用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行選校問題
go

自行選校問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

自行可選他區,但只有2個機會,咁有冇話本區會著數D架呢?除了心儀果間學校,有冇其他野要留意?係咪有分1/2志願?

0    0    0    0

春卷 發表於 12-11-19 17:06
自行可選他區,但只有2個機會,咁有冇話本區會著數D架呢?除了心儀果間學校,有冇其他野要留意?係咪有分1 ...

我不覺得本區有着數,充其量中學較熟悉同區小學水平,但最終看名次.
你報兩間自行時,收表的學校不知你揀哪一間是1志願或2志願,若你最最心儀1志願,此間不收,而2志願收了,大抽獎时便無法再抽1志願

醒目開學勳章

回覆:自行選校問題

Thx.....咁華英/伊中/上智呢三間分別係老公/女/我的心水,大家點睇?只能選其二作自行,大家有咩意見可以俾我?

春卷 發表於 12-11-19 18:26
Thx.....咁華英/伊中/上智呢三間分別係老公/女/我的心水,大家點睇?只能選其二作自行,大家有咩意見可 ...
上智 和  華英

上智和伊中的交通十分方便,華英就比較隔涉。
我喜歡伊中的校舍,一方面很少學校有草地球場,另一方面又保留了兩層高殖民地的建築物特色。
但作為家長,我偏愛男校或女校那種學習環境。

因此我會首選上智,次選伊中。對不起了!春卷的先生。

SPJB  但另一方面又怕男校啲學生會頑皮啲......  發表於 12-11-20 08:58
SPJB  唔好意思, 想問吓你點解偏愛男校或女校那種學習環境呢? 我都想睇我兒選一間男校, 原因只係因為我兒成績麻麻, 男校機會或會大啲.  發表於 12-11-20 08:57
:verycold: :verycold: :verycold:

醒目開學勳章

回覆:ohnono 的帖子

報了伊中簡介會,希望抽到去看看。

春卷 發表於 12-11-19 18:26
Thx.....咁華英/伊中/上智呢三間分別係老公/女/我的心水,大家點睇?只能選其二作自行,大家有咩意見可 ...
伊中校園好, 以前校長彭太好有智慧, 後來換了校長就令家長教師有d微言, 而家再換新校長唔知會點. 鍾意上智的讀書氣氛但又華英又唔錯, 都幾傷腦筋... 三間入到任何一間都開心, 由於個人覺得自行選他區機會會高d同埋鍾意男女校, 會選(1)伊中&(2)上智, 但最終就會將呢個大任交比小朋友決定. 同佢去各間學校參觀吓, 感受多d會有幫助.

引用:Quote:春卷+發表於+12-11-19+18:26+Thx....

原帖由 Jackieson 於 12-11-20 發表
伊中校園好, 以前校長彭太好有智慧, 後來換了校長就令家長教師有d微言, 而家再換新校長唔知會點. 鍾意上智 ...
想請教為何自行選他區機會會大d?

Jackieson  例如選同區A中學,除非成績或各樣突出,否則,我係A中學會留意他區學生,因為同區小學生在大抽時都有機會抽入,如果直屬/聯係更甚.純粹個人睇法  發表於 12-11-20 14:02

SPJB  唔好意思, 想問吓你點解偏愛男校或女校那種學習環境呢? 我都想睇我兒選一間男校, 原因只係因為我兒成績麻麻, 男校機會或會大啲.  發表於 3 小時前

-------------------------------------------
單性學校和雙性學校各有特色,純為個人喜好。單性學校的男生會變得細緻,女生變得堅強。男生的頑皮,不會因異性而變成呈強;同樣女生的矜持,不會因男生而變成依賴。同學的友誼沒有因為異性的存在而產生猜忌。

拍唔拍拖?佢有本事的,老遠都可找一件回來給你頭痛好一陣!

SPJB  明白了, 你的解釋好恰當啊!  發表於 12-11-20 13:31
黃巴士  AGREE MORE!!  發表於 12-11-20 12:46
:verycold: :verycold: :verycold:

YuYuMother 發表於 12-11-20 11:01
想請教為何自行選他區機會會大d?
我相信此乃美麗的誤會而矣!
大部份家長都覺得本區學生可循大抽獎進入同區的中學,所以不需要在自行時收本區生。

但唔好唔記得每間學校的自行位只得40多50個位,每間學校都想盡收每間小學的精英,好少會由第一收到第十一。
所以每間只會收兩三個,姑勿論你是否來自最出位的小學。

我相信若中學放棄在自行時收同區的精英學生,以為同學會在大抽獎時可再抽番這些學生,不單大錯特錯,到時吃虧的還會是自己。你唔好唔記得自行時,每人可報兩間中學,因為你唔收,以為可等到大抽獎,誰知別家學校收了,人地收左你最想要的學生,到時你只有恨錯難番!

所以自行時,d中學話之你係同區定唔同區,總言之佢地會考慮排名次序。好嘅學生,真係收都收唔切!

‹ 上一主題|下一主題