用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 批評一下幼稚園申請安排
樓主: lovecupid
go

批評一下幼稚園申請安排   [複製鏈接]

引用:老實講,見到您個標題都好爆,知道您一定比

原帖由 yslgirl 於 12-11-17 發表
老實講,見到您個標題都好爆,知道您一定比人插,但係我又忍不住支持您,而家d家長真係奴性很重,我知遊戲 ...
認同

回覆:MSmrsKWOK 的帖子

認同X2, 係造勢和逼你去選擇,叫你不要濫報。

如果可以幫阿仔入到間好學校,你叫我赴湯蹈火也願意。

回覆:批評一下幼稚園申請安排

好學校多人報,所以都好多B6報。
多時間排隊一定唔夠佢多。

JC_mami 發表於 12-11-17 23:26
如果可以幫阿仔入到間好學校,你叫我赴湯蹈火也願意。

我都係一樣會赴湯蹈火,上刀山.....紮埋營...

只知道學校咁做的原因係:咁多年都係咁。。。就真係好奇異。

咁狠付出,無奶油一兩間心儀學府都無著落架……不要再太計較考得唔好,留待3年後私小爭奪入場卷或講求運氣等派彩入名校吧!

可能自小都係在好傳統的中小學就讀,學懂了循規蹈矩,尊師重道呢種模式,但並不代表我無思想無個人主見,但我會學懂接納別人的思想和意見;道不同不相為謀唔岩Key就等於勉強無幸福,我現在長大了當了小孩子的媽媽,學歷及社會地位很可能都比老師及校長高,雖如此但與孩子的老師和校長見面我也會自自然然覺得校長係高不可攀的老師雖然年紀也會比我少10多歲但我也會尊敬她我也想我的孩子學我一樣我是她的最佳榜樣。如每事也要與學校抗衡,何不選擇合你口味的學校?會唔會最終一所學校也找不到?因為有咗問題的不是學校而係你自己?

apple1990  Me too....讚!非常認同!  發表於 12-11-18 13:10

讚成樓主的不滿,見某d學校的收生手法就會知道even 入到去讀, 學校都係以方便校方為大前題,並foresee 到學校會對家長多多要求。所以我同c6都決定唔報呢d學校,我相當出面仍有好多學校會從報名開始已經係以家長及學生的角度去著想。

引用:+本帖最後由+lovecupid+於+12-11-17+23:51+

原帖由 lovecupid 於 12-11-17 發表
原因係傳統學校做嘢更係傳統架啦,要排隊除咗方便學校可一兩日攪惦報名嘅嘢,又可增加難度,令怕麻煩嘅家長卻步!唉,世界難勞,玩死我地班家長囉!

回覆:lovecupid 的帖子

教育也重視尊重和接納。
如果連家長守規矩都吾肯,點樣身教小朋友守規矩?
如果學校定左規矩,家長帶頭吾去守,點樣要求小朋友日後遵守學校既要求?
無怪乎依家小朋友咁吾識尊重原則,係因為家長自以為有道理就肆意批評,小朋友就有樣學樣。
試想想,以前自己讀書時學校都有好多看似無理既要求,但上一代就會選擇先服從,再反思,後自省,培養自己的價值觀和處事原則。
依家好多人就係淨係考慮自己的方便與利益,完全無考慮別人的需要和考慮,要知道每個人做一個決定前都要考慮許多因素,更何況一間學校要考慮學生,家長,老師,職工……
最後,道不同不相為謀,話不投機半句多,如果真係吾認同學校既安排,真係可以選擇不要報名,不要因此而自覺委屈,我相信學校也無意為難家長,只係希望取錄有心人和有緣人。

我贊成網上報名,要排隊的已不是我杯茶,排隊等於好野?咁落後兼不為人著想,我才不要自己小朋友這𥚃學習成長,教出來只是一班高分但無同理心的學生。

當然也要拜今天的家長所賜,才有今天的局面。

唔好意思,網上報名是指下載表格,是我講不清楚,無電腦可以直接去學校取,科技進步卻形容自私,無言。大家想法不同,不用一來便人生攻擊。

引用:唔好意思,網上報名是指下載表格,是我講不

原帖由 miutang 於 12-11-18 發表
唔好意思,網上報名是指下載表格,是我講不清楚,無電腦可以直接去學校取,科技進步卻形容自私,無言。大家 ...

引用:可能自小都係在好傳統的中小學就讀,學懂了

原帖由 amywon 於 12-11-18 發表
可能自小都係在好傳統的中小學就讀,學懂了循規蹈矩,尊師重道呢種模式,但並不代表我無思想無個人主見,但 ...
我自己做人交友都本着 [道不同不相為謀] 為宗旨,會做嘅我唔會怨,要怨嘅就唔好做。每年收生交表面試唔同程度序都有人嘈,有D仲話收我都唔讀! 但而以我所見兩三年每次放榜又唔見有義士走出嚟話: 佢之前安排咁差,所以我放棄學位囉

照咁睇學校真係有必要在14年度進行視像面試先可以滿足到現今某類貪求方便自己追求新科技的家長,學校也無須要擔心財政問題,可將校舍買比地產商發展賺一大筆因為幼稚園也應該追上潮流玩遙距課程用電腦互聯網學習先係某類家長之心頭好?咁貪方便唔洗送D仔女返學放學,真係一門大生意

miutang 發表於 12-11-18 08:34
唔好意思,網上報名是指下載表格,是我講不清楚,無電腦可以直接去學校取,科技進步卻形容自私,無言。大家 ...

不要太在意網上討論區人哋講咩...大家身份隱藏,唔知對方係咩人...我出得條題目就預咗有人啱傾有人唔啱傾。言論自由嘛,對事不對人,又用不著話人自私....
啱傾咪傾多幾句交流,唔啱傾咪唔好覆....連回應都慳番。

九龍城民生我沒有報,因為民生不是我杯茶,我平日在民生附近出出入入,民生中學校風麻麻,食飯時間就見到佢哋啲表現,女生都OK, 男生就麻麻,蟲校多過龍校,培道好好多,又斯文,又守規則,食個飯都靜過民生好多。

民生收表當日就係好令人難過,亞婆亞伯,亞媽帶住細路嘅推住BB車嘅在太陽下暴曬,就係為個機會.....
原來學校要人咁排法的是有很偉大的理想同令人感動的原因

abby0624  agree. 都只係提出有改善空間都唔得架  發表於 13-11-11 17:24
kwansara  agree x 2  發表於 12-11-19 12:18
luckyveronique  agree  發表於 12-11-18 13:58

引用:老實講,見到您個標題都好爆,知道您一定比

原帖由 yslgirl 於 12-11-17 發表
老實講,見到您個標題都好爆,知道您一定比人插,但係我又忍不住支持您,而家d家長真係奴性很重,我知遊戲 ...
認同^^

講真我最反感果d攞表,派晒就冇果d仲絕。

我都唔敢係網上講感受啦,上次in完靈量堂,講今年安排係點,就有一班"上年"in的家長黎插,費事嘈。

引用:Quote:原帖由+yslgirl+於+12-11-17+發表老

原帖由 j947 於 12-11-18 發表
認同^^

講真我最反感果d攞表,派晒就冇果d仲絕。
好一句費時嘈係岩嘅

排隊攞表都過份唔過限埋派表收量既學校!
其實學校唔係想收有能力既學生嗎?
/ 只係想收有最多空閒時間既家長.. 覺得佢地會用多d 時間去教d 小朋友?
好在我報既學校都無咁既做法, 我諗要真係好得好緊要我至會去排通頂.
‹ 上一主題|下一主題