用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教中心幼稚園~~難考嗎?
樓主: ryuurakai_ghost
go

基督教中心幼稚園~~難考嗎? [複製鏈接]

今日我都收到信, AM班

回復 carolwang 的帖子

你一定會有間好學校OFFER既!!

回覆:基督教中心幼稚園~~難考嗎?

我仔10月B今日都收到pm offer喇

是否今日收唔到信代表不錄取呢?

我女11月B今日都收到pm offer喇

回覆:faith1991 的帖子

究竟這間幼稚園有什麼好,有外藉老師教英文和普通話嗎?我都收到am offer, 諗緊俾唔俾留位费呀

我鍾意環境、師資、有NET & 普通話!同埋聽聞老師和EE都好有愛心!

引用:回復+carolwang+的帖子 你一定會有間好學

原帖由 JKUNG 於 12-11-21 發表
回復 carolwang 的帖子

你一定會有間好學校OFFER既!!
原來都收咗我仔仔讀pm class。。。

很感恩,我也有am offer. 因為知道這間基督教學校很純正,很有愛心,所以也申請了,但其實對這間學校所知的不多。請問大家:
1) 上下午各有多少K1班,每班多少人?
2) 每天英文,普通話有多長時間?
3) K3全都是下午班?
4) 升小學情形怎樣?網頁上只是列出學校名稱,沒有年份和人數/百分比。
謝謝!

DD仔 發表於 12-11-22 09:30
很感恩,我也有am offer. 因為知道這間基督教學校很純正,很有愛心,所以也申請了,但其實對這間學校所知的 ...
我都很想知道 !!!

因為實在很想知道這所學校的情形,我剛打電話到學校。以下是學校主任的回應:

1) 按目前的情況看,應該am有三組,每組15人的班, pm有一組。每組有一位老師,也會有助教協助,但應該不會每組有一位助教。有時候,兩組會一起上課。

2) K3:全是下午班。

3) 英文:每天有20分鐘,是NET教的。普通話每週兩次,也是20分鐘,應該是native speaker.

4) 聖經:每週有兩次,由校牧帶領的聖經班,學習聖經金句,詩歌,故事等等。

5) 基督少年軍:每週一次,帶領學生作一些制服步操。詳細情形不太了解,但聽起來不錯。

6) 升小學:沒有具體資料,但根據家長的回復,考/派到的學校都滿意。

7) 老師:大部分是基督徒,但也有一些是非信徒。

8) 家長:很多是基督徒,也有一部份恒常在校牧的教會崇拜。

我昨日都收到AM OFFER, 唸緊比呢間留位費, 定比聖三一好... 煩惱中, 你們可否比D意見呢.?

我到宜家都未收到信~~~凍過水!!!!

我都係到而家都未收到信,實冇了!

beyondcontrol 發表於 12-11-22 00:58
究竟這間幼稚園有什麼好,有外藉老師教英文和普通話嗎?我都收到am offer, 諗緊俾唔俾留位费呀

...

我個女今年開始響中心幼稚園讀N班。放學返O黎會自己拎學校D書出O黎睇, A FOR APPLE, B FOR BABY咁讀俾我聽。又會唱學校教O既歌, 感覺上返得開心, 鍾意返學。我問阿女, 佢話鍾意老師啊~老師有愛心同耐性, 樂意同家長傾小朋友O既情況。都有唔少配套, 例如有網上EVI課程同CAMBRIDGE ENGLISH網上電子書 (有廿幾本任睇, 唔駛額外費用), 又有家長講座, 麥樂會讀書籌款計劃, 一人一植物活動等。
我自己有咁O既經歴: 手冊上有一個㯗位俾家長反映意見或者有乜同老師講(關於小朋友)可以寫低。我上星期寫話用網上課程遇到困難, 校方星期二打俾我話問O左供應商點解決, 所以打O黎覆返我。都有D意外, 我諗住都係寫吓O既唧, 估唔到跟進得咁快。我覺得校方同職員幾有責任感。
師資呢, 有外藉老師同普通話老師。好似一個星期各一/兩堂(唔係好記得堂數)。坦白講, 阿女返到O黎英文對話唔係好, 可能只係返O左兩個月左右, 學O既O野唔多。字母就學得唔錯。
學校有興趣班, 我接女放學時見到有唔少同學參加O左畫畫班。

SO FAR都幾滿意, 所以今年只係揀O左幾間龍校考K1, 諗住入到唔駛煩。無龍校OFFER O既話, 會俾阿女一直響呢間讀。

我In個日見到有不少big 6 家庭,唔知真正學生裏面會唔會有好多big 6小朋友呢?

Lingfung813 發表於 12-11-22 15:29
我In個日見到有不少big 6 家庭,唔知真正學生裏面會唔會有好多big 6小朋友呢? ...
我月初去學校旅行又唔覺好多B6, 接放學時亦無見過B6家長。呢間唔係名校, 應該唔多B6吼住O卦?

我N個日, 都見到有部份係B6...所以

我都見到有幾多B6 家長& 小朋友~~~

引用:+本帖最後由+airyaoi+於+12-11-22+15:25+編

原帖由 airyaoi 於 12-11-22 發表
tks for yr detailed info ah

‹ 上一主題|下一主題