用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 學Phonics真的幫助到學英文嗎?
樓主: lovecupid
go

學Phonics真的幫助到學英文嗎? [複製鏈接]

Yes! Phonics is important

shevachevy 發表於 13-7-4 12:07
母語係英語o既小朋友學phonics 而引領佢地走向閱讀之路"應該"無問題, 雖然o係英美國家都係一個controversia ...
我都諗咗好耐phonics同whole language的利弊, phonics唔係唔好, 但唔係太啱香港小朋友, 一來香港學校注重默寫, 靠phonics拼字就死得。
網上好多文章都講緊phonics vs whole language, 無話邊種特別好, 但有啲我覺得幾有用的可以一提。多數認為要結合兩者好處, 先係不斷聽, 後學發音(phonics), 最後必需要結合whole language reading, 換言之都係綜合幾方面先有用。另有一種有趣的講法, 先觀察小孩本身係visual或auditory learner, 再因材施教, 但始終都係要結合兩者先最有用, phonics只不過係其中一個教學法, 未必係必需。

HKUBB  No, phonics first and then reading  發表於 14-2-1 16:37
shevachevy  無錯, 因材施教!  發表於 13-7-8 11:36

咁如果小朋友本身家庭和學校環境好小講英語, 會唔會先多學習英語會話才學phonic效果更好?
cal@wicked 發表於 13-7-8 05:14
我都諗咗好耐phonics同whole language的利弊, phonics唔係唔好, 但唔係太啱香港小朋友, 一來香港學校注重默 ...

cal@wicked 發表於 13-7-8 05:14
我都諗咗好耐phonics同whole language的利弊, phonics唔係唔好, 但唔係太啱香港小朋友, 一來香港學校注重默 ...
認同.

醒目開學勳章

我小朋友係廣東話環境長大
K1去左讀國際學校
初初會話唔得, 出去補會話
以家講英文無問題, 我先俾佢學PHONICS
我個人覺得PHONICS有點悶, 如果要一個英文唔太好既小朋友學
好似好難入腦
以家我女對英文有興趣
但唔識睇字讀, 所以我就同佢報PHONICS
識音唔識拼係無用的......因為佢唔知幾時學左單音......

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題