用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 系咪9月仔,應該畀佢repeat kinder1年?
樓主: Aprilbaby
go

系咪9月仔,應該畀佢repeat kinder1年? [複製鏈接]

我個仔12月出世,repeat K2.今年考P1, 0 offer. 考P1真是好睇運氣

回覆:系咪9月仔,應該畀佢repeat kinder1年?

我贊成做大仔,但不要repeat,遲一年入學便行

我囡十月女,之前未夠兩歲冇N班,所以差不多3歲先讀N,順利地推遲一年做超大女。so far 我好我都覚得差一年真係大好多叻好多。亦好順利咁除左co-Ed 全部都有2nd 包括名女校

引用:我贊成做大仔,但不要repeat,遲一年入學便

原帖由 karen55407 於 12-11-16 發表
我贊成做大仔,但不要repeat,遲一年入學便行

我個都係10月尾仔, 如果再來多次,我會俾佢直頭遲一年入學。

feiji 發表於 12-11-16 13:42
我個都係10月尾仔,現在repeat K2, 如果再來多次,我會俾佢直頭遲一年入學。

...
好奇一問, 你覺得而家仔仔 repeat k2 發現了什麼問題.

回覆:hadwinboy 的帖子

我朋友repeat K2,起碼第二次成績靚得多,也有不少offer

hadwinboy  Thanks karen55407. 但我想知道repeat k2 同直情推遲一年入學有什麼分別.  發表於 12-11-16 14:23

The difference is not so significant for K3 children.  If your kid has not started the kinder programme yet, its up to your own choice.  However, if your kid is K1 now or above, don't do that.  Unless you have given her such expectation.  Or, your kid's feeling might get hurt.

引用:Quote:feiji+發表於+12-11-16+13:42+我個都

原帖由 hadwinboy 於 12-11-16 發表
好奇一問, 你覺得而家仔仔 repeat k2 發現了什麼問題.
沒什麼問題,只是我想,如果我一早決定讓他做大仔,便不用剛兩歲時返學喊得咁啛涼。

hadwinboy  oic, thanks feiji  發表於 12-11-16 15:46

你自己話諗緊搵小學易d嫁喎,怡家又講返兩個幾月前初返幼稚園啊?
我仔仔十一月出世,返幼稚園上車一次都無喊過,所以唔關大細仔事law我個人覺得

親子童讀樂

我仔都係9月仔, 不過我都唔佢REPEAT, 今年佢K2, 唔知下年我會唔會後悔冇同佢REPEAT

回復 karen55407 的帖子

有些學校係鐘意收大仔~

回復 sadsam 的帖子

幼稚園就會,小學唔係好睇年齡嫁喇

引用:你自己話諗緊搵小學易d嫁喎,怡家又講返兩

原帖由 fion_yinyin 於 12-11-16 發表
你自己話諗緊搵小學易d嫁喎,怡家又講返兩個幾月前初返幼稚園啊?
我仔仔十一月出世,返幼稚園上車一次都無 ...
咦,你是說我嗎?我的意思是如果決定做大仔,就寧願遲入學,不須repeat。我prefer做大仔絕對不是為了報小學的。

系咪9月仔,應該畀佢repeat kinder1年?等佢做超大b, 揾小學容易d?

回復 Aprilbaby 的帖子

9月我真的認爲沒必要,身邊有認識9月小朋友,去年考進了超級名校! 可能如樓上說,面試表現和運氣最關鍵,還有學校想找的是那類型的小朋友,相信校長老師和他們說幾句話已經大概知道。 Add oil!

Sweetheartb

呢類topic講完又講,其實最好都係對自己小朋友有信心d啦。唔係一定大仔就叻d既,我細佬舊係年頭出世啦,讀書咪又係一般,總有例外嫁啦。

真係好睇個別小朋友! 阿女八月尾出世,好多野都攪唔掂,比同年真係差好多!但上到小四開始就好好多,而家小五都叫中上。細五年既阿仔係十月尾細仔,考名牌幼稚園只得一間收,但就越讀越好,做野自動波,今年考左八間,暫時有四間second in, 一個offer, 其他等緊,只得DBS 無2nd in. 所以都未必洗repeat。

回覆:healthybaby 的帖子

樓主如有疑惑,不妨找機會跟多些資深的小學中學校長、老師傾下,也可多看關於教育的書籍。當然,每個小朋友的情況都不同,家長的心態亦不同,很難說應該不應該的。不過,9月的小朋友在教育局的定義中,即使做大仔都是適齡兒童。

我聽過一個兒童心理學家講座,佢建議九月或打後出生的,別做細仔,推遲一年上學,如已入學,K1&2可repeat,K3則免了。她表示她接的個案,十之八九也是細仔細女,他們打從入學便是追、追、追,缺少滿足感,追到的便無問題,追不到的卻多多問題衍生,如學習、情緒、心理等。

‹ 上一主題|下一主題