用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文中文(普通話),成效?
go

公文中文(普通話),成效?

有沒有家長俾小朋友讀?成效如何。謝謝分享。

回覆:公文中文(普通話),成效?

不停洗腦式聽寫聲母,現在已經啷啷上口

回復 clara1477 的帖子

對我女來說,公文中文效果非常好。推薦!!!!!!

clara1477 發表於 12-11-14 12:43
有沒有家長俾小朋友讀?成效如何。謝謝分享。

睇你小朋友受唔受呢種方法, 我個仔就好受..

佢之前係一GROUP人上既, 佢怕羞學咗大半年都得個吉....學公文唔駛同人比較同埋因為有CD聽日日做功課唔會上完好似之前上完一堂唔記得, 學咗公文3個月己有明顯的效果..

Thanks !!!

回復 jojoplanet 的帖子

咁小一至開始遲唔遲?

那麼知不知公文英文好嗎?

回覆:公文中文(普通話),成效?

聽,寫,讀無問題。但真人對話溝通問題就出了。

回復 BPris 的帖子

試試就知道, 退出很容易

回復 BPris 的帖子

我女中英數都學,視乎小朋友自己,

她超喜歡的口號『學校未教已經識』。

爸爸媽媽的鼓勵也很重要。

若果不想道聽途說,親身去試最好。

旦仔 發表於 12-11-18 10:14
聽,寫,讀無問題。但真人對話溝通問題就出了。
係!公文係少會話但我k3開始比個仔讀公文中文既原因係想佢每日習慣做功課,學多點字,聽多一點因為平時佢無乜聽普通話。加上我要計算資源如果加多個會話兩樣加埋好perfect!但樣樣都係錢錢錢!
我自己覺得係有限度資源下無論中文定英文我會選擇打好聽,讀同寫個底先。當佢呢三樣個底打得好講係好也上手。佢而家小一出年小二係文普教中到時聽同講我相信會有進步。

BPris 發表於 12-11-17 03:16
那麼知不知公文英文好嗎?
我個仔係升k3時暑假開始學,我覺得中文成效係快過英文。因為普通話併音之前完全唔識而因為學公文日日做功課學多好多字。而英文,因為而家幼稚園都有教英文自己又有教咁會覺得d野淺,不過我個仔學左一年而家係超二個學年!Kumon 係建議commit 三年就睇到明顯成效而我識d朋友仔女一路讀係覺得幾好所以我都會堅持比佢讀。阿仔自己讀得好開心同有目標要完成整套課程。
我個人覺得每個學習模式都未必岩每一個人,但公文就好岩我個仔。你自己要衡量你個仔適唔適合。同埋佢自己肯唔肯每日額外做功課同有無時間做。

jojoplanet 發表於 12-11-18 11:56
我個仔係升k3時暑假開始學,我覺得中文成效係快過英文。因為普通話併音之前完全唔識而因為學公文日日做功課 ...

想請教下....超學年係每年評估???我小朋友學左8個月....成日聽咩超學年...所以想知係點評估....THKS

pollybell 發表於 12-11-18 22:57
想請教下....超學年係每年評估???我小朋友學左8個月....成日聽咩超學年...所以想知係點評估....THKS ...
好似係截至八月尾而又讀夠一年!你而家八個月咁要等出年八月尾睇下佢讀到咩level 來評估。

pollybell  thks  發表於 12-11-19 19:15

回覆:jojoplanet 的帖子

對我的小朋友而講,我覺得公文比其他enopi 好。
之前成日聽人講公文唔好,好機械式,而加上阿女唔鍾意做功課,每次也喊住做,之後報讀了enopi.
試過一年上enopi, 數學成績一路退步,他們標榜啟發學習,不是死做,其實都係一樣做練習,另外所謂思考訓練,可能因為上開奥數,所以幫助不大。最後都要報番公文數。
小朋友就正係需要值入式操練打好基礎。以上是我的體法。

回覆:小藍莓 的帖子

我兒k2下學期開始Enopi, 現剛上小一,學到雙位乘法,對數學興趣越來越濃厚,數感、邏輯思維也很好,會將所學的運用在日常生活,最重要係能完全應付英文文字題,學校的功課一點困難都沒有。