用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅vs 崇真主流部vs 聖母
go

德雅vs 崇真主流部vs 聖母 [複製鏈接]

頭都大埋, 下星期崇真就註冊,請給意見, thx!!!

4    0    0    0

回覆:ABCdoreme 的帖子

德雅校風好純樸老師好用心去教亦好注重品行加成績佢哋會有大量功作紙比學生做會確實可把升中基礎打得幾扎實升中確有保証好多英中好喜歡收此小學之學生,好多舊生同學多去到上智丶林護丶英華丶聖保錄丶瑪利諾修院及九華。 而祟真小女也小一至小三也在這裏渡過  。 它幾活動教學但老師都好好但間學校太多活動。所比我選擇小三去了德雅。選校要看小朋友是否谷得與否不可一概而論。聖母本人就不太清楚。小小意見希望幫到你。

popopo007 發表於 12-11-17 00:49
德雅校風好純樸老師好用心去教亦好注重品行加成績佢哋會有大量功作紙比學生做會確實可把升中基礎打得幾扎實 ...
請問你囡囡而家幾年級。
讀普通幼稚園,在德雅追得辛苦嗎?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:virgokaren 的帖子

我女女已升中五了。 小女讀崇真幼稚園我對祟真都有感情。如小孩谷得不妨去德雅啦!小女自行都去到一間頗有名之英中而升中後成績也不錯。我覺得德雅教學方法實事實幹我幾喜歡。

引用:我女女已升中五了。+小女讀崇真幼稚園我對

原帖由 popopo007 於 12-11-17 發表
我女女已升中五了。 小女讀崇真幼稚園我對祟真都有感情。如小孩谷得不妨去德雅啦!小女自行都去到一間頗有名 ...
請問如果是仔仔又如何呢?因為我想仔仔入德雅

當年我囡囡是德雅vs崇真,最後決定左德雅,因為覺得德雅校風淳樸,遇見的學生大都乖巧活潑,因此印象良好;崇真給我感覺進取些、功利些,此乃個人感覺!所以憑感覺,我為囡囡選了德雅。今年三年班了,我覺得沒選錯,囡囡每天都很開心的上學去,學校程度也絕對不低!

回覆:elysemama 的帖子

崇真有net 教英文, 德雅有沒有? 另外有否普教中?

德雅只得2個net teacher, 同祟真比就無得比架啦,崇真好似有很多名net;不是普教中,一星期有兩堂普通話課!

德雅的一個很大優點是小班教學,老師很了解學生的個性及進度,我覺得真係做到有教無類,校長是個仁慈、有愛心的修女,很受學生愛戴!學校的學術水平要求甚高,不達標不會勉強升班,中英數一定要合格才可升班,我覺得學校是要學生打好個底!

小女都愛說話, 又愛唱歌和表演, 德雅課外活動的情況怎樣?

德雅當然也會有課外活動,但給我的印象卻不甚重視,只是作為課餘調劑的作用,並不會積極參與學界的任何比賽,我感覺學校是偏重於學術!
至於你說你女兒愛說話,我見我個囡同佢d同學真係勁愛說話,沒問題,小息可以說個夠,但我想課堂上老師都會幾嚴,要嚴守規矩,安靜時必須安靜!學校好像沒有太多表演機會,會有午間音樂會,學生可自己報名表演唱歌或樂器,但一年最多得1、2次機會吧了!
如果你很重視學校辦的課外活動或表演機會,德雅又未必是你杯茶了!

謝謝,現在多了禮賢一個offer, 又不知禮賢會否更適合

回覆:bryan_csy 的帖子

我個女個屆見啲男仔好乖好純,成績就好難講有好好啲也有一般啲好嘅就去到英華或九華當年英華只得幾個位但他都入到。真睇小朋友的能力,只要做到老師的功作紙你跟本不須再去補習。德雅就算小外籍教師都不重要它教英文文法是德雅小學強項能在德雅小學畢業生保証英文丶數學有一定的水準。我細仔在同區另一名私小讀,它的功作紙也不夠家姐的工作紙好,細佬要做曬家姐的功作紙我才放心!  終於細佬也能自行升上名英中所以到現在我都非常感激德雅。現在的德雅有小班我覺得佢好正。

請問默書測驗多唔多呢?

回覆:popopo007 的帖子

德雅真係好低調佢唔駛迫你去參加好多校外比賽,佢只會實事實幹充實自己,課外活動只是自由參加!

醒目開學勳章

popopo007 發表於 12-11-18 00:32
我個女個屆見啲男仔好乖好純,成績就好難講有好好啲也有一般啲好嘅就去到英華或九華當年英華只得幾個位但他 ...
Wow! 我都係德雅舊生家長,nice to meet you!
非常之有同感!

亦領教過周遭較進取之小學奉行教淺考深/ 教深考更深。何苦呢!

實事求是較貼近現實。

醒目開學勳章

回復 ppww 的帖子

我大女小二插入德小,默書都要適應的。唔駛怕開頭成績會強差人意,學校老師會明白的。
記住默書=是考聆聽(htc 老師話的)

除了死記,拼音絕對是一個很好的方法。

至於小測就等如温書,老師在校幫學生溫書。

ppww  thanks,很清楚  發表於 12-11-18 01:29

回覆:Yukyuk 的帖子

在德小畢業之舊生聽講去到其他英中都名列前位喎,勁自豪!

我女小三插過去,頭一年都幾辛苦但老師超好幾幫我個女叫佢早啲返學幫佢補課佢話我哋在happyschool 過去要適應。所以我都好感恩!

ppww  幾好喎,我囡係happy KG  發表於 12-11-18 01:29

Hi Yuk YuK !大家以前係德雅人現在是Htc人超正呀!我哋Htc好多都是德小friend我地都可以做個friend wor, 我個女是5E的,咁你呢?

Yukyuk  Htc, 3c, st Teresa house.  另有pm給您啊!  發表於 12-11-18 09:02
‹ 上一主題|下一主題