用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一聆聽成績
go

小一聆聽成績 [複製鏈接]

怎樣改善中、英聆聽?請指教?
女兒今年小一,今天派回考試卷,科科都考得好好(9x -100分)。只有聆聽一科很低分,中文40分,英文67分

6    0    0    0

回覆:joeypchoy 的帖子

我女都糸中文71,英文80

我個仔K3,半年前開始做聆聽訓練,好有幫助同埋能提升專注力, 英文用oxford story tree,聽完要做練習簿,中文主要係聽故事CD,同玩一D網上遊戲,都係有練習要做的......

有冇做學校提供的網上練習?  應該當中會包括 listening 的, 雖然未必日日都會做到, 但做得多都會有進步的.  我女一開始可能要聽到第三次先聽到答案, 而家只要專心聽, 聽一次就知道答案了.

celiamum  我都係嘗試每日做....希望有幫助啦...  發表於 12-11-20 17:25

引用:我個仔K3,半年前開始做聆聽訓練,好有幫助同

原帖由 purplemelody 於 12-11-20 發表
係咩練習,邊度可以揾到?我都想訓練下佢聆聽

醒目開學勳章

引用:怎樣改善中、英聆聽?請指教? 女兒今年小

回覆:小一聆聽成績

我個小朋友小一,中英文老師都各自公開話他聆聽及說話成績很好,我也很意外,好似最近有篇英文聆聽,他話好多同学都失手吾合格,那篇原來要一聽就要一次過答  對下三題,對小一生是未遇過及不知所措的,佢居然全對。中文普通話聆聽又是不易的,他是小一前只学了三個月普通話,甚麽課外聆聽也沒做過,我想他的優点在於他十分尊注而且他好似知道文章的重点在那裏,他做阅讀理解,也可預先預視会問什麽問題而在文章mark下記号,我自己都覺得有少少難得,一個六歲小朋友自已想到方法解難很不易。小一的科目中,要取好成績,聆聽、說話 和 作文 是爭取名次的主要,但真的不易,我現在也襯一有假期就跟他背、練寫 好句、好段,增強中英作能力,聆聽我想再可以和他一起分析各類文題,及加强多聽。多鼓勵也必要!

妹妹豬 齊來做個好朋友)

英文我用oxford story tree,最近見有家長post出來oxford個web site都有免費英文書聽都幾好,中文用學校免費提供的EVI再加一d for聆聽的web site玩遊戲同埋故書連cd,希望幫到你.........

不過有心理準備,未必聽一次就聽到,我個仔開頭都要重覆好幾次先聽到,同埋真係要好專心先得,所以k3開始訓練都好, 因為功課無咁忙..........

我個仔都系聆聽方面不足,第一次中文聆聽只系50幾分,不識方法。學校有要求中文的每日一篇,我有要求他聽一遍后試著做一次的題目,然后再看書讀一次核對一下。

我女中文88, 英文100, 中文聆聽差會唔會因為佢唔識晒中文字, 就算聽到都選錯答案, 而英文我女因為學公文, 日日都要聽碟, 可能咁所以分得清楚, 有啲聆聽作業連碟, 可以買嚟試下比佢一星期做幾篇, 你注意下佢先知佢聆聽方面出咩問題, 先可以幫佢改善架..........

回覆:joeypchoy 的帖子

阿女呢次考試中英都滿分,好過上次

中文聆聽有些messy, as adult, I also find it difficult to manage.

阿女中英聆聽都好屎,皆因佢平日都唔聽我講嘢。最慘係佢平日Be le ba la.但Oral都唔高分呢!

My daughter is weak at listening too. :( sigh

引用:英文我用oxford+story+tree,最近見有家長po

原帖由 purplemelody 於 12-11-22 發表
英文我用oxford story tree,最近見有家長post出來oxford個web site都有免費英文書聽都幾好,中文用學校免費 ...
可否告知係乜web site

回復 joeypchoy 的帖子

中文:EVI

我仔中文聆聽都弱
測驗唔合格
後來買左練習佢做
掌握左先讀題後聆聽,考試好左好多

eshiro  where to buy the exercise? is it with CD?  發表於 13-2-28 15:00
‹ 上一主題|下一主題