語言能力會早d。阿女幾個月大開始上pg, 加上我同佢老豆日日扮狗、貓、馬、豬、牛、象等等叫聲,阿女8-9個月開始識跟住叫,未到一歲已會講好多野亦講得好放膽,咬字也好清楚,模仿動物聲音尤其準確,現在2歲3個月in幼稚園亦無問題。唔知道2歲開始有無用,但最少一齊玩都會増進親子關係。

引用:現在有很多小朋友都是語言發展較遲,尢其是

原帖由 cowina.wong 於 12-11-22 發表
現在有很多小朋友都是語言發展較遲,尢其是雙親都要返工,家中只是菲傭或老人家照顧(指是外省口音的),更有 ...
贊成,我哋嗰代真係好少遲緩,即使父母係雙勞階層 (即係以勞力揾食嘅), 而且兄弟妹多,大把嘢要爭要講。但苦口婆心叫人唔好雙語有幾多個會聽? 有D 直情唔講中文之後interview 先知嘢

回覆:非常擔心阿女嘅語言能力

多謝你哋嘅鼓勵呀! 哈哈! 好彩我英文唔係咁好,平日用中文阿女溝通, 否則interview 真係企喺度。

我亞B差唔多兩歲又係未係好識講野, 因為細仔都冇幼兒園收, 我而家諗住帶佢去一些centre的類似N班上堂, 但通常都係全英文或英文+普通話, 而家佢廣東話都未識, 咁我應該揀全英文, 或是英文+普通話, 或是廣東話的playgroup好呢, 大家有乜意見?

回復 Vaseline123 的帖子

當然是先學好母語啦.

引用:我亞B差唔多兩歲又係未係好識講野,+因為細

原帖由 Vaseline123 於 12-11-23 發表
我亞B差唔多兩歲又係未係好識講野, 因為細仔都冇幼兒園收, 我而家諗住帶佢去一些centre的類似N班上堂, 但通 ...
如果只係PG 環境係雙語,我覺得問題唔大,咪當俾佢開下對耳,但父母在家就一定講母語直至佢能掌握先轉channel

Don't worry, once she starts the prenursery class, she will pick it up and learn from others. It is very normal actually!
well, just talk to her more every night when you return from work, take her out to play with others on weekend, it will help!
‹ 上一主題|下一主題