用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 在此呼籲有幾個offer喺手的家長⋯
樓主: Toffee888
go

在此呼籲有幾個offer喺手的家長⋯   [複製鏈接]

回覆:在此呼籲有幾個offer喺手的家長⋯

我仔仔而家一個offer都未有,預左食白果,而家有n返緊,作最壞打算,繼續原校升k,因為細仔,好輸蝕,預左出年再考過心儀的學校!

個個都好有心, 希望大家都入到心儀學校. 加油!

回覆:Toffee888 的帖子

上年都試過等既滋味     waiting list =無機會     有offer 但唔係心儀    又唔想hold住個位     等到最後     無收過後補電話     唯有交錢讀住先。。。點知連個am offer都無埋     
宜家做香港既小朋友辛苦     連做家長都唔易做

maggiemai77  的確有呢種感覺,但每個人生都有佢ge無奈,平常心啦  發表於 12-11-20 10:54

i totally understand how it feels....no worry, before xmas i am sure quite a lots of seats will be released!!! hopefully every family will have happy xmas :) keep positive and add oil together

前幾日去聽簡介會, 同一個爸爸傾計, 佢講得好O岩,
其實, 每間學校, 來來去去都係同樣的幾千人去報,
最後洗完牌之後, 總會有位的!! 又好有道理啊!!!
所以不用擔心!!

我地算好好彩, 有2個OFFERS, 只係一個留左位,
若有更好的, 交左留位費的, 會馬上放出來....
希望做一個盡責任的爸爸媽媽....

醒目開學勳章

其實12月未必係放位高峰期, 因為通常第一批唔留位的, 由備取生補上, 所以如果直頭冇報過該校而又想報, 或者過咗deadline交報名表而未有得in(有d學校照收表的), 就要再等下.

而交咗留位的, 好大部份再繼續等其他消息, 甚至有些熱門學校仲未開始招生/面試. 今期交咗留位費, 一般去到2-3月甚至5-6月才正式交第一期學費, 訂校服之類, 到時會有更多位.

不如鎖定幾間你自己都鍾意的學校, 打聽一下佢哋交完留位費之後, 幾先要正式交第一期學校, 到時就積極d同學校求位.

祝你成功!

醒目開學勳章

去年我細女考迦南PN, 第一輪唔收佢, 話遲D再有通知.
好啦, 再等到迦南的信, 都仲係話未有位.
到咗2-3月, 我打去問, 仍然未有位, 叫我等到5月份.
5月份終於收到CALL, 話有位, 下午班 (我申請上午班).
不過最後放棄了, 因為有另一間上午班的offer.

我BB有4個Offer,我只留返AM個Offer,另外3個PM的已放出。黎緊的HKPS都諗住吾去啦。大家加油!希望個個BB都得到鍾情嘅Offer.

放心~大家做父母會明白~
祝你快D收到取錄信啦~

見到大家既POST, 真係好感動, 如果多啲家長好似你哋咁為人設想, 我哋未收到OFFER既媽媽可能會等得無咁辛苦.

我只留了一am offer, 其他兩間am offer 冇去留位, 一間俾左$ pm offer 已 inform 學校放位, 俾其他小朋友

引用:去年我細女考迦南PN,+第一輪唔收佢,+話遲D

原帖由 方麗娟 於 12-11-20 發表
去年我細女考迦南PN, 第一輪唔收佢, 話遲D再有通知.
好啦, 再等到迦南的信, 都仲係話未有位.
到咗2-3月, 我 ...
我也等緊N班迦南,要等到5月好漫長下午班真的唔方便

其實每年的5-6月, 先係放位高峰期, 所以大家唔好放棄, 如真係好心儀的學校, 就寫多1, 2封信表示誠意。當年我都係等到6月, 先收到心儀KG電話可後補。

回覆:在此呼籲有幾個offer喺手的家長⋯

我個B女係11月細女,有2個offer,可能我報D唔係好名校,樓主,有冇試過報村校?因為會易D收嫁

引用:Quote:原帖由+方麗娟+於+12-11-20+發表去年

原帖由 Toffee888 於 12-11-20 發表
我也等緊N班迦南,要等到5月好漫長下午班真的唔方便
我仔9月B, 到今年2月迦南先有得in, 都係得waiting, 到7月時call我話有位,不過下午班,但我都照讀。

我都是過來人, 明白各位媽媽的心情. 加油!  加油!

我女細B,我都未有OFFER, 我都希望幾個OFFER 媽媽,可以放位出黎

Can't agree anymore, waiting, hope, disappointed .....wish everyone fit into their favorite offer !!

引用:Quote:原帖由+Toffee888+於+12-11-20+發表

原帖由 ~瑤瑤~ 於 12-11-20 發表
我仔9月B, 到今年2月迦南先有得in, 都係得waiting, 到7月時call我話有位,不過下午班,但我都照讀。

...
咁你認為有沒有揀錯迦南?因等緊迦南N位!但發覺超多waiting人!

引用:Quote:原帖由+Toffee888+於+12-11-20+發表

原帖由 ~瑤瑤~ 於 12-11-20 發表

...
仲有,讀下午班係咪真的不方便?

‹ 上一主題|下一主題