用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請大家比啲意見
go

請大家比啲意見

請問各位jm係因嘜原因帶小朋友去驗?同去邊度驗?我有小小懷疑個仔係過度活躍,因學校老師都會話佢坐唔定,但又唔算係投訴佢,因為多數係我問老師佢先講,無試過老師主動投訊,但親戚就成日話我仔好曳,我用盡方法教,雖有成效,但始終我一唔係身邊佢就會曳反,我問過老師,老師話可以肯定佢唔係,但我始終有啲擔心,我仔好活動,坐係度都一定要動身,好多嘢講,老師話佢思維比同齡小朋友高,而家k2但講嘢同諗嘢似小學生,好自大,無論我點教佢都係自戀,但好怕羞,佢會用好多方法搗蛋,例如:老師係白板寫字,佢就即攪呢攪路,老師一寫完,佢又扮乖坐定定,有次唔小心比佢帶左銀包反去,佢就同同學係枱底睇錢,好多搗蛋嘢,好彩老師都話只係好小事,唔覺佢有問題,但我擔心佢升小學會仲勁,大家覺得係我多心定小朋友真係有問題?

引用:請問各位jm係因嘜原因帶小朋友去驗?同去邊

回覆:請大家比啲意見

有D似資優,學校d嘢佢覺得太悶啦,所以搗蛋。我表弟細過好似你個仔咁,讀高咗兩班就ok 哂,都一直keep 住全級第一二。你去評估下,去STEPS 有心理學家資優評估。

回覆:請大家比啲意見

我覺佢似過度活躍多一d,因為佢除左講嘢叻就好似無咩其他叻處,絶對唔會係第一第二果d

回復 babyheima 的帖子

唔緊要啦...有懷疑去評估一下..咪安心囉..^^" 係咪過動,係咪資優,專家會比到答案你.

我仔都係K2,已在政府CAC評估,但未確診仍要跟進!

但睇你講嗰D,又真係只係小問題!我個仔做得更誇張,都未能咁快話佢係ADHD!佢會有破壞同攻擊行為!
其實好多小朋友都會百厭,我係我仔學校做過義工,真係見識好多小朋友的"千奇百趣"!

你囝囝情緒方面有無問題?除了你,還有沒有人教到佢?如果你擔心,去做下評估都好!

引用:回復+babyheima+的帖子 我仔都係K2,已在政

原帖由 wan_sosin 於 12-11-21 發表

除左我,真係無人教到佢,佢唔聽任何人說話,只聽我,佢情緒唔算好大問題,唔會無啦啦大吵大閙,但就成日無啦啦嬲人,變得好無禮貌,打人佢唔敢架,佢驚比人拉,多謝你地嘅意見,因為我用盡方法都唔能夠令佢反學時坐定,同搗蛋行為,所以我先有呢個懷疑,但佢係我面前得架,咁就死啦,唔通我跟埋佢反學咩,我最擔心係而家老師接受到,到小學就唔得架啦,其實分別有幾個老師都有主動同我講佢專注力唔得,唉,我好想揾到個解決方法呀

引用:回復+babyheima+的帖子 我仔都係K2,已在政

你係點做先可以去政府做評估架?

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+12-11-21+發表

原帖由 babyheima 於 12-11-21 發表
你係點做先可以去政府做評估架?
1. 打電話去健康院問姑娘,等三四個月見健康院醫生,再轉介至 CAC (兒童發展評估中心) ,排三四個月到。CAC 評估結果有需要排訓練服務,會轉介你社工去排,大約等一年左右。

2. 叫自己醫生寫封信,自己打去/fax 去 CAC 排評估。(兩年前情況)

HopeLJ 發表於 12-11-21 09:45
1. 打電話去健康院問姑娘,等三四個月見健康院醫生,再轉介至 CAC (兒童發展評估中心) ,排三四個月到。CA ...

我係跟樓上第一個方法,不過時間性不同!我由健康院姑娘轉去見健康院醫生,只需三個星期!而CAC方面,見咗CAC姑娘之後,就要排半年才可見醫生!

樓主要注意,如有學校評估報告,上面有寫小朋友規矩唔好,就最好帶埋去健康院!
見醫生時就堅持要轉介,健康院醫生好容易就話小朋友無問題,醫生只會叫小朋友做幾樣嘢,正常地小朋友好少做唔做,D醫生就會話,佢做到哂,所以應該無問題!
我有朋友都係咁,咁我朋友無再要求,就無得轉介啦!

我個仔都係咁,最聽我話!咁都好有問題!同你情況相似!

其實我同樣怕上了小學會出事,所以點都帶個仔去睇下!加上學校嘅評語不好!所以順利轉介到去評估,因為醫生唔會只信父母嘅睇法!佢哋會考慮埋管教問題!

引用:+本帖最後由+wan_sosin+於+12-11-21+14:44+

好在你提一提我,咁我都要堅持做評估,多謝各位意見

引用:回復+babyheima+的帖子 我個仔都係咁,最聽

我個仔都係咁,最聽我話!咁都好有問題!同你情況相似!
係呀,佢仲有個問題,就係做功課有時真係慢得好緊要,唔係次次,但好誇張,明明果份功課佢已經熟到爛,只寫1-50佢竟然做在2個小時,專注力差,永遠做功課,寫一畫,玩一下,比人話先寫多畫,真係救命

wan_sosin  啊!咁上小學問題就大啦!快d安排下,如果搵政府要等的,到時可能已上K3.  發表於 12-11-21 18:17