用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果係FTM, 收既機會會大點嗎?
樓主: ella1029
go

如果係FTM, 收既機會會大點嗎?   [複製鏈接]

Kv 有問呢條問題,仲要知清楚我點返工時間

可能有d學校鍾意ftm既原因係可以幫手做學校義工

回覆:如果係FTM, 收既機會會大點嗎?

講真ftm亦吾代表小朋友被照顧得好。大把將個b交比工人,自己出街,打牌。如果學校睇呢d咁重,我覚得太

happyshopaholic    發表於 12-11-15 13:15

回復 isa_ty 的帖子

同意,放假都交比工人,自己去shopping,話自己湊吾掂,或者叫工人帶小朋友去公園玩,自己休息

我懷疑答FTM 係咪真係收既機會大D。我覺得如果媽咪係公司高層,有社會地位,收既機會重高 ,因為佢地connection 好,有咩事幫到學校。而且佢地多啲資源請人睇小朋友,1個工人唔夠請夠2個。唔識學術補到識,唔會煩到學校。
寫FTM 好容易,要寫公司高層要真係有職位有地址。

其實在職媽媽都為子女付出好多,我諗學校唔會咁唔公平掛, 老實講我之前做FTM同而家做在職媽媽都冇分別一樣為小朋友付出好多時間心機,特別係十一月,我已經放咗6日NO PAY LEAVE喇, 其實D學校都會諗到啦,佢安排係平日INTERVIEW我地都冇叫工人去啦,所以在職全職都未必係考慮因素既

引用:其實在職媽媽都為子女付出好多,我諗學校唔

原帖由 HadesBB 於 12-11-14 發表
其實在職媽媽都為子女付出好多,我諗學校唔會咁唔公平掛, 老實講我之前做FTM同而家做在職媽媽都冇分別一樣為 ...
講得好。我三個月前是在職,我的工作是一般幼稚園也頗喜愛的,但姐姐走了,又冇家人幫手,只有做全職媽媽。所以有一些幼稚園填寫時是有工作,有一些是全職媽。結果是六間有五間收,一間waiting。

學校希望媽媽FTM,我估係因為可以多的時間參與家教會和幫忙做義工,多點時間參與學校活動。
今時今日,雖然話2歲人仔,但我相信各位媽媽爸爸都已經買了不少學前教育TOOLS在家,希望盡快TRAIN UP阿囡阿仔文武雙全。
就當2千人來面試,當中有1/4人順利通過面試問題,都有成500人啦,就學校收生200,都有300要放棄,咁你話校方跟住係咪迫於無奈都要以考生家庭背景,父母教育程序等等再進行選擇。如果唔係,又如何在500人中選出200人呢?

我填過數家學校好似見工時填個張FORM咁,要寫父母最高學歷,如果唔係要選擇埋父母,又為何要填呢的資料呢?

個人認為,如果係FTM,小朋友係學校有D乜活動或興趣班,會讓家長參加同做義工。有D乜事可以即刻到學校。有D功課或勞作想家長親自同小朋友一齊做,而唔係當爸媽收工返到屋企,望住已熟睡的小朋友或者玩一陣就"俾返"姐姐。其實只有真正的FTM先可以體會當中的辛苦和喜悅。

chelsea_jbb  agree  發表於 12-11-15 16:27

其實各有各辛苦...如學校係注重家長參與...機會一定比FTM!!!

回覆:cat8141210 的帖子

人地咁多間學校都問呢個問題,就知FTM对小朋友成長好啦!学校,老師有他們的專業知識,知道甚麼对小朋友重要。有好多好多野工人是不能替代媽媽的,例如工人不能教功課,閱讀图書時不講解,不会教品德上的事(教壞就会);所以FTM在家並不是做工人的工作!

回復 Happylovehappy 的帖子

我地呢的在職媽媽當然非常明白你所講道理啦,講得衰的『鬼唔知阿媽係女人未?』,如果老公一個能應付家中所有開支,邊個媽媽唔想日日親手接送仔囡返學放學???

jonasmami  都未必, 好多人老公揾到錢, 但都會唔想做FTM, 覺得悶同唔捨得份人工, 你唔好咁自以為是!  發表於 12-11-17 21:08

回覆:如果係FTM, 收既機會會大點嗎

呢個世界真已經有佢一套標準,如果你填full time father 咁會點?一定唔收?

