用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教 vs SFA vs 德望 vs 港大同學會?
樓主: kwokka
go

高主教 vs SFA vs 德望 vs 港大同學會? [複製鏈接]

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+12-11-20+11:1

原帖由 四隻貓 於 12-11-20 發表
Agree!  睇樓主自己想要咩野教育方法.

不過.....德望= 小淑女???
認真問

你意思是果d 嘢?

間間女校都話有,咪咁認真

醒目開學勳章 王國長老

引用:間間女校都話有,咪咁認真

原帖由 Jane1983 於 12-11-30 發表
間間女校都話有,咪咁認真
咁我信wor! 我中小學都係集團式女校,見吾少。不過同意吾好太認真

哈哈,我都係讀女校,experiencing的多,真係行果條路的,為數不多。

回覆:高主教 vs SFA vs 德望 vs 港大同學會?

自己讀過女校,見得多,所以唔想選女校(如果有得選擇),尤其是細個思想未定。

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+12-11-30+發表間

原帖由 Charlotte_mom 於 12-11-30 發表
咁我信wor! 我中小學都係集團式女校,見吾少。不過同意吾好太認真
呢樣嘢,真係讀女校的人先至明。(我都係女校出身。)

其實我吾中意女校,係吾中意有d女仔小器、是非多,中意搞小圈子同杯葛。性取向,反而小事。

引用:其實我吾中意女校,係吾中意有d女仔小器、

原帖由 Jane1983 於 12-11-30 發表
其實我吾中意女校,係吾中意有d女仔小器、是非多,中意搞小圈子同杯葛。性取向,反而小事。 ...
我都係唔鍾意呢d...小學已經有呢d現象。看重成績,所以也要入名女校。

我都明,有好學校收,都可能會低頭。

但有時係會所見到d7、8歲𡃁女,係度「吾同呢個、果個玩」,生日會請呢個,吾請果個,又扮曬leader,有d女仔無人同佢玩又喊晒,真係覺得好厭惡。咁快開始呢d美國high school式bully,幾時到老!?

回覆:Jane1983 的帖子

我都唔鍾意女仔啲是非,不過去到中學,純女校的環境,又的確會令人專心啲讀書。起碼我覺得我自己係咁。:p

Jane1983 的帖子

我都有同感. 男女校少d小氣嘢, 平行d

Jane1983  起碼你吾群d女仔,都有d純d同陰柔d的男同學平衡吓  發表於 12-11-30 23:53

NatalieBaby 的帖子

但又怕女女早拍拖, 龍校又係齋校多, 唯有向現實低頭

Jane1983  真係呀,現實逼人,我都會低頭呀!  發表於 12-11-30 23:49

回覆:feiji 的帖子

就算要讀女校都全願中學先,心智平衡發展左先。學業只是人生一部份,學懂點同人相處好重要。我識好多讀女校都好難找到另一半(讀書太叻/少見男仔不懂與人相處尤其男仔),我唔想囡囡伴我終老。如果真是要讀女校建議課外參加多D男女活動。

引用:就算要讀女校都全願中學先,心智平衡發展左

原帖由 kwokka 於 12-11-30 發表
就算要讀女校都全願中學先,心智平衡發展左先。學業只是人生一部份,學懂點同人相處好重要。我識好多讀女校 ...
你說的也不無道理,我都好多齋校女朋友,唔係同性就連男友都無

引用:但又怕女女早拍拖,+龍校又係齋校多,+唯有向

原帖由 NatalieBaby 於 12-11-30 發表
但又怕女女早拍拖, 龍校又係齋校多, 唯有向現實低頭
同意只好向現實低頭

齋校真係咁多問題?

回復 Charlotte_mom 的帖子

Agree Agree

我女校\男女校都讀過,女校女仔一般粗魯過男女校,話女校女仔好淑女係未讀過嘅人先會甘諗。我都唔鐘意女校,怕阿女變tb。諗反以前排球隊啲女仔有幾man,同啲低年班女同學有幾迷佢哋,就更唔想比阿女讀,尤其係由幼稚園開始果啲,但名校又多數係,所以好茅循。不過我大部份女校同學婚姻都幾美滿,可能因為我地冇小學,中學先開始全女。致於由幼稚園開始讀女校,我識啲又好似真係無結婚或離婚

其實四間地點,教學取向不同,各有長短。
樓主不如先想想自己心目中最想求的是甚麼。

醒目開學勳章 王國長老

我就讀足咁多年。女仔多,團結起黎可以好團結,是非亦加倍多,攪小圈子玩排擠果d都幾係。如果小朋友社交弱真係好慘。當然公平d男女校又有另外考慮啦,不過以為女校係個個都小白兔就未免太理想了

‹ 上一主題|下一主題