用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 在此呼籲有幾個offer喺手的家長⋯
樓主: Toffee888
go

在此呼籲有幾個offer喺手的家長⋯   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+~瑤瑤~+於+12-11-20+發表我仔

原帖由 Toffee888 於 12-11-20 發表
仲有,讀下午班係咪真的不方便?
我阿女讀緊下午n班,的確佢時間亂晒,放返黎就訓覺,有時訓到晚飯都唔食直至第二朝所以今年考k班堅決上午班

ADD OIL to all of u, including me...

引用:Quote:原帖由+~瑤瑤~+於+12-11-20+發表我仔

個人而言,真的好唔方便。我衹讀am或全日,下午即使名校或一條龍,我都一樣五會比個囡讀。

引用:Quote:原帖由+Toffee888+於+12-11-20+發表

原帖由 may273815238 於 12-11-21 發表
個人而言,真的好唔方便。我衹讀am或全日,下午即使名校或一條龍,我都一樣五會比個囡讀。

...
唉⋯pm唔要,無學校要咁

引用:Quote:原帖由+Toffee888+於+12-11-20+發表

原帖由 cyyuen0120 於 12-11-20 發表
我阿女讀緊下午n班,的確佢時間亂晒,放返黎就訓覺,有時訓到晚飯都唔食直至第二朝所以今年考k班 ...
唉⋯現在pm的位也未有

just hold 1 greenfield offer

回覆:在此呼籲有幾個offer喺手的家長⋯

我都明白和體諒你的心情,知不過相反if you have two to three good offer also hold to choice ! It is right?       呢個是社會競爭問題,個個人都想要最好和最叻!無辦法

My son had 5 offers n now kept 2 only coz one is am and one is pm and the rest are released....my friend said there will be many vacancy later, so you can try to write letter to those school with waiting list offer, you will have a better chance to receive the offer when some ppl confirmed not to take the offer b4 sept!

回復 Toffee888 的帖子

don't blame your kid, they can't understand and it will hurt them too!

讚成~ 等待令人心灰

引用:我都明白和體諒你的心情,知不過相反if+you+

原帖由 bonnieleong 於 12-11-21 發表
我都明白和體諒你的心情,知不過相反if you have two to three good offer also hold to choice ! It is rig ...
但係個少hold 住幾個offer交了留位費的人,,最緊要唔好hold到開學先話俾學校唔去讀,白白令想入讀的小朋友miss左機會。仔仔見4間都有offer,我都俾左一間留位費咋,邊間最心儀其實報的時侯都決定到la!留位費又係$呢!

咁你認為有沒有揀錯迦南?因等緊迦南N位!但發覺超多waiting人!

...
暫時都覺得迦南幾好,又近屋企。

仲有,讀下午班係咪真的不方便?
讀N仲未有興趣班讀都ok~
我仔9點起身,放學返來訓個幾鐘,最遲7點整醒佢,夜晚大約10點幾訓。

到放假時,佢又可以lunch後nap.

引用:My+son+had+5+offers+n+now+kept+2+only+co

原帖由 Yurietsui 於 12-11-21 發表
My son had 5 offers n now kept 2 only coz one is am and one is pm and the rest are released....my fr ...
是超大仔嗎?有成五個offers??好羨慕你小朋友面試有笑容嗎?你認為他是什麼原因令老師喜歡?

非常讚成,我仔讀緊n班,已留位,之前考另一間全日班,幸運地收左,但決定放棄即覆學校吾留位, 希望有須要人士有位

其實有幾個offer既家長一定知有d學校吾會去讀,不如放左個位俾有須要既人,大家都嘗過搵學校既壓力,有d真係考幾間都吾收的

引用:Quote:原帖由+may273815238+於+12-11-21+發

原帖由 Toffee888 於 12-11-21 發表
五好甘down啦,每個人既需求唔同掛。我就我囡囡而言,真係唔可以讀pm,但我一個friend既囡反而am唔岩巨,要pm啊,最緊要瞭解孩子需要

作為12月仔媽媽,冇讀n班,只有pg,收reject還可以叫自己死心,move on,但waiting....真是好折磨人。
理性分析:面試的來來去去都是嗰班人,間間學校都是收嗰幾十個/百個小朋友!但大部分最終只能讀一間,誇張的讀兩間,一定有位放出來,只是幾時的問題。
但人非草木,從現在到出年8月,實在。。。唉!
多謝各位為他人設想,有同理心的父母,你們的孩子以你們為傲!

引用:作為12月仔媽媽,冇讀n班,只有pg,收rejec

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 12-11-21 發表
作為12月仔媽媽,冇讀n班,只有pg,收reject還可以叫自己死心,move on,但waiting....真是好折磨人。
理性分 ...
我都同意來來去去in都是同一班人,而咁多熱門學校,來來去去都是喜歡同一班細路唉⋯唔係嗰班"至愛"就係等,等,等

係呀!無位的家長好心急呢=-=!

放了寶血am,希望想入的有機會補上。

‹ 上一主題|下一主題