用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生愛名牌嗎?
樓主: Reddish
go

小學生愛名牌嗎? [複製鏈接]

回復 manwaimail 的帖子

不用驚。

何謂名牌呢?

幫阿仔買波鞋,我們會否也不自覺地走入Marathxx,買下Addidxx 或 Nikx? 買書包,不少家長又會討論買Sevxx好唔好。家長怎樣,小孩就會怎樣。

miffy  樓主好似話gucci  發表於 12-11-15 14:38
simpleway  係呀, 我都成日不自覺地走入Bossixx, BaleXX呢D名牌店幫仔女買衫!  發表於 12-11-15 14:12

Kids are heavily influenced by their peers.  If their classmates use Muji stationery, they would ask their parents to buy some.  I think this is normal but we, as parents, should guide them brand name is not the most important factor to choose, say, a pair of trainers.  The quality and the price are more important.

Our behaviour is in fact more important.  I have asked by son why my handbay is so expensive.

阿仔淨係要Lego唔要小魯班,應該都算崇尚名牌吧。

miffy  樓主講緊gucci  發表於 12-11-16 18:06

ARM ARM出THREAD個楼主係講緊小5、小女都是小5、不知是否是学校関係、女児従来不講、也不知ARMANI,GUCCI,家裏也没有一様是名牌(I MEAN包括父母在内)。 書包用緊学校出的、SHOES是DR KONG的(因適合小女脚形)、眼鏡主要選択軽身的。 最迷的都是同学之間流行的MOSHI MONSTERS等等。 所以我覚得小学階段、学校&家裏的影響比較大。 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Reddish 發表於 12-11-14 15:12
咁如果同學用D咁的野,我們買不買好呢?

不用買~ 問題在於家長姐,你咁問,即過唔到自己?!

yokomo139    發表於 12-11-26 15:37

回覆:小學生愛名牌嗎?

我哋屋企都吾係追求名牌, 但如果名牌子減價, 質量又好, 有時都會買, 冇牌子嘅衫亦有好多, 但我一向響d仔面前冇特別標榜邊件係名牌, 邊件吾係, 所以佢都係好隨意選擇自己喜好嘅衫, 就算著咗件名牌上身, 佢都吾知係乜牌!

其實香港都幾得意,穿戴物品的價錢,未必和收入卦勾。
我仔女讀國際學校,都唔會話個個名牌。
反而普通平民學校,我就見好多學生都會用名牌。
用名牌我覺得冇問題,不過,唔該諗下自己的家庭經濟環境先。
香港連成年人的價值觀都有問題啦。
人地做專業人士就話買三幾萬的手袋,但好多搵得一兩萬,都要學人買個過萬的手袋,好聽就話貴買平用,難聽就係死充。
女有女充,男有男充。
明明唔係咁好環景,都可學人買名錶貴價相機。
父母愛充,小朋友自然也會學。
呢 d 小朋友,希望佢父母努力搵多 d 錢留比佢地,唔係將來打份牛工,成個月人工都未必夠買個名牌袋。
人地點我唔理,我買野,一定會諗係自己收入和可以負擔的能力。

garfieldkiki    發表於 12-11-27 19:19

Radiomama 發表於 12-11-15 13:52
何謂名牌呢?

唔應該用 "品牌"  做 reference。
應該諗下自己家庭經濟環境狀況。

如果屋企經濟唔好,bossini  giodano 都會太貴。
如果屋企可以負擔,我又覺得買貴少少 ok 。

回覆:Reddish 的帖子

hello Kitty 同 melody 都係名牌

父母的心態對小朋友影響最大

先好好想想自己如何看待名牌

小朋友唔會因為你買一樣名牌而高興, 但他們會為得到一份小朋友既名牌(lego, hello kitty等) 而開心; 囝囝從不會計較貨價多貴, 就算我買大人心目中貴的物品, 如他不感興趣就等於冇用吧.

我諗小學生未必識,只是我們大人總覺得名牌質地好D,設計好D,那不其然便會買給兒女!

到中學他們便識了!我親戚個仔讀喇叭高中,買的是四千多的波鞋,數千元從網上bid回來的爛牛仔褲!還有又是千千聲的背狼!不過我out!淨係識Gucci/LV/BV...都唔識佢果D咩係咩!慘得過佢呀媽又肯supoort佢泵水比佢一齊癲!

Reddish 發表於 12-11-14 13:57
小學生愛名牌嗎? 有無家長會買Gucci, VW,CK, DKNY 諸如此類的牌子給小朋友呢?

幾矛盾!有些家長千辛萬苦送子女入讀名校,又偏偏教子女不應沉溺於名牌之上,難道名校本身就不是名牌?

Yanamami  或者家長相信名校同前途有關. 名牌消費品無.  發表於 12-11-23 23:49
1   2   3   6  8

I think the Quality is better than Brand name.
Brand name is label or icon for adult/parent only.
Kid is no idea of famous brand or not, jusk like or not.

咁買D大多數人都唔識嘅名牌咪得law,唔識既人唔知佢係名牌,識貨個D先知:;pppp:(just kidding)

如果小朋友叫你買,或者問你Gucci、Armani等名牌,最好係借呢個位教佢一d大道理!

如果真係有名的名牌還算吧,最怕係anninorman 的親戚那種網上買的不知名東西,破破爛爛的也要幾仟元。

至於看待「名牌」,真是不容忽視,好幾年前己聽聞高中至大專同學,極愛慕agnes.b & burberry 手提袋, 或許他們兼職的工錢,都花在這些名牌上了。

至于Gucci, VW 等頂級名牌,則用眼鏡和小東西上。

王國會長

Reddish 發表於 12-11-14 14:34
,所以我都想估計下我的小朋友幾年後是否這樣呢?
會唔會相信你自己最清楚了
‹ 上一主題|下一主題