用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問高主教同聖類斯呢2間的分別?邊間好呢? ...
樓主: swcon
go

請問高主教同聖類斯呢2間的分別?邊間好呢? [複製鏈接]

首先我表明立場,兩間都係好學校,好難比較,其實大家都係想解深d再選擇,以我所知,高主教小學想升高主教中學,一定要第一志願選擇,高主教中學,所以有些派唔番,所以首三志願低係正常,所以咁樣比較係冇意思。

2010年末代會考, 6科14分的百分比, 高主教書院 55.2%, 聖類斯中學 53.1%, 兩校同屬band 1C.

至於應屆文憑試, 聖類斯近7成學生取得" 3322"入大學最低資格.

Both schools are good!!

多謝大家詳細分析

其實2間好難比較, 一間收男女, 一間只收男仔. 一般小學階段都係女仔成績好d, 所以派到第一志願可能又多d. 最終都係睇你自己小朋友適合邊種教學模式. 因為2間係好唔同的學校. 我自己覺得高小的老師好似嚴少少, 聖小的老師就好似友善少少. 我估係高小要考頭10名就難d, 因為當中要同女仔爭.  只是個人意見, 不喜勿插.

醒目開學勳章

k66 發表於 12-11-20 14:14
其實2間好難比較, 一間收男女, 一間只收男仔. 一般小學階段都係女仔成績好d, 所以派到第一志願可能又多d.  ...
但要知道高主教2008年9月先有女仔,過去升中第1志願%應該唔apply落你嘅估計上。

引用:Quote:jaycee_mami+發表於+12-11-20+10:51+

原帖由 ha8mo 於 12-11-20 發表
我覺得唔洗咁快比較中學啦

兩間又唔係一條龍學校,讀完小學都未必上到直屬中學
我覺得中學好重要,吾駛再煩過。雖然不是一條龍,但好過無呀。

引用:2010年末代會考,+6科14分的百分比,+高主教

原帖由 jaycee_mami 於 12-11-20 發表
2010年末代會考, 6科14分的百分比, 高主教書院 55.2%, 聖類斯中學 53.1%, 兩校同屬band 1C.

至於應屆文憑 ...
多謝分析!咁高主教嘅DSE又係點呢?

‹ 上一主題|下一主題