用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 新手問: 官立, 直資, 私立學校
go

新手問: 官立, 直資, 私立學校 [複製鏈接]

問:小朋友讀有學券同冇學券(出名的學校) 分別

區內好幾間幼稚園全部都話會入到另一間好嘅小學,  當中有D有學券同冇學券出名的幼稚園, 如果真係全都學校都會入到名小學..咁做咩冇學券出名的幼稚園咁多人爭.

其實最想知升小派位流程係咁.. 邊度睇到呢...
any jm can help me, thanks~
   1    0    0    0

教育局网站有介绍。

joycelee8888 發表於 12-11-19 11:10
問:小朋友讀有學券同冇學券(出名的學校) 分別

區內好幾間幼稚園全部都話會入到另一間好嘅小學,  當中有D有 ...
蒲多d bk, 爬多d 文自然知個分別。
有關小學, 最好去"小一選校"果邊, 會較多有關資訊。

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先,你要了解一下小一派位玩法:第一輪計關係分,第二輪跟校網 (及小量唔跟網嘅位)
玩完,如果學校仲有位,就會俾家長叩門,呢個時候,校長終於可以出場揀學生!
而小朋友讀邊間KG,只會响叩門時有機會被考慮

但係,有d叫私校同直資學校,係唔跟上面嘅玩法,呢d學校有自主收生權,要俾學費
恐龍家

http://www.edb.gov.hk/FileManage ... 13_poaleaflet_c.pdf

直資係唔係比私校平?
如果想讀直資同私校 係唔係全部都要叩門? (即係要揀出名幼稚園讀??)

計分點計法? 宗教果5分係唔係其實真係好重要?
如媽媽母校係誇區, 如果想揀果間... 入讀機會大唔大?

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 joycelee8888 的帖子

直資係唔係比私校平?   唔一定
如果想讀直資同私校 係唔係全部都要叩門? (即係要揀出名幼稚園讀??) 唔一定有d睇家底,有d會睇特異功能但最緊要係面試表現

計分點計法? 宗教果5分係唔係其實真係好重要? 好d嘅學校,有嗰5分就有份抽,無就連抽都無份

如媽媽母校係誇區, 如果想揀果間... 入讀機會大唔大? 要睇多唔多人有20分喎
恐龍家

回復 joycelee8888 的帖子

直資係唔係比私校平? 。。。。。不是,有些更貴。

如果想讀直資同私校 係唔係全部都要叩門? (即係要揀出名幼稚園讀??)。。。讀直資/私校是不存在叩門的,因為直資/私校 所有學生以面試取錄,叩門是指公立/津貼學校在大抽獎之後,存在的剩餘學額(該等學額一般來自有人轉校和預定留級學位);也就是說,直資/私校 全部都是要面試的。至於直資/私校是不是只要出名幼稚園 的學生,那當然不是啦,不過,一家幼稚園會出名(當然不是以醜聞出名的那些啦),總有它出名的理由和保證,所以有點傾向出名幼稚園 的學生,也是理所當然的。否則那些家長幹嘛要擠蹦頭地想孩子進
出名幼稚園

[size=1.25em]計分點計法? 宗教果5分係唔係其實真係好重要?[size=1.25em]。。。。計分細節請看教育局的規則。至於5分重要與否?根據當年的那家學校的申請人數、那些申請人的分數和學位數目而定。有時候這5分非常關鍵,有時候有了也沒有。

[size=1.25em]如媽媽母校係誇區, 如果想揀果間... 入讀機會大唔大?[size=1.25em]。。。是不是母親的母校,在大抽獎時是沒關係的,而且同區主要是對大抽獎有影響(大抽獎內也有全港抽獎部分,但那部分機率極低,可以忽略不計)。。。假設不是大抽獎,那你就算一下你小孩的分數,從而判斷能不能以計分來進去你的母校,這個就看第3條的答案了,每家學校的分不同。

‹ 上一主題|下一主題