用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 明慧國際幼稚園(太子分校) interview 後分享。太子 ming wai
go

interview 後分享。太子 ming wai [複製鏈接]

好多好多人 仔仔表現也可以 收不收很難講 呢  個flow ok. 平時外面有玩playgroup 小朋友應不會害羞。要拍隊等入 也準時開始 好像有三間classroom 分開in. 我仔是grey group. 分 months來in 差不多大。開始兩個老師 帶唱歌 一個英文一個國語。英文老師唱了一首歌warm up. 然後國語老師唱多一次同一首歌 但是國語版。有動作做 但仔無跟著做 , 老師拿個tray 拿到小朋友前請他們拿出一個玩具 然後拿住唱歌仔。之後有叫他們擺返落tray.  之後也有一些小玩具給小朋友同老師玩的。小朋友在前一排 我在後一排 老師會個別來問家長野 都是問小朋友日常生活野 同小朋友相處等等的問題
沒有問有關學校的問題, 其他家長就不知道了。in 也幾開心 因這是仔仔第三次in 表現比之前的學校 好 因之前的學校要仔仔坐定定在枱上 玩 他太好奇 很難坐定定。 兩星期後有result.

2    0    0    0

charmykittyy 發表於 12-11-17 12:00
好多好多人 仔仔表現也可以 收不收很難講 呢  個flow ok. 平時外面有玩playgroup 小朋友應不

會害羞。要拍隊 ...

照我去年尾及今年頭IN既經驗..太子明慧.YORK 及英藝 收既機會好大(我唔想用"逢人都收"呢個字眼)
我仔仔今年初去IN 太子明慧一放音樂就哭表現可想而知....
原以為衰硬唔收喇.點知最後都有PM OFFER

當然.今年我都發覺好似突然之間多左好多人報名及競爭.個個父母都報10間8間或以上
所以今年可能難度會提高..未必個個都有OFFER......

祝你既小朋友成功!
存感恩的心

引用:Quote:charmykittyy+發表於+12-11-17+12:00

原帖由 晞晞爸b 於 12-11-17 發表
照我去年尾及今年頭IN既經驗..太子明慧.YORK 及英藝 收既機會好大(我唔想用"逢人都收"呢個字眼)
我仔仔今 ...
對唷 見到太多人自己都不奇然緊張起來, 請問你小朋友最後有沒有要這個offer?

回覆:charmykittyy 的帖子

我遲些都會面試太子明慧,可否分享面試家長時是用什麼語言?謝

回覆:catcatbunb 的帖子

廣東話

回覆:interview 後分享。太子 ming wai

為什麼會遲啲,不是只有今天in

charmykittyy 發表於 12-11-17 12:57
對唷 見到太多人自己都不奇然緊張起來, 請問你小朋友最後有沒有要這個offer?

...

沒有.連留位費都無去俾..
可能我覺得小朋友太細專注讀好英文及普通話先(多左日文我驚小朋友一時時間應付唔到咁多野及會好混亂...)

其實最主要既原因係我去IN 明慧前已揸住YORK & 英藝兩間OFFER
加上因為英藝肯俾我仔仔一足兩歲就插班PN (10年11月尾細B)
我唔想等到2013年8月先送小朋友返PN(屋企得工人姐姐一個.日日對住工人姐姐倒不如早D返學見多D老師及小朋友學多D群體生活仲好)
所以放棄OFFER..俾其它有需要既小朋友咪仲好

其實明慧口碑一直都好好..只不過我同我太太係全職父母.而暫時我手頭上得英藝可以俾仔仔插班之餘又係全日班所以先無揀明慧

希望你收到好消息喇

存感恩的心

補充一點: 因為仔仔係細仔..好多學校都唔鍾意收細仔..可以俾細仔插班既學校更加唔多..所以我揀英藝係出於呢既原因 + 全日班 (全職父母)

當然個個人既需求都唔同..如果我既仔仔唔係細仔.我可能唔會有咁多顧慮..
存感恩的心

回復 晞晞爸b 的帖子

晞晞爸b, which MW you get offer ?North Point?

so quick get the offer, my daughter finished the interview last SAT.

我都鍾意呢間。今日用普通話IN. 囝囝唔怕羞,但比較慢熱。好彩IN個老師觀察到,之後就好開心係前面同老師玩。雖然呢間好多負面評語,但個人對學校感覺良好正面。
仲有本地英文老師唔係NET, 但英文發音好好,PTH Teacher都好。相信師資是不錯的。

晞晞爸b 發表於 12-11-17 12:29
我仔仔今 ...

佢係分大細b收, 間學校咁細, 點會係人都收到!  不過吾收嘅人又吾覺可惜, 吾會係到講!

引用:Quote:charmykittyy+發表於+12-11-17+12:57

沒有.連留位費都無去俾..
可能我覺得小朋友太細專注讀好英文及普通話先(多左日文我驚小朋友一時時間應付唔 ...
謝謝你的分享!

引用:Quote:晞晞爸b+發表於+12-11-17+12:29+照我

原帖由 melonfans 於 12-11-17 發表
佢係分大細b收, 間學校咁細, 點會係人都收到!  不過吾收嘅人又吾覺可惜, 吾會係到講! ...
歡迎分享多些看法。各人對老師和學校 的見解和感受也不同的。

melonfans  agreed  發表於 12-11-17 15:10

ckelsie 發表於 12-11-17 13:52
回復 晞晞爸b 的帖子

晞晞爸b, which MW you get offer ?North Point?
今年年頭。太子。
當時係無報名deadline,所以隨時交報名表都可以。
但是聽說最近in 下年(即是你地)好似改咗制有報名deadline,感覺上好似難度高咗...
存感恩的心

我今日in完,感覺好好。有位顏老師,講廣東話,問我屋企係咪講英文,我話係,都講中文。佢問我亞女介片未,我話未,佢話唔洗急,小朋友肌肉未成熟,急介片會弄巧反拙。

我亞女係細b又好眼瞓反應對比其他小朋友慢同小,佢話唔緊要,我知佢係12月細b,算ok...

大家再講下飲奶同食粥情況,我train 亞女食野好好,好快。佢都覚得,唔好追住小朋友,一定要discipline。我感覚佢了解唔同stage 小朋友既需要。

佢話小朋友番學開心自信跟住學野會好。我認同

引用:補充一點:+因為仔仔係細仔..好多學校都唔鍾

補充一點: 因為仔仔係細仔..好多學校都唔鍾意收細仔..可以俾細仔插班既學校更加唔多..所以我揀英藝係出於呢 ...
我想問您仔仔番全日班番得慣嗎?

我覺得今日的INTERVIEW似上左一堂免費PLAYGroup

我都有去IN,但真係唔知準則係咩......
30蚊一堂playgroup....算係咁....

JoyceNgYY 發表於 12-11-17 19:05
我想問您仔仔番全日班番得慣嗎?
下星期先足兩歲,3/12先插班
存感恩的心

晞晞爸b 發表於 12-11-17 21:47
下星期先足兩歲,3/12先插班
仲有得插班?我又插....
‹ 上一主題|下一主題