用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 Advice
go

Advice [複製鏈接]

仔仔31個月、做了評估、有輕微自閉、認知遲了半年、只懂BB話、已找語言治療、已返主流全日幼兒園、老師無投訴、已可以坐定定、大部分指令都明、開始多了和老師互動、也有一点点和小朋友交流、老師話小朋友係遲緩、唔似有自閉!
其實問題係唔係自閉唔重要、現在此在最大問題係想找training比佢上、想問如何選擇:
1 - step 話要上個別training、一星期二次、要二次、起碼二個月、才可以上小組、要上5  日每日1.5個鐘、小朋友要改返半日、但佢返全日生活有規律、自理好好好多
2 -  協康會、小組、一星期上兩日每次兩個半鐘、兩日早走、佢其餘三日可返全曰N班
3 - 個别幼兒導師訓練、可返繼續返全日N班

想問如何選擇?

0    0    0    0

回覆:lulumelody 的帖子

重又、要考慮排S和E位。小朋友在主流幼兒園已適應、又開心、因為他常常笑、老師对佢好好、又包容、若排S位、要放棄現有幼兒園、有点可惜。

a仔越大與其他普通小朋友的差距會較明顯,小朋友早d有訓練係會好d,不過點取捨就要你自己決定。

s位定e位,你可以再睇多一陣,因為都係排超過1年,建意你留意下排隊情況,預計小朋友可以幾時派位,還有要留意下改服務的日期,因為如果是下學年入學2013年9月,要在2013年2月底改好,會一次過處理新學年入學。

你個小朋友可唔可以係主流生存,需唔需要s位的訓練,你會感受到的~~

回覆:Advice

仔仔可以跟到主流,有社交動機,有基本理解,無理由行回頭路讀s。我會揀3,針對弱項如言語,加星期六d社交小組,我知有協康,明愛,楽寧,東華等。

我會選2或3。

choice 3 seems more appropriate.

One more choice is SEEDS of Fu Hong Hin Dip Centre. two half-day (usually 9:30-13:00) per week. no need to stop totally from school. 8 sessions per class. 4 children per group. With experienced Occupational Therapist leading the service - Listening Therapy, Handwriting Training, Theory of Mind Training included. http://www.fuhong.org/hdc, there is a parent workshop on 15 Dec to know more.

回覆:Advice

評估人員,step ,協康,同私人老師比d什麼意見你?

我小朋友排緊E位。就係選左"2",上午返主流N班,下午返協康2個半鐘,每週三日。不過,在那三天下午,小朋友真係累壞,唔夠狀態上堂,以致佢好抗拒返(但佢返上午KG時好歡喜的),亦開始抗拒做桌面訓練,好似一坐埋枱就知要做野,想逃避(這現象最近出現了)。令到我都好困惑,唔俾佢上密集小組,又驚佢追唔上或越來越差,俾佢繼續上,佢又好似無精神上,甚至有點倒退。

回覆:misshk12 的帖子

Step 話上個別先、看情況再轉5日密集小組,主流N班老師其實话佢主要要做語見過言治療、也見過links,特殊幼兒導師話佢有potential 進步-、可以一星期一次再遲.D 可以加到一星期二次!

引用:我小朋友排緊E位。就係選左"2",上午返主流

原帖由 misshk12 於 12-11-20 發表
我小朋友排緊E位。就係選左"2",上午返主流N班,下午返協康2個半鐘,每週三日。不過,在那三天下午,小朋友 ...
你仔仔n班老師點講?跟得到嗎?跟到就返小密集兩堂,跟唔到就返小n班兩堂。太倦會令到吸收慢咗,容易病,一病就反而倒退,其實得不償失。好似你成個星期唔夠瞓,你返工都唔夠精神,容易mun。我唔太完全了解你小朋友的情況,但你咁形容,我真心覺得小朋友進步係好重要,但夠休息運動,身體好精神好,集中力吸收知識情緒都好d,都正面的。

回復 HopeLJ 的帖子

我仔的N班老師都話佢跟到課堂,現已適應了上學,亦鐘意返學(睇得出老師錫佢),能自己食飯,上星期旅行見佢都肯與同學仔玩。下午協康就主要做小手肌、唱遊同埋少量大肌活動,上個月進步明顯快D,但這個月卻開始唔願返學,與特殊導師關係尚未建立好(我仔唔太肯跟佢),導師話佢上堂無之前咁主動,反應慢左,狀態唔夠。主流N班能俾到我仔語境,同埋返學常規,見佢適應得好好,我唔想QUIT。但協康個位,理論上應幫到佢,但實際上佢體能同精神上都吃不消,我都難做決擇,怕做錯決定。唉!做SEN媽咪,往往如摸著石頭過河,唔知下一步係點!

你覺得你仔仔邊間學嘢多d ?  只要邊度幫你仔提升多d 就重點邊度多d。

咁中間點... 每樣各cut 一堂,睇下你仔仔有冇精神好d。

‹ 上一主題|下一主題