用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 在此呼籲有幾個offer喺手的家長⋯
go

在此呼籲有幾個offer喺手的家長⋯   [複製鏈接]

如果已經有心水首選的,就放返啲位出來⋯
因為
沒有任何offer的家長⋯
好像仍在大海中等救生圈一樣⋯
百般滋味在心頭

JoJo  加油!  發表於 12-11-22 22:44
   0    0    1    0

回覆:在此呼籲有幾個offer喺手的家長⋯

係好傷心和失望

我仔仔仔in n班時情況一樣, 所以我都好明白你既感受, 唔好咁傷心/失望啦,

分享少少經驗呀, 我上年臨入學前先再去d學校有無位, 因為諗住其他叻叻小朋友到最後都係只會讀一間幼稚園架姐, 應該會有位多出既,.. ...有位的就去interview, 到個時會小朋友又大個左, in 得又會好d, 一定好有書讀架. 唔好擔心.

fc1111  肺腑之言!  發表於 12-11-19 18:21

讚成~ 等待令人心灰...無助...

我b有3個offer, 一個冇註冊, 一個比了留位費註冊, 1st choice昨天收了, 本週註冊, 等1st choice 註冊了便會call 比了留位費的放番學位出來, 我都係媽媽, 好明白你既感受。

你得閒打吓電話去心儀學校問吓, 慢慢多啲位會放出來的。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

十分讚成,等大家都有一個快樂的聖誕。

放心一定有人放位,唔好灰心仲有好多學校未放榜,只要係 waiting都仲有機會。

絕對明白! 我hold住一間做back up, 等今個月尾有心儀既offer就會放返出黎. 11月尾至12月有好多幼稚園出result, 希望同時有多過一個offer既家長, 大家係留位前諗清楚想入邊間,唔好間間都留位,留到下年先release出黎.

引用:我b有3個offer,+一個冇註冊,+一個比了留位

原帖由 Honey 於 12-11-19 發表
好感動啊!雖然不知大家什麼學校⋯總有需要的人

引用:放心一定有人放位,唔好灰心仲有好多學校未

原帖由 elysion 於 12-11-19 發表
希望等到

引用:我仔仔仔in+n班時情況一樣,+所以我都好明白

原帖由 cyym 於 12-11-19 發表
謝謝你的分享!希望學校感受到我的誠意

我10月細b,本來有2個offer,8/11收到第2間,9/11即去放返第一個offer。
如個遲d有心儀收,回放埋呢間

引用:絕對明白!+我hold住一間做back+up,+等今個

原帖由 cycream 於 12-11-19 發表
謝謝您呀!

引用:放心一定有人放位,唔好灰心仲有好多學校未

原帖由 elysion 於 12-11-19 發表
嗯嗯⋯

我囡囡係有三間offer, 心儀的已交留位費, 其他兩間我已冇去註冊了!  
雖然交咗留位費個間只係second choice(因為仲有間心儀等緊結果),  如有幸都接到好消息, 我絶對一定會打電話比second choice學校話放學位的, 再者黎緊個d未去面試d學校都唔去了, 免除浪費時間同精神, 因為每次去面試雖然話用平常心去try, 但係確實你要用精神去應對老師的問題及力氣去照顧小孩, 又或者你可以從老師角度去諗, 少一個學生來interview, 。如果有多十個八個既家長都係同我一樣諗法, 咁老師工作量都可以輕鬆d 。
所以作為母親的我, 希望做番個有責任的人。

引用:我10月細b,本來有2個offer,8/11收到第2間

原帖由 Doris_Ray 於 12-11-19 發表
原來咁多有心人
之前都唔知做後備係咁失望架⋯收完一封又一封後,原來真係好似之前有家長講,會嬲自己孩子的!明知唔應該嬲佢,係無緣,只係控制唔到自己

grassmama  唔好嬲小朋友啦, 佢人仔細細都唔知仲咩....放心啦, 同你小朋友有緣嘅學校好快會出現....good luck !  發表於 12-11-20 12:12
maggiemai77  你試想下,連我地自己大人都無法控制自己的情緒,更何況佢地只不過試兩歲細路。。真系唔應該嬲佢  發表於 12-11-20 09:57

我仔暫時得一間offer, 但諗左幾日都唔係心儀。所以我唔會交留位費,不過我仔讀緊N, 有backup所以輕鬆d。

引用:如果已經有心水首選的,就放返啲位出來⋯

原帖由 Toffee888 於 12-11-19 發表
如果已經有心水首選的,就放返啲位出來⋯
因為
沒有任何offer的家長⋯
暫時有2個offer會放棄 約x本地am班 跟住如果有其它就會放 金xxam班

等到12月會有多啲人放番啲位出黎

回復 Toffee888 的帖子

所以認同以上媽媽話, 一定有人唔要位放出來架, 媽媽不用灰心! 希望在明天~~仲有成年先開學, 好多時間去搵學校, 最多咪遲少少先返學~~
‹ 上一主題|下一主題