用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 會俾你地既小朋友學拉丁舞嗎??
go

會俾你地既小朋友學拉丁舞嗎??

我想, 有冇好介紹?  4歲可以學嗎?

can you pls pm me the info too? thanks

我不知你是不是在宣伝、因為我自己個女都学緊、所以我覚得你講個D好処就有D誇張左D. 都係個句、参加興趣班其実都係以平常心。 小朋友喜歓的話、就譲他門学好了。 最緊要持之以恒。 之前小女参加左4年BALLET、我反而覚得BALLET D FRIEND比較友善D,群体D.  LATINO 的就比較自我左D.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

我都有興趣, 不過有冇話幾多歲學會比較好?

回覆:symelna 的帖子

引用:我都有興趣,+不過有冇話幾多歲學會比較好?

suetsuetmui 發表於 12-11-16 16:12
我當然唔係宣傳啦......

拉丁舞既動作有少部份同BALLET差不多,不過家長比較喜歡考試所以多數會選BALLET ...

個人喜好, 我唔會比個小朋友學拉丁.  不過, 當作活動玩下就冇所謂.  我本身個女學左10年跳舞, 當小朋友對跳舞好有興趣時, 想繼續發展下去時, 就會發現跳乜野舞可以訓練到佢既基本功了.

回復 suetsuetmui 的帖子

I will not.  I do not want my boy to focus on appearance that much and the clothes for 拉丁舞 are too mature for kids (I would say not age appropriate).  I just want my child to be simple and tidy.

霖霖B媽咪  Agree !  發表於 12-11-21 09:22

引用:回復+suetsuetmui+的帖子 I+will+not.++I+

貢獻勳章

引用:Quote:suetsuetmui+發表於+12-11-16+16:12+

原帖由 霖霖B媽咪 於 12-11-20 發表
個人喜好, 我唔會比個小朋友學拉丁.  不過, 當作活動玩下就冇所謂.  我本身個女學左10年跳舞, 當小朋友對 ...
點解唔比小朋友學拉丁?我反而唔想亞女學芭蕾舞,免得第日小腿會凸出一舊好粗

suetsuetmui  同意!!  發表於 12-11-22 16:17

花仔媽咪 發表於 12-11-21 08:18
點解唔比小朋友學拉丁?我反而唔想亞女學芭蕾舞,免得第日小腿會凸出一舊好粗

...

again, 都係個人喜好, 我喜歡小朋友天真活潑的一面, 不愛他們小小年紀就過份濃妝艷抹, 穿起高跟鞋及舞衣, 有點不合襯.

個人都曾觀賞過專業拉丁舞的表演, 當然非常精彩, 歎為觀止, 舞家可以令全場起身鼓掌.  成功之處除了他們的超卓技巧之外, 另一主要因素是他們可以完全投入, 加上感情去跳出拉丁舞中, 男女感情的味道.  而小朋友, 從沒有這種經歷, 很難想像他們可跳出拉丁既神韻.

我個人不是不喜愛拉丁, 而是觀得小朋友跳拉丁感覺怪怪, 亦只是回應樓主的問題.

不過樓主對拉丁有非一般的認識, 可能樓主開此話題有佢想希望傳達的訊息吧 !

Web  完全同意. 小朋友可以跳到拉丁的步法, 節奏, 但就欠其神髓. 而且, 果啲"成熟"打扮真的令我欲步.  發表於 12-11-27 11:50
suetsuetmui  男女感情的味道, 只有RUMBA, 但小朋友冇0甘高要求......  發表於 12-11-22 16:20
suetsuetmui  小朋友天真活潑的一面係 CHA CHA CHA 同 JIVE 可以睇到, 濃妝艷抹只係家長太重手啦.....  發表於 12-11-22 16:19
天瑜  沒有愛情經驗,要演大情性,怪怪的!  發表於 12-11-22 15:44

拉丁舞要partner好鬼煩

天瑜  絕對同意!  爭起上來,同學都反面。好麻煩!  發表於 12-11-22 15:43

我有興趣呀, 想問上堂地點係邊?同埋時間~

可以PM埋我嗎?謝~