用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2013 升中(屯門)討論區
樓主: shirley329
go

2013 升中(屯門)討論區   [複製鏈接]

以鄉中收哂元天嘅尖子,而DSE成績差過屯門四大,實在有D意外。

antia 發表於 12-12-4 10:41
Yan Yan   我女有份是補習老師派有齊曬那間中學是中中還是英中!不過在家!

...

可唔可以麻煩你望望, 係咪有9間英中呀.
thank you.

回復 小傑媽媽 的帖子

謝謝小傑媽媽! 真系都算難入!

唉, 如果我小朋友係B2尾(青松小學), 甘我可以選擇邊d校風比較好的學校? 好煩惱

請問一下各位家長,我女兒成績不算Top, 但操行有A, 在校內亦取了不少獎,這樣可否能有資格選考"陳瑞芝中學"呢!謝謝您們的保貴意見^_^

Halo! 發表於 12-12-8 18:08
請問一下各位家長,我女兒成績不算Top, 但操行有A, 在校內亦取了不少獎,這樣可否能有資格選考"陳瑞芝中學 ...

要睇你女全級名次,學校BAND ONE GROUP佔多少人.
老實話,校內獎認可性不高的.

如果是 band one 生一定將4大天王擺最前,有些英中是後來加入的如馬可賓,所以DSE Eng Level 4以上 得25%咁少。

馬可賓在 School Profile 定立了95項大計要在2019年100%入大學, 這是非常值得加許的。(上水鄧記今年好似是全港入大學率最高的學校 over 90%,全港平均約18-20% ( Jupas only)。)

alice.2007 發表於 12-12-8 22:48
馬可賓在 School Profile 定立了95項大計要在2019年100%入大學, 這是非常值得加許的。(上水鄧記今年好似是 ...

知道屯門4大天王各入大學幾多%嗎? THX!

clarawuwu 發表於 12-12-8 23:31
知道屯門4大天王各入大學幾多%嗎? THX!
校網有寫

LLMUMMY 發表於 12-12-9 00:18
校網有寫

我POST俾大家睇睇,保良局百周年李兆忠紀念中學,149名學生經聯招入讀本地大學..
http://www.plkclscmc.edu.hk/newinfo/form6student2.asp

本校2011/2012年度中六學生於首屆中學文憑試考獲卓越成績(詳情),近全數學生繼續升學:

1. 96% 中六學生於本地、內地或海外學府升學。

2. 76.4% (149名)學生經本地大學聯招方法入讀本地資助大學。
    75.4%(147名)入讀本地大專院校學士學位課程,當中高達71.3% (139名學生) 獲派八間
    政府資助大學(香港大學、中文大學、香港科技大學、理工大學、浸會大學、城市大學、
    教育學院及嶺南大學)的學士學位課程。

課程

本校入讀
學生人數

百分比

1. 本地大學學士學位課程

香港大學

73.8%

中文大學

香港科技大學

理工大學

浸會大學

城市大學

教育學院

嶺南大學

樹仁大學

公開大學

小    計

2. 其他本地大專院校學士學位課程

1.6%

75.4%

http://www.plktytc.edu.hk/chiver/news/dse.pdf保良局董玉娣中學,2012中學文憑試成績概覽

100%入大學率?即2013收的中一?完全是痴人說夢話,除非有人保送成績不好到海外大學,否則是夜郎自大。

kilykilyk  人哋只是定立目標,有遠大理想,這樣咁進取學校都很好,你又唔洗太激動啫!  發表於 12-12-15 14:24

引用:如果是+band+one+生一定將4大天王擺最前,

原帖由 alice.2007 於 12-12-08 發表
如果是 band one 生一定將4大天王擺最前,有些英中是後來加入的如馬可賓,所以DSE Eng Level 4以上 得25%咁 ...
始終是第一年,仲未系band one 最top! 不能作估計!如有25% 已是很高的了!那校長辦學理念好好!起碼會幫學生!我最bye 他們所說,成績固然重要,但讀書心態很重要,冇品格,就算幾叻都冇用!他們的教學方法唔似一般四大天王,尤其是保良局xx,如果成績差校長和老師都不會理你!聽聞老師得閒好多,因收的學生全是band 1 最top! 但馬可賓校長好好多!又熱心,起碼會為學生諗!唔系點會話我地的目標是將2019 所以學生放進大學!他們不是自大!而是真系投放很多資源系度!我有些朋友成績都糸band 1 頭,都唔選保良x x中!

引用:100%入大學率?即2013收的中一?完全是痴人

原帖由 mirage 於 12-12-09 發表
100%入大學率?即2013收的中一?完全是痴人說夢話,除非有人保送成績不好到海外大學,否則是夜郎自大。 ...
你有冇聽簡介會咩?

回覆:2013 升中(屯門)討論區

咁當然保良xx 仍有很多忠實fans! 公開成績咁好,學生功勞唔少!

回覆:2013 升中(屯門)討論區

http://m.yahoo.com/w/legobpengine/news/升中報校勿指望叩門-多區協議收緊名額-211041724.html?orig_host_hdr=hk.news.yahoo.com&.intl=HK&.lang=zh-Hant-HK

引用:http://m.yahoo.com/w/legobpengine/news/

原帖由 antia 於 12-12-09 發表
http://m.yahoo.com/w/legobpengine/news/升中報校勿指望叩門-多區協議收緊名額-211041724.html?orig_host_ ...
馬可賓叩門人數200 人,是全港排行第六,本人深感佩服!也不望叩門位了!

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7012031700915

去年我做完功課的結果 ~

(我二今年就係入左百周年,功課多,壓力大)
(我三女今年都要揀學校,我仲未有心水)

因為我二女係全級第一名+參加了數年校際音樂節+參加了數年校際朗誦節+參加了勁多校內及校外比賽
但入到百周年都依然入唔到精英班,估計除左成績外,體藝方面都係收生條件之一

自問我三女一定無可能入到百周年,就算入到都一定追唔上 ><

‹ 上一主題|下一主題