Happylovehappy 發表於 12-11-14 17:23
人地咁多間學校都問呢個問題,就知FTM对小朋友成長好啦!学校,老師有他們的專業知識,知道甚麼对小朋友重要 ...
非常認同!乜野ftm在家做工人的工作, 講得咁難聽! 我自己都算高學歷FTM(Overseas degree), 亦冇請工人, 我認為可以睇住小朋友成長好重要, 錯過左就冇! 而且覚得為佢地煮飯做家務好正常. 唔通自己去返工, 請個工人做屋企野就覚得自己好高尚?其實返工比湊細路易好多, 搵多幾個錢比佢地學多幾樣野真係咁重要?
shamus

我係FTM, 亦算高學歷, 家中亦有工人, 但我兒考學校都係WAITING多。

ching_800322  所以都唔一定有幫助!!  發表於 12-11-15 18:28

引用:Quote:Happylovehappy+發表於+12-11-14+17:

原帖由 Shamuslau 於 12-11-14 發表
非常認同!乜野ftm在家做工人的工作, 講得咁難聽! 我自己都算高學歷FTM(Overseas degree), 亦冇請工人, 我 ...
Agree...其實自己覺得全職在職媽媽同樣辛苦的。本來唔想留言評論,但覺得有d人留言過份,咩有能力都出嚟做嘢揾多個錢俾小朋友學嘢?咩係屋企做工人嘅嘢?咩d新移民滿口普通話掛住打牌?咩意思?我唔係高薪厚職、專業人仕,但要塭工賺錢亦唔會揾唔到,我哋放棄工作,甚至放棄社交圈子,放棄可以揾錢買多件衫買多對鞋嘅機會去全職湊小朋友,我無工人可以幫我湊仔而自己去玩,寧願同老公洗少d,辛苦d就係想好好照顧小朋友,由小朋友出世到現在都係一手一腳在照顧,呢d係錢買唔到架,到佢哋返學k1時,我會唔再介意自己做咩工(以前總會揀工),甚至茶餐廳寫單亦無所謂,只但求配合到小朋友放學放假時間,令自己可以繼續照顧小朋友之餘又可以幫補下屋企,係我在媽媽會認識的媽媽,好多都係咁樣係度做緊ftm,所以都請你哋呢d咁辛苦在為自己小朋友努力的在職媽媽理解一下而唔好咁樣講說話,唔好攞我哋同d不負責任的媽媽比較
此外回樓主,我上pg的亞sir都的確有講過in學校時填ftm的係唔多唔少會有d優勢的

ching_800322  YES 我都係FTM, 其實係自願咁做, 本來奶奶願照顧佢, 但我覺得要好好教小朋友比起俾物質佢重要!! 細個唔教, 唔通大個教?! 講到錢, 為有慳小小。  發表於 12-11-15 18:32

引用:個人認為,如果係FTM,小朋友係學校有D乜活

原帖由 FerreDeng 於 12-11-14 發表
個人認為,如果係FTM,小朋友係學校有D乜活動或興趣班,會讓家長參加同做義工。有D乜事可以即刻到學校。有D ...
我同意!如果有得撰擇,即係有個信得過,平日可以安全地照顧小朋友的人,又教到基本同齡慨野,例如: 自己食飯,洗手,介片…我令可番工!但當你見到個小朋友咩都吾識,日日只見住姐姐99,一見其他街外人狂喊!番工回來就聽投訴工人的無奈小事!你們忍受到嗎? 我做了ftm後,沒有放工的時間,很辛苦有誰知道! 大家做人媽媽都好偉大,只是幸運的你們有相信人幫你照顧了小朋友!這是福氣,好好珍惜

ching_800322  唔單止係搵倒人幫手, 而係要搵一個信得過的人。  發表於 12-11-15 18:34
chelsea_jbb  agree  發表於 12-11-15 16:31

引用:Quote:原帖由+Shamuslau+於+12-11-14+發表

原帖由 monyshek 於 12-11-14 發表
Agree...其實自己覺得全職在職媽媽同樣辛苦的。本來唔想留言評論,但覺得有d人留言過份,咩有能力都出嚟做 ...
講得好好。 我都好同意妳所講!!

‹ 上一主題|下一主題