用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅好似收咗好多人
樓主: maytang_sm
go

德雅好似收咗好多人   [複製鏈接]

真係吾明... 吾係睇間學校適吾適合自己小朋友0既咩... 係因為收得多... 有眨低0左是嗎 ???

容我再講多一句, 如果間直屬中學係band1, 我反而唔敢去揀, 萬一我小朋友跌左去band 2, 咁佢就要等運到??? 只要德雅中學唔再跌band, keep住宜家2A, 穩穩鎮鎮我小朋友6年後都唔使咁驚呀!!!

lovegirlslove  agree  發表於 12-11-21 15:17
小溱    發表於 12-11-20 17:44

會唔會係順次序出晒D收咗嘅先, 跟住到WAITING, 再到REJECT呀??  因為呀女個NO. 係3XX, 上星期4已收到信, 而我呀女個同學果NO. 係14XX, 佢就今日先收到.  另外重有2個朋友係下午見就重未有信.

回覆:德雅好似收咗好多人

典型香港人,喜歡爭,如所識的人考唔到得自己果個考到總是飄飄然。自己仔女咩料子心中有數,德雅收了仔仔已感恩,否則等大抽真係有排煩,再加上來來去去都只是我們d班人响度行行企企!

不過真係比學校玩死,每日出一點offer,攪到家長等信心情好痛苦

我今日先收到信,之前見好多人都收到,我地冇信以為唔收,好彩今日收到offer

http://www.babyhome.com.tw/album.php?mid=286776

步步驚心 發表於 12-11-20 17:09
不如咁諗, 即係德雅有信心只要入讀的小朋友智力係正常, 唔需要特別訓練的, 學校都可以教好佢! 德雅唔係專收 ...
無錯!這間學校選學生係唔需要佢地有特異功能。曾幾何時這所小學都很出名,即使現在名氣不大如前,但學校堅持佢地教學理念"有教無類",而不願隨波逐流。校長經常說"小朋友是一張白紙,係我地大人同佢上咩顏色"。

回覆:amy625 的帖子

我個女終於今日收到信,no. 12xx, 可能真係跟學號出offer

我仔仔今日都收到信了,no.15xx

醒目開學勳章

真係得1800人申請?我果日見10:30AM,已超多人啦,我估有幾千人~
但我到今天仲未收到信~!!!!!!!!!!!唉~~
雖然有培僑同聖若望收,但好想佢讀呢間!因為感覺如果阿仔入呢間會乖D~
禮賢waiting, 仲有林文燦都好大機會!

引用:典型香港人,喜歡爭,如所識的人考唔到得自

原帖由 maniris 於 12-11-20 發表
典型香港人,喜歡爭,如所識的人考唔到得自己果個考到總是飄飄然。自己仔女咩料子心中有數,德雅收了仔仔已 ...
不能同意更多!

開五班,收100人,當佢俾150個offer, 果日面試應吾止150人掛?
我家小魔怪竟然係正取生,我地都好開心了!
加上德雅口碑都幾好,我估佢可能先出offer信,等註冊完睇有冇位至再出備取生,始終德雅不是一線名校,又要俾學費,好多人抽到一線官津會放棄。
私校仲可以hold位到明年五六月,佢收咁平留位費,超有良心!

bbforever  同意  發表於 12-11-21 08:16
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

maytang_sm 發表於 12-11-20 16:33
但係小班, 好似好多人有Offer, 究竟佢地收幾多人呢? 有D驚, 好似濫收咁.

朋友女兒也收到此間offer, 他說好彩有這間收, 因所考其他全軍覆沒,故等自行派位,若派到便放棄,故此可能學校根據以往經驗,有很多學生未必會讀,出多些offer 也不奇

不過我未聽見有reject ,可能到最後真係唔讀

12月3~4日註冊喇,唔知到時會點呢?

唔收又驚,收左又驚。唉,乜都有得驚一餐......
間間學校白紙黑字寫明中一total有幾多人讀嫁啦,你驚佢in 8000人就收8000人咩

回覆:virgokaren 的帖子

同意,有良心的學校,如九真在未公佈自行前幾日要交留位費,真係賺得一蚊得一蚊

對, 德雅真是真是真是一間有良心的學校, 那幾百元的留位費都是等11月26日 "自行選校" 放榜後才要家長交錢, 有一些私校一早就要11月26日前交錢, 話之你係咪當我水泡先, R得一蚊得一蚊!!!

我還記得我囡囡前年我都有德雅的offer, 我都有paid幾百蚊留位費($500), 而至於頭一個月學費的尾數(約$2,000)都是等6月4日 "統一放榜" 派位後才要支付, 相比起有一些私校要求家長要5月底前要full paid, 德雅真是一間超有良心的私校。

步步驚心    發表於 12-11-21 10:25

咁,唔怪得德雅個校舍設備重係咁樸實無華

這才是教育﹗
‹ 上一主題|下一主題