用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細仔、細女們識講野未?
go

細仔、細女們識講野未? [複製鏈接]

Interview 時要問物件名稱、顏色
但佢連野都唔係咁識講,點in 呢?
注定無出名少少的學校收?

1    0    0    0

回覆:Fabianne 的帖子

那你已明白遊戲規則了。

我係九月尾仔,佢歲半個果陣識講既野唔多,後來我轉左全中文同佢溝通(除左一些動物/物件)我會中英都教之外,歲半一次旅行後教咩都識講同用到,仲好快講句子,果陣我覺得阿仔分唔到兩種語言,改左之後好好多,等你孩子開竅果日啦,到時你想佢收聲都難,不過我都明白做阿媽既真的好想小朋友入到好學校

我個仔係11月細仔,講野仲係維持响單字,只係間唔中有些會講2-3字(但中間會停頓左那隻)....

我一直有帶佢返PLAYGROUP,好好彩佢趕得及11月開始識講自己個名,而且好奇怪地對英文字母,數字及顏色都有興趣...SO有時IN.都識指...

你有無/打算返PN?聽聞返左學後對於講野有好大幫助呀!!!各人發展速度唔同,大家一齊加油丫....

我仔12月細仔。佢識VOCAB, 句子得幾句仲要有心情先講。

回覆:細仔、細女們識講野未?

我個係細女,好鐘意講野,interview肯答哂問題,但係細女始終比下去,咪又係無offer

回覆:好有問題 的帖子

識講野,答問題都無offer ?
我呢d唔識講真係陪跑

我仔9月B, 返咗N講野好咗,而家佢好努力講句子,好似「唔好搞mama野」「mama去玩公園」。

10月B, 未識講野, 因為我都係遲講野嘅

10月B,識講好多嘢及句子,但Interview 見陌生人好怕羞,每次Interview都睇心情+彩數...有d後悔無俾佢返Playgroup, 好怕陌生人.

放鬆d喇媽媽, 就算大b都有機會Interview 時唔理個老師ga!

11月細仔,講野好叻,早幾個月已經識講哂全屋人叫乜名(全名),講得出婆婆屋企有邊個,但呢排玩野,問佢叫乜名,佢話唔記得,俾佢激死,仲要自己講:玩野呀
可能佢成日出街,同埋嫲嫲湊都成日同佢講野,所以男仔黎講佢算ok,不過interview都是睇心情,見第一間直頭想走,第二三間就好啲,有問有答

fc1111  有時候家長跟他講嘢要小心用詞。另外,當佢講“玩嘢呀”之類的時候,不要覺得好玩而笑,他會以為這是得意的表現。  發表於 12-11-14 21:04
小小山  "玩野呀", 好可愛!  發表於 12-11-14 15:30

我個9月尾囡唔係好識講句子, 一講句子d音就錯哂, 但分開講就講得正d, 唔知用乜方法可以教好

fc1111  父母、長輩多點同佢講嘢。  發表於 12-11-14 21:01

我仔都係講野好慢 唔識講句子,  但就為左interview, 我全力教佢講需要必講既野。例如, 你叫咩名? how old? 1-10, A-Z. 好彩都有成果, 佢係INTERVIEW表現上係幾好, 亦已有2個 K1 OFFER.  

10月尾b女,講嘢好ok 啦,基本上已經講全部句字,係有啲bb話,日常對答無咩問題

11月仔,兩三個月前開始講好多野, ,什麼都講,跟住講,會發問。我地覺得係出於性格,因由細到大都喜歡出聲。日日出街,冇返PN/playgroup. 現在剛兩歲,中英都可以用句子溝通,不過英文句短d,都係三四個phrase 一句,同埋冇晒d gramma, 例如,monkey eating banana, 冇左the 字同個is 字。仲未識用個"我"字,一味叫自己個名。

我個仔11月出世~剛剛8月先開始講野,現在他什麼都愛講,他算遲講,但學得很快,我覺得主要係我地由細到大只跟他講中文,無其他語言,等佢學好母,再學其他語言.

11月細仔,識1-10,A-z,多首兒歌,可講2-3句句子:例如噚晚佢話"daddy 陪我瞓覺啦,唔好做電腦喇..."

但interview時唔肯開聲,一樣冇用,吹漲!

‹ 上一主題|下一主題