用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果係FTM, 收既機會會大點嗎?
樓主: ella1029
go

如果係FTM, 收既機會會大點嗎?   [複製鏈接]

其實好難去想學校的想法, 因為有些名校, 好鐘意在職媽媽, 她們有經濟能力,
有$出去學興趣班, 暑假去歐遊, 因學校暑假後回來會問小朋友去了什麼地方旅行, 學校要買什麼用品, 雜費等都付得起.

引用:Quote:babeBBDoll+發表於+12-11-14+22:14+

原帖由 ting-ma 於 12-11-14 發表
Dear babe BB Doll, eebaby ma,

好想同2位做朋友, 我都係放棄工作的全職媽..local degree holder, 請工人 ...
你好呀,有空可以交流一下

引用:Quote:Shamuslau+發表於+12-11-14+18:52+非

原帖由 ting-ma 於 12-11-15 發表
非常認同ftm在家洗衫煮飯好正常, 老實說亦為小孩做榜様, 係香港個trend 太rely on 外傭, 歐美日本好多都係 ...
totally agree

回覆:如果係FTM, 收既機會會大點嗎

大家各有取捨,視乎你認為返工揾錢定陪伴孩子成長重要。我本身都是高學歷高薪,當我孩子一歲時轉做ftm. 少了我份糧,生活一定無以前過得好,但我跟老公的想法都是陪伴孩子成長是最重要的,時間過了就追不回來,所以就算節衣縮食我們也不介意,況且一到三歲不用比太多的物質享受,重要的是有父母陪伴和教導他待人接物/自理能力等。我好欣賞有些在職媽媽能兼顧事业和家庭,我自問自己目前做不到,不過還是希望待孩子長大後能重投工作。

kelly0204  agree  發表於 12-11-15 17:41

eebabyma 發表於 12-11-15 10:00
我填"家庭主婦"
me too, Housewife.

Happylovehappy 發表於 12-11-14 17:23
人地咁多間學校都問呢個問題,就知FTM对小朋友成長好啦!学校,老師有他們的專業知識,知道甚麼对小朋友重要 ...

我諗你曲解左我既意思了~
係EK同我傾開計既媽媽都一向知道我教小朋友係事事都親力親為,
我係WORKING MAMA,
但唔代表我乜野都交比人做,
我日頭要返工,
日頭就由62 99幫手照顧個女,
直至近來我大肚,
下年三月就要生多一個小朋友所以先係呢個月尾請個工人回來幫手,
但"亦不代表"我會放手比個工人全力湊我既小朋友而自己去玩樂同打牌,
因為我絕對唔係呢D咁既人,
所謂請個工人回來,
係因為自己62 99係幫到手但你叫兩個老人家怎可能兩個人的住兩個咁細既小朋友??
工人不代表父母呢個我很清楚,
好難想像果D完全放手比工人湊等工人帶壞小朋友既人係點諗,
當然工人不能代替媽媽,
你都唔會覺得自己做FTM就=工人吧?
我自己媽咪都係FTM,
好明白FTM做好多野但冇人識欣賞既無奈...
我自己就好尊敬FTM的,
你地好彩同埋有勇氣放底一切去全日湊小朋友,
非常之敬佩你地,
但希望你地都明白我地WORKING MAMA既無奈,
我地唔係自私唔想湊自己既小朋友就出去工作,
要明白呢個年頭,
如果淨係靠自己個老公出去搵食,
真係夠嗎?
可能你地話我地唔可以咁諗果陣係因為你地好彩唔洗養家供樓,
但不代表我們WORKING MAMA不理事,
好多時老師在我返工期間打比我話個女點點點,
我一樣會扔底所有工作交比同事/下屬立即去學校了解,
放工我一樣會用所有時間同個女玩直至個女訓覺為止,
所以如果學校第一考慮媽媽是否FTM而因為咁唔收小女,
咁唔緊要架,
因為我都不想子女入呢D不近人情的學校,
以上個人意見,不喜勿插!

Joiv 發表於 12-11-14 18:02
回復 Happylovehappy 的帖子

我地呢的在職媽媽當然非常明白你所講道理啦,講得衰的『鬼唔知阿媽係女人未? ...

認同!!
我都唔知幾想日日去接個女返學放學,
我一直都覺得呢D係我見證唔到個女成長既其中一個遺憾,
但係要搵食有咩辦法呢?

