用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 去完德望簡介會之後感
go

去完德望簡介會之後感 [複製鏈接]

1) 佢地多次提及要培育學生將來成為一個領袖: 比我感覺係佢地好次拔箤那些,如果學生能為學校攞獎,為學校增光係最好;同埋如果本身父母係CEO, 會更好,因為將來唔差得去边

2) 有一家長發問時表明係校友,老師回答時也表示收到好多校友申請,好支持,好高興:  意味住校友有機會收先

3) 佢唔同其他學校可能prefer 媽媽係主婦;佢地幾buy 雙方在職;因為校長表明話知好多人放工來,係都要等埋遲開始

4) 出面好多家長揸車來,名車又有,拿住幾萬蚊個手袋又有,感覺好貴族學校feel
   7    0    0    0

回覆:去完德望簡介會之後感

1-3點我答吾到你,但第4點我可以肯定咁講,考德望既,都想讀到中六,甚至出國讀大學,由此可見大部份家庭經濟狀況一定吾會太差。不過錢並吾係萬能。

太好想像力和妄自菲薄點了。

MrMrsEast  argee  發表於 12-11-19 00:48

回覆:katrinamama 的帖子

私立學校收費至中六,所以家長有$好正常

$4000~$5000X12月X14年=超過80萬學費
經濟上麻麻地就會揀官津學校

qyeternity  agree, that's why we gave up the offer  發表於 12-11-18 20:55

引用:私立學校收費至中六,所以家長有$好正常 $

原帖由 PPyeung 於 12-11-18 發表
私立學校收費至中六,所以家長有$好正常

$4000~$5000X12月X14年=超過80萬學費
德幼沒有$4000咁貴,只收10個月學費。

領袖 - 不是特首或CEO才是領袖。在家,父親或/和母親都可以是一個領袖,帶領著一個家庭、子女…在我而言,領袖是有領導能力、責任感的人。我希望我的子女是一位"領袖",就算最後只是一名家庭主婦或打工仔,也要是一個能夠領導家庭,有責任心的人!

小小山  Can't agree more !  發表於 12-11-19 17:23
BonIvana  truely agree  發表於 12-11-19 13:04
five555    發表於 12-11-19 10:58
octmei  LIKE and AGREE!!  發表於 12-11-19 09:16

ms.bead 發表於 12-11-18 22:46
領袖-不是特首或CEO才是領袖。在家而言,父親或/和母親都可以是一個領袖,帶領一個家庭…在我而言,領袖是 ...

引用:領袖-不是特首或CEO才是領袖。在家而言,父

原帖由 ms.bead 於 12-11-18 發表
領袖-不是特首或CEO才是領袖。在家而言,父親或/和母親都可以是一個領袖,帶領一個家庭…在我而言,領袖是 ...
我同意,各人有各人想法,我聽完簡介會仲好安心!因為我的理念和她們一致!即使要我洗少D錢能教好呀女品德,我十分願意

ivvibb  完全有同感! 聽完簡介會, 覺得理念一致! 我只會比小朋友上1-2個課外活動, 報幼稚園唔多過3間嘅家長, 聽完校長咁講, 好放心, 最重要係培育小朋友品德  發表於 12-11-19 10:25

回復 ms.bead 的帖子

板主想得太多了, GH 的家長太是妳所想的!!

回復 katrinamama 的帖子

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
3) 佢唔同其他學校可能prefer 媽媽係主婦;佢地幾buy 雙方在職;因為校長表明話知好多人放工來,係都要等埋遲開始

4) 出面好多家長揸車來,名車又有,拿住幾萬蚊個手袋又有,感覺好貴族學校feel
﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣

現實一點,你覺唔覺得15 年內要俾70~100萬做學費係一種負擔先?
如果係既話,就要諗諗囉!

渣車既人,一定少過唔渣車既人好多~拎個幾萬蚊手袋,可能人地食左一年樹皮無同你講呢!?

BonIvana    發表於 12-11-19 13:06

ms.bead 發表於 12-11-18 22:46
領袖 - 不是特首或CEO才是領袖。在家,父親或/和母親都可以是一個領袖,帶領著一個家庭、子女…在我而言, ...
解釋得太好啦。Like!

回復 ms.bead 的帖子

講得好!

回復 tekkulas 的帖子

完全同意

引用:+本帖最後由+hastalavista+於+12-11-19+01:

原帖由 hastalavista 於 12-11-19 發表

回復 katrinamama 的帖子
有D人飯都吾食為買名牌!我本身吾好名牌,幾萬蚊果袋放我眼前都有識睇Haha! 我去簡介會係了解幼稚園多D!我望吾到甘多野喎?

jellyfish228    發表於 12-11-19 16:51

有錢人子女都要讀書,不外如是啫。我又唔係去高攀寶山,所以家長都唔駛未見就輸頭陣。不過個簡介會真係令我對學校認識深咗。。。

我有次仲拎左個買餸環保袋去聽briefing.

點解要睇開車來嘅係咩人?拎咩手袋?呢d都唔係學校就讀嘅家長!甘黎聽簡介會的家長開咩車同用咩手袋而判決德望是咩校?呢d家長並唔係校内學生家長喎,甘樣好唔公平姐

回覆:katrinamama 的帖子

其實去簡佈會不是去理解學校的理念嗎? 是否培養到領袖太長遠了,也不要依靠學校,家長的角色比校更重要!
再者,一個月要俾幾千元學費,噤此間是否貴族,真的好主觀,認為值得便讀囉!
其他家長揸什麼車或坐巴士地鐵,攞LV或環保袋,住豪宅或公屋好,我也不會理,也不會妒忌,沒有什麼好比較!

回覆:luilui007 的帖子

‹ 上一主題|下一主題