用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 18個月囝囝懷疑自閉..
go

18個月囝囝懷疑自閉.. [複製鏈接]

18個月囝囝懷疑自閉..  佢鍾意望洗衣機, 車輪, 任何係圓嘅嘢都 like; 唔識講 bye bye, 唔睬人, 跌倒唔會哭, 耐唔耐又會用 Lego 打自己個頭!!!! 同陌生人冇乜 eye contact; 叫佢唔係次次應你.....  我啲 (初頭我都以為係) 朋友個個都 笑我話佢咁串!!!!

啱啱前幾日打完針同左醫生講, 佢話有可能係, 而家拎左張 referral letter 去左政府月尾去見姑娘, 再要等 1/2 年 做評估.... By that time, he is already 24-26 months lah!

我呢幾日睇左好多資料都覺得阿囝好似自閉....不過 99 啲老人家始終接受唔到....

唉....我仲有好多嘢要面對呢.... 我做人阿媽一定要 accept the truth / reality..

除左等做 , 你哋覺得我有咩可以做?  上私人機構 playgroup?  
   6    0    1    0

搵私人機構評估,不過費用較高。

另外,可以多跟他說話,就像是講波一樣,一路做一路講,就算他不說話,也可以儲多些詞彙,將來一定有用。

回覆:CMH 的帖子

Thx. 另外有朋友介紹我睇針灸,我都會帶囝囝針下囉

別客氣。

如果針灸,你要忍心頂得住D喊聲同埋他成頭成口針的樣子

引用:18個月囝囝懷疑自閉..++佢鍾意望洗衣機,+車

原帖由 Vichang 於 12-11-15 發表
18個月囝囝懷疑自閉..  佢鍾意望洗衣機, 車輪, 任何係圓嘅嘢都 like; 唔識講 bye bye, 唔睬人, 跌倒唔會哭, ...
我個case 周你差不多, 我仔仔16 months 時有人提我佢可能有呢個問題, 響健康院拎轉介信, 但要半年, 果時周圍搵私人評估, 但好貴, 17 month 返威院覆疹支氣管痰時同e 生講仔仔的問題, 佢好好人, 幫我轉介兒童發展e 生, 評估完, 俾信我去排e+ s. 而家仲去私人做training, 你可以打去你就近的e 院問下

回復 Vichang 的帖子

如果懷疑小朋友的行為有異樣,建議唔好等政府CAC,應快D揾私人中心做評估,因政府等候時間超耐,由評估至提供訓練服務,最快也要1.5年,需知道治療自閉症、過度活躍症或阿士保加症的黄金期是2-3歲,因等候服務而錯過治療黄金期就非常不值。

回覆:CMH 的帖子

我忍到佢喊聲,我怕佢郁得好緊要啫。

回覆:fandd 的帖子

Go to STEP for assessment? 私人有邊間係較可靠架?

如果諗住比錢做私家的評估,最緊要係佢地的結果比政府承認,比你排到政府的服務,這才值回票價。因為可以快半年開始排服務呀~~ 

總之要快,step or 協康都冇所謂。

但18mths未必做到自閉評估, 協康做要2yr, 我囝剛評估完(27mths), 不過其他機構就唔知係咪未夠2yr都可以做

回覆:fishcowcow 的帖子

Thx. 已問左STEP佢問完我一大輪嘢後,佢認為可以安排做assessment, but 我husband想等埋2星期後見埋姑娘睇下政府係咪真係排咁耐再confirm STEP ... By that time my son will be 19 months lah

回覆:autunmbb 的帖子

Thx very much for tips.I asked  STEP and they said their assessment  is 認可... that's really important

Vichang 發表於 12-11-15 23:40
我忍到佢喊聲,我怕佢郁得好緊要啫。

18個月做針灸可能太細個了。去年1月至8月間做了48次,眼看其他小朋友的情況,簡直係非旁觀者的感覺。

回復 Vichang 的帖子

我前兩個星期幫我細仔排見到醫生,姑娘都話最少6個月or以上.如果經濟許可,盡快去做評估.

引用:Go+to+STEP+for+assessment?+私人有邊間係

原帖由 Vichang 於 12-11-15 發表
Go to STEP for assessment? 私人有邊間係較可靠架?
Greenfield @ 佐敦

我個仔都係似你個情況,我就早過你排左CAC做評估,現在個仔25個月,我呢段期間 就同佢去協康同心橋做D小組訓練,另外,政府果度就排早期,我個仔都現在都唔識講架,久唔久佢就會講一D野,但你叫佢跟住講,佢有時又會講到D音出黎囉!你可以帶佢去心橋度做言語小組訓練,幫佢訓練安坐同眼神接觸

仲有,協康會有D係小組訓練,專FOR我地呢D小朋友,社交咁.你有無同個仔排埋入N班呀?你一定要帶佢入N班讀下書,接觸多D人.

你個仔21個月比較細,我都覺得你可以唔好針灸住,等佢足左兩歲先,因我個仔都係25個月我先比佢去試針灸(雖然未針,但我覺得應該有D效用!)

平時多D同佢講野,比多D唔同種類的玩具佢玩,唔好只比單一種類佢玩呀!

我自己就係個仔20個月大就QUIT左份工,自己跟返,現在佢的理解能力已經好左好多!

我都有同感,D男人同D老人家唔多願接受呢個問題,但我地做家長,應該要正面D面對,知佢有事,就更加要幫佢盡快適應生活,因佢大D要面對的,比我地家長還要多,唔好因為怕人地講,你就唔帶個小朋友去接受治療呀!呢D病真係早D發現早D可以幫到佢架!

CMH 發表於 12-11-19 18:09
18個月做針灸可能太細個了。去年1月至8月間做了48次,眼看其他小朋友的情況,簡直係非旁觀者的感覺。 ...

Thanks very much for your advice again.

但係我真係有點著急 (成日想搵啲嘢幫下佢), 結果在我老公的反對下 (其實佢都認為要遲下先)去了做針灸..... 中醫 (我耐唔耐都會睇佢, ok 嘅因佢有小朋友腦部發育不正常 的臨床經驗), 話囝囝都周圍走, 耐唔耐都有眼神接觸 (叫佢會望下你), 情況唔係太差 (其實我都知) , 但係佢經常玩圓形嘅嘢同埋古執 (e.g. 只可以用奶樽, 點口渴都唔肯用學習杯), 又成日用手大力拍嘢, 撞倒又唔痛, 中意開櫃桶....咁就有啲似....  anyway, 針左10 針到, 但係囝囝有用手掃個頭, 最後喊左一輪之後就冇事 (我估喊係因為痛 + 眼瞓 + 唔中意有人捉住佢個頭唔俾佢郁)....   我會之後再試多幾次, 如果佢反應太大 我會停一排嘅....

返到屋企, 我同老公講左 "今日帶阿囝針左啦"...佢都好平靜, 仲話 "xxxx (佢個上司) 話針下條舌頭都好喎......"    嚇 c我... 似乎佢都接受到阿囝去做針灸....

‹ 上一主題|下一主題