Shamuslau 發表於 12-11-14 18:52
非常認同!乜野ftm在家做工人的工作, 講得咁難聽! 我自己都算高學歷FTM(Overseas degree), 亦冇請工人, 我 ...

係架我初時聽到我老公咁講我都覺得佢唔了解FTM既意義架,
但奈何如果我做FTM既話會連樓都供唔起仲要去99度寄人籬下,
比著係你地會有何感想?
應該冇人會好喜歡跟99住的吧?

PS.我之前已經同99一起住了3年,
大家一直都好好相處,
從來都沒鬧交的,
可是人要有自己的空間所以先好想搬出黎...
家下住緊果度仲要係租樓ONLY...

我都知我老公呢句野係好難聽但我都只可以無奈接受,
大家都可以好理直氣壯咁話自己係高學歷FTM,
但都想好似你咁做FTM,
我都是OVERSEAS DEGREE既WORKING MAMA,
同埋請個工人唔係好高尚,
係因為我有需要先會請姐,
錯過小朋友既成長冇人想的,
但如果你覺得我講野有得罪你既咁真係唔好意思,
或者我唔係好似你地咁唔洗顧呢樣果樣,
我大肚仲要返工我都唔想的,
我大住個肚收工回家一樣要做果日冇人幫到手做既家務同埋一樣要陪個女,
遲下仲會多一個初生BB我都唔知我可以點做,
所以先冇辦法請個工人幫下手,
呢D唔係高唔高尚問題而係生活迫人,
我搵幾多錢都冇用,
因為所有錢都係用黎多養一個BB同埋租樓住,
想比個女學乜學乜都比老公BAN住係因為要睇"送"食飯...
到今時今日我個女都仲係未有冇固定的興趣班比佢學,
因為我儲果丁屎咁多既錢都唔敢洗,
究竟幾時要用果筆死慳死抵既錢去買一層夠4個人住既樓我都唔知,
希望你地會了解多D WORKING MAMA,
唔係要鬧交,
只係講返我身為WORKING MAMA既情況.
以上個人意見不喜勿插!謝謝!

waiting046   講出WORKING MAMA的心聲!  發表於 12-11-15 23:26

可能天下父母心,大家都只是想俾最好的小朋友,
我相信無論是在職或全職的媽媽,
都有自己的困難。
回應樓主,我本身是全職媽媽,
上年阿仔考pn,真是不覺有著數,
反而大仔有真正的著數。

ella1029 發表於 12-11-15 08:34
我自己都係在職媽媽...當bb差不多入讀PN時...我已經想轉FTM自己湊返, 因為真係唔放心比工人(試過係屋企都撞 ...
同意,
所以話囉..
我都想做FTM呀,
奈何自己老公會唔認同,
咁我地可以點呢,
同埋真係好多考慮,
搵多個錢往往唔係自己享受或比小朋友學呢樣果樣,
而係生活需要,
下下層樓都係"預埋你供"...
唔返工總會有人比說話FTM聽,
如果你地99唔會比說話你地聽既,
咁你地真係好彩...

DCMaMe 發表於 12-11-15 09:42
本來都唔想講, 但實在想申訴吓, 我自己亦係一名擁有高學歷 (碩士) 的FTM, 本來有一份非常滿意的工作, 買名 ...

好同意你既講法,
都好羨慕你可以放棄高薪厚職做FTM...
只係我生活迫人,
如果我真係有幸做到FTM,
我絕對唔會請工人幫手,
因為朋友間對於工人既劣行事件實在太多,
黎緊果個工人我都係第一次請,
我都好驚會有咩事,
所以我打算裝IP CAM在公司昅實屋企...
真係好灰...

回復 cat8141210 的帖子

其實妳有老人家睇住都應該好安全,我個仔出世頭半年由工人帶,
真是日日返工心掛掛,
Iphone不離手,睇住家中情況,最後是我老公投降,
叫我返屋企湊仔,因為連佢都唔放心,
可能是我個工人唔多掂啦!
佢夠膽連m巾都放入洗衣機洗,死未。

kelly0204  嘩....真係嚇死人咩
OMG  發表於 12-11-15 17:44

回復 oooasis 的帖子

填 "Housewife"/ "家庭主婦"
應唔係填"Full Time Mum" 啩!

