用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅好似收咗好多人
go

德雅好似收咗好多人   [複製鏈接]

但係小班, 好似好多人有Offer, 究竟佢地收幾多人呢? 有D驚, 好似濫收咁.
   3    0    0    0

我識4 個去考都收哂, 又聽到好多人話收左, 好 奇

still no news

2012/13學年(以教育局在2012年4月所批核的班級數目為準)
              小一 班數         :         4
每班約 25 人

law_panda  今年2012-13 小一 有5班,  發表於 12-11-21 09:38

所以未覺得呢間學校究竟好唔好呢? 好擔心.

引用:但係小班,+好似好多人有Offer,+究竟佢地收

原帖由 maytang_sm 於 12-11-20 發表
但係小班, 好似好多人有Offer, 究竟佢地收幾多人呢? 有D驚, 好似濫收咁.
妳的觀察力很強。

私校一般出offer多過學額,越d人唔註冊,或者抽中獎唔讀

但都唔會個個都收架.  因為有唸過比呀女讀呢間, 但又驚.

多收是預有不少家長會以它作為後備. 坦白. 可能閣下也可能當它是大後備.

它們不是所謂的一線學校. 一收便義無反顧地接受學位. 不算是大熱的學校. 它們也很慘. 真的多收後也不知最後會如何. 因為還有很多學校會公佈賽果, 又有首輪快公佈, 下年又有大抽獎, 最後還有叩門階段. 音樂椅遊戲有排玩.

人人也收了, 但果日好多人in架喎,
收了的, 請報導一下....
有無人收到reject 信...????

bbforever  你收到信了嗎?^^  發表於 12-11-20 17:10

不如咁諗, 即係德雅有信心只要入讀的小朋友智力係正常, 唔需要特別訓練的, 學校都可以教好佢! 德雅唔係專收一d well trained的小朋友! 德雅亦都唔係今年先係"大贈送", 年年佢地都係咁出offer, 最終係佢地學校畢業的, 都有唔錯成績呀!

仲有, 佢今年好似有1800人去考, 扣左d唔去註冊, 扣左d考到一線學校, 再扣埋d大抽獎抽到心水的, 7除8扣之下, 其實最後入讀的, 可能就係可收生的人數!

觀乎呢度各家長的回應,似乎收生人數比落選的多出很多。。。

不過點都好,至少有個「保險球」,心理上都定哂。。。至於所謂的
「騎牛搵馬」,若然連牛都搵唔到隻去騎,咁又點能夠輕裝出去搵馬
呢?!

sokmum  「騎牛搵馬」,若然連牛都搵唔到隻去騎,咁又點能夠輕裝出去搵馬
呢?!  發表於 12-11-20 17:36
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

步步驚心 發表於 12-11-20 17:09
不如咁諗, 即係德雅有信心只要入讀的小朋友智力係正常, 唔需要特別訓練的, 學校都可以教好佢! 德雅唔係專收 ...

那麼其實有沒有reject or waiting list 的呢?

回覆:德雅好似收咗好多人

回覆:德雅好似收咗好多人

連學校出幾多offer都擔心??今天下雨又怕呀仔賣柴冇生意,明天好太陽又怕呀女賣傘拍烏蠅,做父母真係要咁愁??

引用:但都唔會個個都收架.++因為有唸過比呀女讀

原帖由 maytang_sm 於 12-11-20 發表
如果妳的擔心是最後有無位,我覺得妳可以放心,因為我無聽過有學生會有offer但最後無位的。不過如果妳懷疑係唔係只要報就多數收的話,那麼不要緊喇,大家抽官津都係人人可入的。

只聽到未收到信,未聽過有waiting/rejected 出現

奥脫福 發表於 12-11-20 17:12
觀乎呢度各家長的回應,似乎收生人數比落選的多出很多。。。

不過點都好,至少有個「保險球」,心 ...

就係囉! d人覺得呢隻"牛"好差, 個個去考都有, 有無認真睇過間學校先?? 呢隻"牛"內在唔差喎, 課程安排、老師愛心、程度、有直屬中學, d人係咁"討論"佢間中學係band 2, 喂, 唔該諗下喇, 你地既小朋友係band 1頭成績, 想讀咩學校都得喇, 仲使咩留返係佢間直屬中學呀??? 升中應該係最驚d小朋友唔上唔下, 一"西"唔知"西"在去咩學校! 宜家呢間學校band 2都收返你, 又係英中(雖然有1班係中中, 咁睇你個小朋友成績喇)! 進可攻、退可守! 我真係睇唔出仲有邊呢隻"牛"會更好囉!

wowowmomo  講得太好了, 入到去你就知道呢隻"牛"唔係一般的......  課程係唔淺架!!  發表於 12-11-21 11:22
littlemaygan    發表於 12-11-20 18:25
comemon999    發表於 12-11-20 17:36
july25  非常同意  發表於 12-11-20 17:28

maytang_sm 發表於 12-11-20 17:02

不如你睇下會有d咩offer先喇, 佢留位費又唔係貴, 幾百蚊, 有晒offer係手先再比過喇

ysnmama 發表於 12-11-20 17:14
那麼其實有沒有reject or waiting list 的呢
眼見就唔覺有, 但有問題嗎??
‹ 上一主題|下一主題