用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果係FTM, 收既機會會大點嗎?
go

如果係FTM, 收既機會會大點嗎?   [複製鏈接]

如題!!如果係FTM(full time mama), 收既機會會大點嗎?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我估如果媽媽有學歷,再加FTM先會有明顯好處,特別係報傳統小學時
你可以想像.. 媽媽响屋企主要係教仔,等同多個私人補習老師
恐龍家

小曳人 發表於 12-11-14 10:52
我估如果媽媽有學歷,再加FTM先會有明顯好處,特別係報傳統小學時
你可以想像.. 媽媽响屋企主要係教仔,等 ...
早知寫自己ftm啦,我咪又係全天候在家~_~

小曳人  哈哈~ 咁我相信你嘅職業對大仔都應該有dd好處..  發表於 12-11-14 11:16

唉, 寫FTM著數多多. 講真..學校會有人CHK 係唔係?

小曳人 發表於 12-11-14 10:52
你可以想像.. 媽媽响屋企主要係教仔,等 ...
人地我唔知...
我係在職媽媽,
但如果又要有學歷又要我在家唔返工做FTM...
除非個老公好有錢...= =
好明白做FTM係可以同小朋友好CLOSE,
但應該好多人都係為左比小朋友更好而選擇返工吧?

happyshopaholic    發表於 12-11-15 13:03
焦糖    發表於 12-11-14 16:37
ella1029    發表於 12-11-14 11:18

醒目開學勳章 貢獻勳章

所以大家唔駛擔心,呢類人唔多!
恐龍家

我都係在職媽媽....但我見有d學校好睇重呢樣野...當interview答爸爸媽媽要工作時, miss即時變瞼+寫在d野係張form道...最後結果係唔收...

係呀, KV interview時, 好重視這個point.

ella1029 發表於 12-11-14 11:16
我都係在職媽媽....但我見有d學校好睇重呢樣野...當interview答爸爸媽媽要工作時, miss即時變瞼+寫在d野係 ...
唔知你講係邊間,
但如果我遇到呢d miss會變臉,
間學校幾好我都唔會打算入,
因為學校唔識得以人為本,
知唔知父母要打工要搵食的?
唔搵食邊有錢比最好既小朋友?
唔係FTM又有咩問題?
如果佢介意既,
SORRY我都會好介意我既小朋友比佢地教,
BYEBYE啦同佢.

Suki妹    發表於 12-11-14 12:33
ella1029    發表於 12-11-14 11:27
ManMan918    發表於 12-11-14 11:23

醒目開學勳章 貢獻勳章

ella1029 發表於 12-11-14 11:16
我都係在職媽媽....但我見有d學校好睇重呢樣野...當interview答爸爸媽媽要工作時, miss即時變瞼+寫在d野係 ...

呢個唔係一定

一間學校無可能收哂FTMbb

我大仔當年報4-5間,得一間熱門學校唔收,我會話係位少,佢技不如人,但唔會賴因為我地兩公婆都要搵食,何況~如果間學校真係要咁揀人,唔收都無所謂,唔啱我!

cat8141210  講得好!!  發表於 12-11-14 11:34
恐龍家

而家唔同以前, 媽咪都要出去搵食, 我又唔覺得有咩問題, 親子關係應重質唔重量.

其實兩公婆工作,都係希望生活舒適d, 比bb好d既野...學校著重呢點都冇計!!我唔會因為咁而唔做野law

ella1029 發表於 12-11-14 11:31
其實兩公婆工作,都係希望生活舒適d, 比bb好d既野...學校著重呢點都冇計!!我唔會因為咁而唔做野law ...
我知唔可以乜都靠人(包括62 99 工人)
但正如我老公話齋,
如果媽媽係高學歷但留在家做工人既工作,
不如出去搵多D錢去令BB既生活好D?
搵個工人都只不過係幾千...
但我總會收工回家的,
唔可以咁樣就否定我係冇教好個小朋友!

引用:+本帖最後由+ella1029+於+12-11-14+11:17+

原帖由 ella1029 於 12-11-14 發表

我都係在職媽媽....但我見有d學校好睇重呢樣野...當interv ...
吓,真係會有學校咁睇?

都唔係呀..我考果間都有問呢個問題.. 我好直咁答: 兩個都要番工。(出黎仲有少少後悔咁老實. ) 但收左AM班呀..

期後考果D我就答: 係.. 兩個都要番工, 但每日都有幾個鐘親子時間~

回覆:ella1029 的帖子

我囡間學校夠日日有班唔洗做嘅ftm 係學校出面聚集啦,又唔見得佢哋可以教到佢啲小朋友喎,滿口普通話,新移民多,有能力都出去返工搵多啲$比小朋友學下嘢啦!香港咁嘅環境,唔係兩公婆出去做野,點養到啲小朋友呀?

Some of the school really like :
1: FTM
2: have a helper at home.
3: not live with grandparent.

some also like to see which hospital is the kid from, which "private or public" clinic do the injection.

But sure not all schools like that.

我真心講一句,
我唔覺得在職媽媽=會依賴晒學校去教小朋友,
好似我咁,
個女早上返學,
中午回家現在是麻麻爺爺湊,
之後應該會係工人湊,
晚上我同老公回家都係自己湊返,
我唔覺得我冇時間比到個女,
我要返工但不代表我唔關心個女,
相反我係好多時都打電話去幼稚園問呢樣果樣,
我問到都覺得自己會唔會太煩到學校?
62 99都有幫手教個女,
唔係下下都一定要個ftm係度日對夜對先教得好個小朋友架嗎?

CHIHIMNAM  我咪又係working mame, 只是學校方面expect 係咁, ai~~  發表於 12-11-14 13:00

講真我都想做FTM,但又要供樓、每月大把洗費,鬼唔知ftm對小朋友好。但每日我地都盡量放工回家去陪小朋友,重質唔重量。

焦糖  support!!  發表於 12-11-14 16:38
‹ 上一主題|下一主題