JC_mami 發表於 12-11-15 13:19

其實妳有老人家睇住都應該好安全,我個仔出世頭半年由工人帶,

我都好驚自己係咁好快會痴線...
我自己個CASE係62已退休,
99是家庭主婦,
兩人都年過70,
99算係明白事理,
但有時都講佢唔聽,
不過唔係過分果種,
但總是不肯跟我合作比我買既玩具同埋CD個女玩同學習,
一日到黑開住個電視比我個女睇,
睇到阿女眼都痛埋,
我個心真係好痛...
99有教阿女ABC,
可是佢係"有限公司"幫唔到D乜,
佢都有一直講叫我地唔好比個女返PN又話佢乜都唔識講冇人理在學校會好慘...
但佢又唔明佢返學係好事,
因為在家對住62 99佢地絕對唔會帶我個女出去見識下,
一日到黑對住四幅牆...
我大左肚請工人呢件事,
老公已經同99爭執左3個月,
因為62 99心態係驚工人搶孫吧?
我不清楚他們的想法,
我只是想叫個工人來幫忙做家務,
希望99湊住兩個小朋友工人只是幫輕下ONLY,
奈何99發老皮話你地請工人的話我兩個都唔湊,
或者你地唔請工人我兩個湊晒,
你地會唔會相信兩個70歲以上的老人家有能力湊一個兩歲幾既小朋友+一個初生BB?
會辛苦到佢地痴線囉...
我唔想老人家辛苦先會咁打算,
所以如果自己可以做FTM,
我一定唔會請工人,
家下驚緊工人來到如果做得唔好我可以點算...
日日昅住個CAM都唔係辦法...
到最後如果真係咁不幸,
我會迫個老公比我做FTM,
但到時後果係點真係難以想像,
可能係同個老公鬧交或者一家四口又要回99家寄人籬下...
BTW,
你仲有冇再請工人幫手?

沒請啦!一腳踼。我反而羡慕你有老人家幫到手。FTM真是好困身,最慘是沒病假,
最近自己發燒,得一對手,真是好辛苦。

回覆:如果係FTM, 收既機會會大點嗎?

全職在職媽媽都是在自己能力許可下比小朋友最好的,我現在有番工,大學一級榮譽,大公司,人工不錯,雖然我都擔心有人比說話我聽,但我細b出世後都考慮做ftm,只為覺得小朋友現在需要我,等佢唔駛我陪再番工,當然到時一定冇現在的人工同事業啦。所以既然大家都為小朋友做困難的決定,互相支持吧!

cat8141210  支持你!!加油~~~!!! :)
我好希望可以好似你咁做FTM  發表於 12-11-15 15:37

大家都係媽咪,無論返工定全職,我相信都好愛仔女。所以無必要一定要分個勝負好壞,去分化全職媽媽同返工媽媽。
母親的偉大是不分返唔返工的。
我覺得女人真正的偉大在於,當家庭需要錢時,我地便奔赴職場賺錢養家;當家庭需要照顧時,我地便放棄一切回家照顧仔女。
亦慶幸現代社會比女人有選擇的權利。每個家庭根據自身的環境,經濟狀況,家人意見去做出選擇。
但唔需要去批評同貶低一些同自己唔同選擇的家庭。

cat8141210   支持!  發表於 12-11-15 15:38
JC_mami    發表於 12-11-15 14:14

引用:大家都係媽咪,無論返工定全職,我相信都好

原帖由 oooasis 於 12-11-15 發表
  can't agree more!

引用:大家都係媽咪,無論返工定全職,我相信都好

原帖由 oooasis 於 12-11-15 發表
講得好好

你都好,有人幫你,我老爺奶奶一直吾肯幫手,請過工人,工人走佬,最後返托兒所乍,我好嬲佢地,好彩,我個仔返托兒所後,自理能力好,算獨立,所以K1面試時都肯合作。不過,呢斷時間我好辛苦,放工後,要煮飯,家務和親子,和FTM無分別。我一月生第二個,無法下又請工人,工人做左2個月,比辭職信我,佢現在無乜工作,因為我仔返全日班,我比佢激死,話想搵份更好,過兩日又話留低,我現在買佢怕,工人真信吾過,cat ,小心啲工人!
‹ 上一主題|下一主題