用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 保一,可立,何蔭棠,點選?
go

保一,可立,何蔭棠,點選? [複製鏈接]

保一,可立,何蔭棠,點選?

十五十六, 唔知點選!!

讀BK, 已多月,請指教!

小女心儀何蔭棠,簡介會後,我也覺得不錯, 但可惜它是所中文中學  •

小女成績不錯,是BAND 1 學生, 英文科是全級第一,班主任建議選英中,但囡囡意願不讀女校,也不願讀宗教學校, 甚為難!!

黃大仙區,合條件有保良第一及可立, 希望大家俾意見.

TO HOTDOGPAPA, 我也是你的FANS.

TO 哈理波特, 我也想試試DGS, 祝大家好運!

Re: 保一,可立,何蔭棠,點選?

囡囡囝囝媽媽 :
一)        原來“熱狗”有咁多隱形fans架!“熱狗”好驚驚喔~都係小心個人言行為上…
二)        你囡囡英文為全級之首,非常難能可貴!也沒有理由唔去讀英中(我囡囡雖然也曾考過全級第一,但英文科從不能入三甲之內~~皆因多被回流移民所霸佔云云!),所以你囡囡應當好好利用自己o既優勢!
三)        其實女校有好處也有壞處…唔鐘意只不過少了一些選擇!但篩去女校、又唔要宗教學校就似乎可以選擇o既真係少左一d…其實就算我囡囡間咁傳統o既學校,校長都話明唔係好老師、工友係天主教徒…讀書姐,唔使理咁多o既!
四) 個人認為第一應當比可立較佳!不過…如果可以與哈里波波結伴同行,兩個囡囡考DGS而又雙雙入選,可算是“初中教育”一時之佳話…哈哈!又要飲杯了 !  
按資料顯示:
可立:面試表現(45%)、教署排名表(15%)、課外活動及獎項(12%)、校內成績、校長及其他人士推薦(各佔10%)、操行(5%)、義工服務(3%)…(著重面試表演、小學排名…)
第一:校內成績、操行、課外活動、面試表現…(要求單純、平均…又唔使睇學生背景…)

想就去做la.  Why not!!!

Personal opinion, "保一"只有拔尖, 無補底, 成績追唔上的小朋友會好難頂.  我問了幾位舊畢業生得出的結論, 希望你無hard feeling.
囡囡囝囝媽媽 寫道:

小女心儀何蔭棠,簡介會後,我也覺得不錯, 但可惜它是所中文中學  •

小女成績不錯,是BAND 1 學生, 英文科是全級第一,班主任建議選英中,但囡囡意願不讀女校,也不願讀宗教學校, 甚為難!!

以前”保良第一”出名是”考試機器”中學, 想得知學校十分注重學業, 保良第一是資訊科技的第一批發展學校.故在資訊科方面很有名. 如囡囡可受壓力型,可考慮.
個人喜歡”可立”,學生活躍些,接觸早5-7年前d畢業女生,現在社會上工作不錯,還有位在校時已是Debate”風頭蠆”現是電視台新聞女主播.

多謝回應!!
真係各有各好, 睇怕有排諗.

聽聞教署有意接納辦得好的中中轉英中,各位認為可信性如何?

bettymomo>>
     我係程程媽!!!

" 可記 " 一定要知是出了一位劉德華。
I-cable 新聞台導播李文祝。
" 新聞之花 " 首推師姐梁潔娥。
小師妹才是吳先瑩。

有朋友個囝讀緊何蔭棠,係第一批入讀的,佢話唔錯,老師幾好,課程
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

程程媽
Hello!!
你對可記甘清楚, 是否是可記出品!  

囡囡囝囝媽媽

你所說的"中中轉英中", 會接在334學制後才開始諮詢, 好似叫 語文政策. 但具體資料未公佈, 怕佢話比你轉,都唔一定全級f.1-f.7 都比轉, 話唔定比果年新入學df.1 先行都唔定. 想讀英中唔好博..

真係好心煩 !!
有時諗,係阿囡讀書,最緊要佢鍾意, 中中又如何!

但又諗,唔博名牌中學,將來會後悔!
加埋三三四,名牌也不保証入大學.

TOP ONE 學校, 陪跑居多; 新進直資,教學理念PERFECT,
好到你懷疑, 信心難以建立.

愈想愈多,是否自己心理有問題???

囡囡囝囝媽媽 寫道:

TOP ONE 學校, 陪跑居多; 新進直資,教學理念PERFECT,
好到你懷疑, 信心難以建立.

愈想愈多,是否自己心理有問題???

我和你一樣咁諗,尤其是直資啊!!!
好彩我果件仲係 P.5 ,仲有一年點睇直資的進展   

Bettymomom>>
唔話你知,等你心思思     

囡囡囝囝媽媽

身同感受, 大仔今年小六, 佢想揀個間,我怕轉車(3程), 我想揀個間, 佢唔太鐘意, 2個都鐘意間直資太新, 怕果區環境.....
自行名單日日都5時花6時變..... 為怕 揀錯, 誤佢前途姐...

囡囡囝囝媽媽 寫道:

囡囡囝囝媽媽 :
你就好啦, 嗰囡囡咁叻, 如果俾我我實同佢揀英中, 可立, 協和,保一, 聖母, 德愛博一鋪, 因為第一你囡囡又企硬band 1 仲要係英文全班第一咁你仲使咩煩, 唉! 我就真係煩, 因為我個仔成日都係band 1尾 band 2頭我都唔知點算, 擇band 1還是 band 2, 不過我都同佢博吓自行同第一志願都選 '協合', 因為學校老師同其他有經驗嘅朋友都話可以睇高一線, 特別係自行個次, 我好次記得熱狗爸都話自行可以睇高少少嘅.

bbriver

我個仔mm五年級被評為band 1尾 band 2頭學生, 六年級先追上band 1 中, 我想揀聖言, 但見成績比佢差的同學都揀聖言, 有d揀英華, 華仁, 九華... 好勇!
見你選擇黃大仙區學校, 可看看此為一小學老師的網業可有用,佢將全級小六排名後,自行/派位得的學校列出. 但我不清楚此校band 1生之百分比.
http://lam.no-ip.org:81/Iaa014.htm 中
下載"秦始皇小學升中選校表"
加油!

聖言要求都好高, 若地區小學, 相信要Band 1頭(中及尾都未必有chance) 才有機會入到in round 1.

我都知! 但都要試, 看高一線, 博一博. 希望課外活動搭夠.

Many thanks bettymomo!!! 感激

bbriver 寫道:
Many thanks bettymomo!!! 感激

有問題, 點解開唔到嘅????

無問題? 試多次..

http://lam.no-ip.org:81/Iaa014.htm
‹ 上一主題|下一主題